CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin Tabulka č. 2 - Podmínky použití kyseliny sorbové, benzoové a p-hydroxybenzoové

Tabulka č. 2 - Podmínky použití kyseliny sorbové, benzoové a p-hydroxybenzoové

4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin

Tabulka č. 2

Podmínky použití kyseliny sorbové, benzoové a p-hydroxybenzoové

+----------------------------------------+----------------------------------------------------+

| | -1 -1 |

| | NPM mg.l , resp. mg.kg |

| Potravina nebo skupina potravin +-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| | S | B | PHB | S + B | S + PH | S + B |

| | | | | | B | + PHB |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| ochucené nápoje na bázi vína | 200 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| ochucené nealkoholické nápoje a | 300 | 150 | - | 250 S | - | - |

| nápojové koncentráty pro přípravu | | | | + 150 B | | |

| těchto nápojů (po naředění podle | | | | | | |

| návodu výrobce) | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| tekuté koncentráty z čaje, tekuté | - | - | - | 600 | - | - |

| koncentráty výluhů z ovoce a výluhů z | | | | | | |

| bylin | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| vína s výjimkou vín s přívlastkem, | 200 | - | - | - | - | - |

| ovocná vína, fermentované ovocné | | | | | | |

| šťávy, například cidr a perry, | | | | | | |

| nízkoalkoholické víno, "Made wine" | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| medovina | 200 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| alkoholické nápoje s obsahem | 200 | 200 | - | 400 | - | - |

| alkoholu méně než 15 % (V/V) kromě | | | | | | |

| piva a vína | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| nezkvašená hroznová šťáva pro | - | - | - | 2 000 | - | - |

| bohoslužebné účely | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sudové nealkoholické pivo | - | 200 | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| náplně pro ravioli, tortelini | 1 000 | - | - | - | - | - |

| a podobné produkty | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| džemy, rosoly, marmelády a obdobné | - | 500 | - | 1 000 | - | - |

| výrobky z ovoce se sníženým | | | | | | |

| obsahem energie nebo bez přidaného | | | | | | |

| cukru a ostatní obdobné výrobky na | | | | | | |

| bázi ovoce a Mermeladas | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| marmeláda citrusová | - | - | - | 1 500 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| proslazené ovoce a zelenina | - | - | - | 1 000 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sušené ovoce | 1 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| ovocné a zeleninové přípravky včetně | 1 000 | - | - | - | - | - |

| ovocných omáček, kromě protlaků, | | | | | | |

| mousse, kompotů, salátů a podobných | | | | | | |

| sterilovaných výrobků v plechovkách | | | | | | |

| nebo sklenicích | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| chemicky konzervovaná zelenina v | - | - | - | 2 000 | - | - |

| octě, soli či oleji, kromě oliv | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| vařená červená řepa | - | 2 000 | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| olivy | 1 000 | 500 | - | 1 000 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| bramborové těsto a bramborové plátky | 2 000 | - | - | - | - | - |

| předsmažené | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| rybí konzervy včetně polokonzerv z | - | - | - | 2 000 | - | - |

| rybího mlíčí a jiker | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| korýši a měkkýši vaření | - | 1 000 | - | 2 000 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sušené ryby solené | - | - | - | 200 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| gelovité povrchy masných výrobků | | - | - | - | 1 000 | - |

| (vařené, nasolené nebo sušené), "Paté" | - | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| ošetření povrchu sušených masných | - | - | - | - | - | NM |

| výrobků | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| analogy masa, ryb, korýšů a | 2 000 | - | - | - | - | - |

| hlavonožců | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| kolagenová střívka s vodní aktivitou | NM | - | - | - | - | - |

| vyšší než 0,6 | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sýr plátkový balený | 1 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sýr tavený | 2 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sýr přírodní nezrající | 1 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sýr a analogy sýra (pouze k ošetření | NM | - | - | - | - | - |

| povrchu) | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| vrstvený sýr a sýr s přidanými | 1 000 | - | - | - | - | - |

| potravinami | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| analogy sýra na bázi rostlinné | 2 000 | - | - | - | - | - |

| bílkoviny | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| tepelně neošetřené deserty na bázi | | - | - | 300 | - | - |

| mléka | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| balený plátkový chléb s trvanlivostí | 2 000 | - | - | - | - | - |

| delší než 5 dnů a žitný chléb | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| předpečené balené jemné | 2 000 | - | - | - | - | - |

| a trvanlivé pečivo s trvanlivostí | | | | | | |

| delší než 5 dnů určené pro prodej | | | | | | |

| přímému spotřebiteli a chléb | | | | | | |

| se sníženým obsahem energie | | | | | | |

| určený pro prodej přímému | | | | | | |

| spotřebiteli | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| jemné pečivo a cukrářské výrobky s | 2 000 | - | - | - | - | - |

