Příloha č. 3
Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít pouze některé přídatné látky
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | | | -1 |
| Potravina nebo skupina | Číslo E | Přídatná látka | NPM mg.l |
| potravin | | | -1 |
| | | | resp. mg.kg |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Kakaový prášek, | E 170 | uhličitan vápenatý | 70 000 v sušině bez tuku |
| čokoláda a výrobky | | | |
| z čokolády *) +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 322 | lecitiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | 5 000 |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 334 | kyselina vinná | 5 000 |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 414 | arabská guma (jen k leštění | NM |
| | | povrchu) | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 422 | glycerol | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 440 | pektiny (jen k leštění povrchu) | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy | NM |
| | | mastných kyselin | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 472c | estery mono- a diglyceridů | NM |
| | | mastných kyselin | |
| | | s kyselinou citrónovou | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 500 | uhličitany sodné | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 501 | uhličitany draselné | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 503 | uhličitany amonné | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 504 | uhličitany hořečnaté | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 524 | hydroxid sodný | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 525 | hydroxid draselný | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 526 | hydroxid vápenatý | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 527 | hydroxid amonný | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 528 | hydroxid hořečnatý | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 530 | oxid hořečnatý | 70 000 v sušině bez tuku |
| | | | vyjádřeno jako uhličitany |
| | | | draselné |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Ovocné a zeleninové | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| šťávy, nektary | | | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Ovocné a zeleninové | E 330 | kyselina citrónová | 3 000 |
| šťávy | | | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Ananasová šťáva | E 296 | kyselina jablečná | 3 000 |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Hroznová šťáva | E 170 | uhličitan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 336 | vinany draselné | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Šťávy a nektary | E 440 | pektiny | 3 000 |
| z ananasu a mučenky | | | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Ovocné nektary | E 270 | kyselina mléčná | 5 000 |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | 5 000 |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Výběrové (extra) džemy | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| a výběrové (extra) +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| rosoly | E 296 | kyselina jablečná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 327 | mléčnan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 331 | citrát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 333 | citrát vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 334 | kyselina vinná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 335 | vinan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 350 | jablečnan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 440 | pektiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy | NM |
| | | mastných kyselin | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Džemy, rosoly, | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| marmelády a podobné +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| výrobky z ovoce včetně | E 296 | kyselina jablečná | NM |
| těchto výrobků se +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| sníženým obsahem | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| energie +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 327 | mléčnan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 331 | citrát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 333 | citrát vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 334 | kyselina vinná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 335 | vinan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 350 | jablečnan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 400 | kyselina alginová | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 401 | alginát sodný | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 402 | alginát draselný | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 403 | alginát amonný | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 404 | alginát vápenatý | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 406 | agar | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 407 | karagenan | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 410 | karubin | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 412 | guma guar | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 415 | xanthan | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 418 | guma gellan | 10 000 |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 440 | pektiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy | NM |
| | | mastných kyselin | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 509 | chlorid vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 524 | hydroxid sodný | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Zahuštěné mléko | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 304 | estery kyseliny askorbové s | NM |
| | | mastnými kyselinami | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 322 | lecitiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 331 | citrát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 332 | citrát draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 407 | karagenan | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 500(ii) | hydrogenuhličitan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 501(ii) | hydrogenuhličitan draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 509 | chlorid vápenatý | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Smetana neochucená | E 401 | alginát sodný | NM |
| tepelně ošetřená +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 402 | alginát draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 407 | karagenan | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 466 | karboxymethylcelulosa | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy | NM |
| | | mastných kyselin | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Mlékárenské máslo se | E 500 | uhličitany sodné | NM |
| smetanovým zákysem | | | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Sýr zrající | E 170 | uhličitan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 500(ii) | hydrogenuhličitan sodný | NM |
