3. Oves potravinářský:
Příměsi:
a) zlomky zrn: mechanicky poškozená zrna bez ohledu na jejich velikost a zrna bez klíčku;
b) zrnové příměsi:
1. scvrklá zrna (zadina), tj. zrna ovsa, která po odstranění zlomků zrn, zelených zrn, zrn jiných obilovin, porušených zrn, zdvojených zrn, porostlých zrn a nečistot celkem propadnou u ovsa s pluchami sítem s podélnými zakulacenými otvory širokými 1,8 mm, a u ovsa nahého sítem s podélnými zakulacenými otvory širokými 1,5 mm, a dále nedozrálá zrna ve voskové i mléčné zralosti (zrna zelená);
2. zrna jiných obilovin, tj. všechna zrna obilovin včetně jejich zlomků, která nejsou zrnem ovsa (Avena sativa L.);
3. porušená zrna (pokud nejsou současně zdvojenými zrny), tj. zrna s jinou, než bílou až nažloutlou barvou na povrchu endospermu, která mají současně na řezu bílou barvu endospermu; zrna s drobivým endospermem; zrna poškozená škůdci; zrna obsahující škůdce v jakémkoliv stádium vývoje (zrna muškovitá);
4. zdvojená zrna, tj. zrna ovsa se srostlými obilkami, u kterých nejsou jeden nebo oba endospermy vyvinuty (bez endospermu) nebo která mají jeden nebo oba endospermy zdravé nebo poškozené bez ohledu na stupeň jejich poškození;
c) porostlá zrna: zrna, u nichž je pouhým okem viditelný kořínek nebo plumula a zrna s ulomeným kořínkem nebo plumulou s charakteristickými známkami růstu, pokud nejsou současně zdvojenými zrny.