Tabulka č. 2
Podmínky použití kyseliny sorbové, benzoové a p-hydroxybenzoové
+----------------------------------------+----------------------------------------------------+
| | -1 -1 |
| | NPM mg.l , resp. mg.kg |
| Potravina nebo skupina potravin +-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| | S | B | PHB | S + B | S + PH | S + B |
| | | | | | B | + PHB |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| ochucené nápoje na bázi vína | 200 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| ochucené nealkoholické nápoje a | 300 | 150 | - | 250 S | - | - |
| nápojové koncentráty pro přípravu | | | | + 150 B | | |
| těchto nápojů (po naředění podle | | | | | | |
| návodu výrobce) | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| tekuté koncentráty z čaje, tekuté | - | - | - | 600 | - | - |
| koncentráty výluhů z ovoce a výluhů z | | | | | | |
| bylin | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| vína s výjimkou vín s přívlastkem, | 200 | - | - | - | - | - |
| ovocná vína, fermentované ovocné | | | | | | |
| šťávy, například cidr a perry, | | | | | | |
| nízkoalkoholické víno, "Made wine" | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| medovina | 200 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| alkoholické nápoje s obsahem | 200 | 200 | - | 400 | - | - |
| alkoholu méně než 15 % (V/V) kromě | | | | | | |
| piva a vína | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| nezkvašená hroznová šťáva pro | - | - | - | 2 000 | - | - |
| bohoslužebné účely | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sudové nealkoholické pivo | - | 200 | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| náplně pro ravioli, tortelini | 1 000 | - | - | - | - | - |
| a podobné produkty | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| džemy, rosoly, marmelády a obdobné | - | 500 | - | 1 000 | - | - |
| výrobky z ovoce se sníženým | | | | | | |
| obsahem energie nebo bez přidaného | | | | | | |
| cukru a ostatní obdobné výrobky na | | | | | | |
| bázi ovoce a Mermeladas | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| marmeláda citrusová | - | - | - | 1 500 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| proslazené ovoce a zelenina | - | - | - | 1 000 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sušené ovoce | 1 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| ovocné a zeleninové přípravky včetně | 1 000 | - | - | - | - | - |
| ovocných omáček, kromě protlaků, | | | | | | |
| mousse, kompotů, salátů a podobných | | | | | | |
| sterilovaných výrobků v plechovkách | | | | | | |
| nebo sklenicích | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| chemicky konzervovaná zelenina v | - | - | - | 2 000 | - | - |
| octě, soli či oleji, kromě oliv | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| vařená červená řepa | - | 2 000 | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| olivy | 1 000 | 500 | - | 1 000 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| bramborové těsto a bramborové plátky | 2 000 | - | - | - | - | - |
| předsmažené | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| rybí konzervy včetně polokonzerv z | - | - | - | 2 000 | - | - |
| rybího mlíčí a jiker | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| korýši a měkkýši vaření | - | 1 000 | - | 2 000 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sušené ryby solené | - | - | - | 200 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| gelovité povrchy masných výrobků | | - | - | - | 1 000 | - |
| (vařené, nasolené nebo sušené), "Paté" | - | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| ošetření povrchu sušených masných | - | - | - | - | - | NM |
| výrobků | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| analogy masa, ryb, korýšů a | 2 000 | - | - | - | - | - |
| hlavonožců | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| kolagenová střívka s vodní aktivitou | NM | - | - | - | - | - |
| vyšší než 0,6 | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sýr plátkový balený | 1 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sýr tavený | 2 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sýr přírodní nezrající | 1 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sýr a analogy sýra (pouze k ošetření | NM | - | - | - | - | - |
| povrchu) | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| vrstvený sýr a sýr s přidanými | 1 000 | - | - | - | - | - |
| potravinami | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| analogy sýra na bázi rostlinné | 2 000 | - | - | - | - | - |
| bílkoviny | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| tepelně neošetřené deserty na bázi | | - | - | 300 | - | - |
| mléka | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| balený plátkový chléb s trvanlivostí | 2 000 | - | - | - | - | - |
| delší než 5 dnů a žitný chléb | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| předpečené balené jemné | 2 000 | - | - | - | - | - |
| a trvanlivé pečivo s trvanlivostí | | | | | | |
| delší než 5 dnů určené pro prodej | | | | | | |
| přímému spotřebiteli a chléb | | | | | | |
| se sníženým obsahem energie | | | | | | |
| určený pro prodej přímému | | | | | | |
| spotřebiteli | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| jemné pečivo a cukrářské výrobky s | 2 000 | - | - | - | - | - |