| | | | jen pro sýry z kyselého |
| | | | mléka |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 504 | uhličitany hořečnaté | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 509 | chlorid vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 575 | gluko-delta-lakton | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Sýr zrající | E 170 | uhličitan vápenatý | NM |
| plátkový, strouhaný +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 504 | uhličitany hořečnaté | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 509 | chlorid vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 575 | glukono-delta-lakton | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 460 | celulosa | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Sýr přírodní bílý, | E 260 | kyselina octová | NM |
| pařený, např. typu +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| "Mozzarella" | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| a sýr syrovátkový +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 575 | glukono-delta-lakton | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 460(ii) | prášková celulosa | NM |
| | | | jen pro strouhaný |
| | | | a plátkový sýr |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Předvařená rýže | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | NM |
| | | kyselin | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 472a | estery mono- a diglyceridů | NM |
| | | mastných kyselin s kyselinou | |
| | | octovou | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Neemulgované oleje a | E 304 | estery kyseliny askorbové s | NM |
| tuky živočišného nebo | | mastnými kyselinami | |
| rostlinného původu +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| a olivových olejů | E 306 | přírodní extrakt s obsahem | NM |
| (kromě panenských | | tokoferolů | |
| olejů) +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 307 | alfa-tokoferol | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 308 | gamma-tokoferol | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 309 | delta-tokoferol | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 322 | lecitin | 30 000 |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 331 | citráty sodné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 332 | citráty draselné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 333 | citráty vápenaté | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | 10 000 |
| | | kyselin | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Neemulgované oleje | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| a tuky živočišného +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| nebo rostlinného | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| původu (kromě +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| panenských olejů | E 304 | estery kyseliny askorbové s | NM |
| a olivových olejů) | | mastnými kyselinami | |
| speciálně určené k +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| vaření a/nebo smažení | E 306 | přírodní extrakt s obsahem | NM |
| a pro přípravu omáček | | tokoferolů | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 307 | alfa-tokoferol | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 308 | gamma-tokoferol | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 309 | delta-tokoferol | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 322 | lecitin | 30 000 |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 331 | citráty sodné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 332 | citráty draselné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 333 | citráty vápenaté | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | 10 000 |
| | | kyselin | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 472c | estery mono- a diglyceridů | NM |
| | | mastných kyselin s kyselinou | |
| | | citrónovou | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Rafinovaný olivový | E 307 | alfa-tokoferol | 200 |
| olej | | | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Zmrazené a | E 296 | kyselina jablečná | NM |
| nezpracované ovoce a | | | jen pro loupané brambory |
| zelenina; balené, +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| chlazené nezpracované | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| ovoce a chlazená +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| nezpracovaná zelenina | E 301 | askorbát sodný | NM |
| určená ke spotřebě +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| a balené nezpracované | E 302 | askorbát vápenatý | NM |
| a loupané brambory, +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| ovocné kompoty, | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| čerstvé ryby, korýši +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| a měkkýši, včetně | E 331 | citráty sodné | NM |
| zmrazených +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 332 | citráty draselné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 333 | citráty vápenaté | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 440 | pektiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+ neplatí pro jablečné |
| | E 509 | chlorid vápenatý | kompoty |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Sterilované ovoce | E 260 | kyselina octová | NM |
| a zelenina ve +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| sklenicích | E 261 | octan draselný | NM |
| a plechovkách +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 262 | octan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 263 | octan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 296 | kyselina jablečná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 302 | askorbát vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 325 | mléčnan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 326 | mléčnan draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 327 | mléčnan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 331 | citráty sodné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 332 | citráty draselné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 333 | citráty vápenaté | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 334 | kyselina vinná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 335 | vinany sodné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 336 | vinany draselné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 337 | vinan sodno-draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 509 | chlorid vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 575 | glukano-delta-lakton | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Balené polotovary | E 261 | octan draselný | NM |
