5. Ječmen nepotravinářský dvouřadý a ječmen nepotravinářský víceřadý:
Příměsi:
a) zlomky zrn: mechanicky poškozená zrna bez ohledu na jejich velikost; zrna s částečně obnaženým endospermem; zrna bez klíčku;
b) zrnové příměsi:
1. scvrklá zrna (zadina):
- u ječmene s vlhkostí vyšší než 12,5 % se za scvrklá zrna považují zrna ječmene, která po odstranění zlomků zrn, zelených zrn, zrn jiných obilovin, zrn poškozených škůdci, tepelně poškozených zrn, porostlých zrn a nečistot celkem propadnou sítem s podélnými zakulacenými otvory širokými 2,2 mm a dále zelená zrna (včetně nedozrálých zrn ve voskové i mléčné zralosti);
- u ječmene s vlhkostí vyšší než 12,5 % a nižší se za scvrklá zrna považují zrna ječmene, která po odstranění zlomků zrn, zelených zrn, zrn jiných obilovin, zrn poškozených škůdci, tepelně poškozených zrn, porostlých zrn a nečistot celkem propadnou sítem s podélnými zakulacenými otvory širokými 2,0 mm a dále zelená zrna (včetně nedozrálých zrn ve voskové i mléčné zralosti);
2. zrna jiných obilovin, tj. všechna zrna obilovin včetně jejich zlomků, která nejsou zrnem ječmene;
3. zrna poškozená škůdci, tj. zrna požraná škůdci; zrna obsahující škůdce v jakémkoliv stádiu vývoje (zrna muškovitá); zrna poškozená sáním ploštic (Eurygaster spp. nebo Aelia spp.), tj. zrna se světlejším propadlým místem na jeho obalu; zrna poškozená plodomorkou (Contarinia tritici nebo Sitodiplosis mosellana), pokud je nejvýše polovina povrchu zrna zbarvena hnědě až černě v důsledku sání larev na mléčných zrnech;
4. tepelně poškozená zrna (např. sušením, samozahříváním apod.), tj. zrna se zřejmou změnou barvy obalů (oplodí), ale s neporušeným endospermem;
c) porostlá zrna: zrna, u nichž je pouhým okem viditelný kořínek nebo plumula a zrna s ulomeným kořínkem nebo plumulou s charakteristickými známkami růstu.