| trvanlivostí delší než 5 dní s vodní | | | | | | |
| aktivitou více než 0,65 | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| neextrudované snacky na bázi | - | - | - | - | 1 000 | - |
| obilovin, brambor a ořechů | | | | | z toho | |
| | | | | | max. | |
| | | | | | 300 | |
| | | | | | PHB | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| cukrovinky s výjimkou čokolády | - | - | - | - | - | 1 500 |
| | | | | | | z toho |
| | | | | | | max. |
| | | | | | | 300 |
| | | | | | | PHB |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| žvýkačky | - | - | - | 1 500 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sladké dezertní omáčky (toppingy) | 1 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| roztíratelné a tekuté emulgované tuky | 1 000 | - | - | - | - | - |
| kromě másla s obsahem tuku nejméně | | | | | | |
| 60 % (např. margarín) | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| roztíratelné a tekuté emulgované tuky | 2 000 | - | - | - | - | - |
| s obsahem tuku nižším než 60 % | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| emulgované studené omáčky | 1 000 | 500 | - | 1 000 | - | - |
| s obsahem tuku nejméně 60 % | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| emulgované studené omáčky | 2 000 | 1 000 | - | 2 000 | - | - |
| s obsahem tuku nižším než 60 % | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| neemulgované studené omáčky, | - | - | - | 1 000 | - | - |
| kečupy | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| balené pomazánky a balené saláty | - | - | - | 1 500 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| hořčice | - | - | - | 1 000 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| kořenící a ochucovací přípravky | - | - | - | 1 000 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| polévky a vývary v tekuté formě | - | - | - | 500 | - | - |
| (kromě konzerv) | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| aspiky | 1 000 | 500 | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| tekutá vejce (bílek, žloutek nebo | - | - | - | 5 000 | - | - |
| vaječné obsahy) | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| sušené, zahuštěné, zmrazené nebo | 1 000 | - | - | - | - | - |
| hluboce zmrazené vaječné produkty | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| směs k přípravě šlehaného těsta a k | 2 000 | - | - | - | - | - |
| obalování potravin před smažením | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| potraviny pro zvláštní lékařské účely, | - | - | - | 1 500 | - | - |
| potraviny určené ke snižování | | | | | | |
| hmotnosti stanovené vyhláškou č. | | | | | | |
| 54/2004 Sb. | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| doplňky stravy stanovené vyhláškou č. | - | - | - | 2 000 | - | - |
| 446/2004 Sb. dodávané v tekuté formě | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "curdled milk" | 1 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Mehua makeutettu a Mehu" | 500 | 200 | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Dulce de membrillo" | - | 1 000 | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Ostkaka" | 2 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Pasha" | 1 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Sod ...saft" nebo "Sodet ...saft" | 200 | 200 | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Fruggrod" a "Rote Gruetze" | 1 000 | 500 | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Gnocchi (noky)" | 1 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Polenta (kukuřičná kaše)" | 200 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Semmelknodelteig" | 2 000 | - | - | - | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| "Crangon crangon" a "Crangon | - | - | - | 6 000 | - | - |
| vulgaris, vařené (synonymum Garnát | | | | | | |
| obecný)" | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| Aromata | - | - | - | 1 500 | - | - |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| Analogy výrobků z ryb na bázi | 1 000 | 500 | - | - | - | - |
| mořských řas | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| Pivo v KEG sudech obsahující více | 200 | 200 | | 400 | - | - |
| než 0,5 % přidaného | | | | | | |
| fermentovatelného cukru a/nebo | | | | | | |
| ovocné šťávy či koncentrátů | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| Neloupané čerstvé citrusové plody | 20 | - | - | - | - | - |
| (pouze k ošetření povrchu) | | | | | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
| Doplňky stravy stanovené vyhláškou | - | - | | 1 000 ve | - | - |
| č. 225/2008 Sb. v sušené formě s | | | | výrobku | | |
| obsahem přípravků vitaminu A a | | | | určeném | | |
| kombinací vitaminu A a D | | | | k přímé | | |
| | | | | spotřebě | | |
+----------------------------------------+-------+-------+-------+----------+--------+--------+
Poznámka:
Množství všech výše uvedených látek jsou vyjádřena jako volné kyseliny.
Zkratky uvedené v tabulce mají tento význam
S + B použití kyseliny sorbové a kyseliny benzoové
nebo jejich solí jednotlivě či v kombinaci
S + PHB použití kyseliny sorbové a esterů kyseliny
parahydroxybenzoové nebo jejich solí jednotlivě
či v kombinaci
S + B + PHB použití kyseliny sorbové, kyseliny benzoové
a esterů kyseliny parahydroxybenzoové nebo jejich
solí jednotlivě či v kombinaci