Tabulka č. 1
Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Látka | Podmínky použití | NPM reziduí |
| | | rozpouštědla |
| | | v extrahované potravině |
| | | -1 |
| | | mg.kg |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Hexan *) | Výroba nebo frakcionace tuků a olejů, | 1 |
| | výroba kakaového másla | v tuku, oleji či kakaovém |
| | | prášku |
| +-----------------------------------------------+---------------------------+
| | Výroba či frakcionace bílkovinných | 10 |
| | produktů a odtučněných mlýnských | v bílkovinném produktu či |
| | výrobků | mlýnském výrobku |
| | +---------------------------+
| | | 30 |
| | | v odtučněném sojovém |
| | | produktu při prodeji |
| | | spotřebiteli |
| +-----------------------------------------------+---------------------------+
| | Výroba odtučněných obilních klíčků | 5 |
| | | v odtučněných klíčcích |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Methylacetát | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 20 |
| | odstraňování senzoricky nežádoucích | v kávě a čaji |
| | látek a hořčin z těchto produktů | |
| +-----------------------------------------------+---------------------------+
| | Výroba cukru z melasy | 1 |
| | | v cukru |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Ethylmethyl-keton, | Frakcionace tuků a olejů | 5 |
| synon. butan-2-on | | v tuku či oleji |
| +-----------------------------------------------+---------------------------+
| | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se | 20 |
| | sníženým obsahem kofeinu nebo | v kávě a čaji |
| | odstraňování senzoricky nežádoucích | |
| | látek a hořčin z těchto produktů | |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Dichlormethan | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se | 2 |
| | sníženým obsahem kofeinu nebo | v pražené kávě |
| | odstraňování senzoricky nežádoucích | 5 |
| | látek a hořčin z těchto produktů | v čaji |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Methanol | Výroba potravin | 10 |
| | | v potravině |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Propan-2-ol synon. | Výroba potravin | 10 |
| isopropylalkohol | | v potravině |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Dimethylether | Výroba odtučněných bílkovinných potravin | 0,009 |
| | živočišného původu | v odtučněné bílkovinné |
| | | potravině |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
Poznámka:
*) Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.