CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 425/1920 Sb. Nařízení vlády republiky Československé o zpracování ovoce a hospodaření ovocnými výrobky v zásobovacím období 1920/1921. § 1.

§ 1.

425/1920 Sb. Nařízení vlády republiky Československé o zpracování ovoce a hospodaření ovocnými výrobky v zásobovacím období 1920/1921.

§ 1.

Ke zpracování ovoce na marmelády, ovocné šťávy a pod. po živnostenská jest kromě zachování příslušných předpisů živnostensko-právních třeba též výslovného povolení ministerstva pro zásobování lidu ve smyslu ustanovení § 8 vládního nařízení ze dne 18. května 1920, č. 350 Sb. z. a n., o úpravě obchodu ovocem a zeleninou. Udělení povolení ke zpracování zůstává vyhrazeno volnému uvážení ministerstva pro zásobování lidu.

Vyráběti se smí toliko:

I. Marmeláda jemná, pojmenovaná dle druhu ovoce, z něhož dužina jako hlavní součástka pochází, k jejíž přípravě se použije nejméně 70% dužiny z jednoho a téhož druhu ovoce s vyloučením třešní, švestek (sliv) a hrušek, nejvýše 30% dužiny jablkové, angreštové nebo kdoulové a konečně 50 dílů (při marmeládě ringlové, rybízové a meruňkové 55 dílů) rafinovaného cukru na 100 dílů celkové směsi dužinové. Při úhrnné váze 150, pokud se týče 155 ks všech přípravkových součástek smí hotový výrobek vážiti nejvýše 100, pokud se týče 105 kg a musí se dáti krájeti.

II. Marmeláda konsumní, připravená výhradně z dužiny jablkové a 45 dílů rafinovaného cukru na 100 dílů celkové směsi dužinové. Při úhrnné váze 145 kg všech přípravkových součástek smí hotový výrobek vážiti nejvýše 95 kg a musí býti tuhý.

Jako přísady konservační smí býti u marmelád kteréhokoliv druhu použito nejvýše 10 g kyseliny siřičité anebo 60 g sodíkové soli kyseliny benzoové na 100 kg hotového výrobku.

Marmeláda smí býti barvena červeně dle předpisu zákona o potravinách.

III. Slazená povidla, dvakrát pasírovaná, musí býti zdravé jakosti, nepřipálená, ze zdravých, buď čerstvých nebo sušených švestek vyrobená, dobře a hustě vařená a musí obsahovati ve 100 dílech hotového výrobku 20% rafinovaného cukrů.

IV. Jamy, k jejíchž výrobě přípustny jsou veškeré druhy ovoce, vyjímaje třešní. Hotový výrobek obsahovati musí ve 100 dílech 50% rafinovaného cukru.

V. Kompoty, jež mohou se vyráběti ze všech druhů ovoce, vyjímaje třešní: hotový kompot brusinkový má obsahovati 50%, ostatní kompoty 20% rafinovaného cukru. Povolení k výrobě kompotů uděleno bude jen těm podnikům, které jsou na tuto výrobu zařízeny.

VI. Ovocné syrupy, jež vyrábějí se toliko ze surových šťav malinových neb ostružinových při poměru 100 kg surové šťávy na 180 kg cukru.

VII. Ovocná vina:

a) bobulová (borůvková, angreštová a rybízová), při nichž přidává se na 100 kg bobulí a 50 kg vody 18 kg cukru;

b) jablková, při nichž přidává se na 100 kg jablek a 30 kg vody 15 kg cukru.