CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin Tabulka č. 1 - Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

Tabulka č. 1 - Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin

Tabulka č. 1

Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Látka | Podmínky použití | NPM reziduí |

| | | rozpouštědla |

| | | v extrahované potravině |

| | | -1 |

| | | mg.kg |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Hexan *) | Výroba nebo frakcionace tuků a olejů, | 1 |

| | výroba kakaového másla | v tuku, oleji či kakaovém |

| | | prášku |

| +-----------------------------------------------+---------------------------+

| | Výroba či frakcionace bílkovinných | 10 |

| | produktů a odtučněných mlýnských | v bílkovinném produktu či |

| | výrobků | mlýnském výrobku |

| | +---------------------------+

| | | 30 |

| | | v odtučněném sojovém |

| | | produktu při prodeji |

| | | spotřebiteli |

| +-----------------------------------------------+---------------------------+

| | Výroba odtučněných obilních klíčků | 5 |

| | | v odtučněných klíčcích |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Methylacetát | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 20 |

| | odstraňování senzoricky nežádoucích | v kávě a čaji |

| | látek a hořčin z těchto produktů | |

| +-----------------------------------------------+---------------------------+

| | Výroba cukru z melasy | 1 |

| | | v cukru |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Ethylmethyl-keton, | Frakcionace tuků a olejů | 5 |

| synon. butan-2-on | | v tuku či oleji |

| +-----------------------------------------------+---------------------------+

| | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se | 20 |

| | sníženým obsahem kofeinu nebo | v kávě a čaji |

| | odstraňování senzoricky nežádoucích | |

| | látek a hořčin z těchto produktů | |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Dichlormethan | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se | 2 |

| | sníženým obsahem kofeinu nebo | v pražené kávě |

| | odstraňování senzoricky nežádoucích | 5 |

| | látek a hořčin z těchto produktů | v čaji |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Methanol | Výroba potravin | 10 |

| | | v potravině |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Propan-2-ol synon. | Výroba potravin | 10 |

| isopropylalkohol | | v potravině |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Dimethylether | Výroba odtučněných bílkovinných potravin | 0,009 |

| | živočišného původu | v odtučněné bílkovinné |

| | | potravině |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

Poznámka:

*) Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.