| trvanlivostí delší než 5 dní s vodní | | | | | | |

| aktivitou více než 0,65 | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| neextrudované snacky na bázi | - | - | - | - | 1 000 | - |

| obilovin, brambor a ořechů | | | | | z toho | |

| | | | | | max. | |

| | | | | | 300 | |

| | | | | | PHB | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| cukrovinky s výjimkou čokolády | - | - | - | - | - | 1 500 |

| | | | | | | z toho |

| | | | | | | max. |

| | | | | | | 300 |

| | | | | | | PHB |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| žvýkačky | - | - | - | 1 500 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sladké dezertní omáčky (toppingy) | 1 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| roztíratelné a tekuté emulgované tuky | 1 000 | - | - | - | - | - |

| kromě másla s obsahem tuku nejméně | | | | | | |

| 60 % (např. margarín) | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| roztíratelné a tekuté emulgované tuky | 2 000 | - | - | - | - | - |

| s obsahem tuku nižším než 60 % | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| emulgované studené omáčky | 1 000 | 500 | - | 1 000 | - | - |

| s obsahem tuku nejméně 60 % | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| emulgované studené omáčky | 2 000 | 1 000 | - | 2 000 | - | - |

| s obsahem tuku nižším než 60 % | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| neemulgované studené omáčky, | - | - | - | 1 000 | - | - |

| kečupy | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| balené pomazánky a balené saláty | - | - | - | 1 500 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| hořčice | - | - | - | 1 000 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| kořenící a ochucovací přípravky | - | - | - | 1 000 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| polévky a vývary v tekuté formě | - | - | - | 500 | - | - |

| (kromě konzerv) | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| aspiky | 1 000 | 500 | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| tekutá vejce (bílek, žloutek nebo | - | - | - | 5 000 | - | - |

| vaječné obsahy) | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| sušené, zahuštěné, zmrazené nebo | 1 000 | - | - | - | - | - |

| hluboce zmrazené vaječné produkty | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| směs k přípravě šlehaného těsta a k | 2 000 | - | - | - | - | - |

| obalování potravin před smažením | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| potraviny pro zvláštní lékařské účely, | - | - | - | 1 500 | - | - |

| potraviny určené ke snižování | | | | | | |

| hmotnosti stanovené vyhláškou č. | | | | | | |

| 54/2004 Sb. | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| doplňky stravy stanovené vyhláškou č. | - | - | - | 2 000 | - | - |

| 446/2004 Sb. dodávané v tekuté formě | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "curdled milk" | 1 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Mehua makeutettu a Mehu" | 500 | 200 | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Dulce de membrillo" | - | 1 000 | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Ostkaka" | 2 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Pasha" | 1 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Sod ...saft" nebo "Sodet ...saft" | 200 | 200 | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Fruggrod" a "Rote Gruetze" | 1 000 | 500 | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Gnocchi (noky)" | 1 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Polenta (kukuřičná kaše)" | 200 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Semmelknodelteig" | 2 000 | - | - | - | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| "Crangon crangon" a "Crangon | - | - | - | 6 000 | - | - |

| vulgaris, vařené (synonymum Garnát | | | | | | |

| obecný)" | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| Aromata | - | - | - | 1 500 | - | - |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| Analogy výrobků z ryb na bázi | 1 000 | 500 | - | - | - | - |

| mořských řas | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| Pivo v KEG sudech obsahující více | 200 | 200 | | 400 | - | - |

| než 0,5 % přidaného | | | | | | |

| fermentovatelného cukru a/nebo | | | | | | |

| ovocné šťávy či koncentrátů | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| Neloupané čerstvé citrusové plody | 20 | - | - | - | - | - |

| (pouze k ošetření povrchu) | | | | | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

| Doplňky stravy stanovené vyhláškou | - | - | | 1 000 ve | - | - |

| č. 225/2008 Sb. v sušené formě s | | | | výrobku | | |

| obsahem přípravků vitaminu A a | | | | určeném | | |

| kombinací vitaminu A a D | | | | k přímé | | |

| | | | | spotřebě | | |

+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+

Poznámka:

Množství všech výše uvedených látek jsou vyjádřena jako volné kyseliny.

Zkratky uvedené v tabulce mají tento význam

S + B použití kyseliny sorbové a kyseliny benzoové

nebo jejich solí jednotlivě či v kombinaci

S + PHB použití kyseliny sorbové a esterů kyseliny

parahydroxybenzoové nebo jejich solí jednotlivě

či v kombinaci

S + B + PHB použití kyseliny sorbové, kyseliny benzoové

a esterů kyseliny parahydroxybenzoové nebo jejich

solí jednotlivě či v kombinaci