| z čerstvě mletého masa +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 262(i) | octan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 262(ii) | hydrogenoctan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 302 | askorbát vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 325 | mléčnan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 326 | mléčnan draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 331 | citráty sodné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 332 | citráty draselné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 333 | citráty vápenaté | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Vaječné obsahy | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 325 | mléčnan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 326 | mléčnan draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 327 | mléčnan vápenatý | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Chléb připravený pouze | E 260 | kyselina octová | NM |
| z pšeničné mouky, +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| vody, droždí nebo | E 261 | octan draselný | NM |
| kvásku a soli +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 262 | octan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 263 | octan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 302 | askorbát vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 304 | estery kyseliny askorbové s | NM |
| | | mastnými kyselinami | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 322 | lecitiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 325 | mléčnan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 326 | mléčnan draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 327 | mléčnan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | NM |
| | | kyselin | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 472a | estery mono- a diglyceridů | NM |
| | | mastných kyselin s kyselinou | |
| | | octovou | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 472d | estery mono- a mastných kyselin | NM |
| | | s kyselinou vinnou | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 472e | estery mono- a diglyceridů | NM |
| | | s kyselinou mono- a diacetyl | |
| | | vinnou | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 472f | estery mono- a diglyceridů | NM |
| | | s kyselinou octovou a vinnou | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Nesušené (čerstvé) | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| těstoviny +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 322 | lecitiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 334 | kyselina vinná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | NM |
| | | kyselin | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 575 | glukono-delta-lakton | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Pivo | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 414 | arabská guma | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| "Pain courant | E 260 | kyselina octová | NM |
| francais; Friss +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| búzakenyér, fehér és | E 261 | octan draselný | NM |
| felbarna kenyerek" +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 262 | octan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 263 | octan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 270 | kyselina mléčná | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 302 | askorbát vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 304 | estery kyseliny askorbové s | NM |
| | | mastnými kyselinami | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 322 | lecitiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 325 | mléčnan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 326 | mléčnan draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 327 | mléčnan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | NM |
| | | kyselin | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| "Foie gras, | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| foie gras entier, +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| blocs de foi gras; | E 301 | askorbát sodný | NM |
| Libamáj, | | | |
| libamáj egészben, | | | |
| libamáj tömbben" | | | |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| "Gehakt" | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 302 | askorbát vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 331 | citráty sodné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 332 | citráty draselné | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 333 | citráty vápenaté | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| "Olomoucké tvarůžky" | E 170 | uhličitan vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 500 | uhličitany sodné | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| UHT kozí mléko | E 331 | citráty sodné | 4 000 |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Kaštany jedlé v nálevu | E 410 | karubin | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 412 | Guarová guma | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 415 | xanthan | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
| Neochucené kysané | E 406 | agar | NM |
| smetanové výrobky +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| s živou kulturou a | E 407 | karagenan | NM |
| náhražky o obsahu tuku +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| nižším než 20 % | E 410 | karubin | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 412 | guma guar | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 415 | xanthan | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 440 | pektiny | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 460 | celulosa | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 466 | karboxymethylcelulosa | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | NM |
| | | kyselin | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1404 | oxidovaný škrob | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1410 | fosfát škrobu | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1412 | zesíťovaný fosfát škrobu | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1413 | fosfát zesíťovaného | NM |
| | | fosfátu škrobu | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1414 | acetylovaný zesíťovaný fosfát | NM |
| | | škrobu | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1420 | acetylovaný škrob | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1422 | acetylovaný zesíťovaný adipát | NM |
| | | škrobu | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1440 | hydroxypropylether škrobu | NM |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1442 | hydroxypropylether | NM |
| | | zesíťovaného fosfátu škrobu | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1450 | sodná sůl oktenylsukcinátu | NM |
| | | škrobu | |
| +-----------+---------------------------------+---------------------------+
| | E 1451 | acetylovaný oxidovaný škrob | NM |
+------------------------+-----------+---------------------------------+---------------------------+
*) Na kakaové a čokoládové výrobky se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru se tabulka č. 1 přílohy č. 3 nevztahuje.
------------------------------------------------------------------