Příloha č. 12
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost hořčice
Tabulka 1 - Smyslové požadavky na hořčice
+-----------+----------------------+------------------+-------------+
| Hořčice | Vzhled | Barva | Vůně a chuť |
+-----------+----------------------+------------------+-------------+
| plnotučná | kašovitá hmota bez | jasně žlutohnědá | řízná, |
| | hrubých částic | u přibarvené, | palčivá |
| | | šedožlutá | |
| | | u nepřibarvené | |
+-----------+----------------------+------------------+-------------+
| kremžská | kašovitá hmota se | žlutohnědá | řízná, |
| | zřetelnými hrubými | u přibarvené, | palčivá, |
| | částicemi drceného | šedohnědá | nasládlá |
| | semene hořčice černé | u nepřibarvené | |
+-----------+----------------------+------------------+-------------+
| speciální | kašovitá hmota bez | žlutohnědá | řízná, |
| | hrubých částic, | u přibarvené, | palčivá, |
| | s hrubými částicemi | šedohnědá | ovlivněná |
| | nebo s částicemi | u nepřibarvené, | přidáním |
| | přidané zeleniny | ovlivněná barvou | zeleniny |
| | nebo ovoce | přidané zeleniny | nebo ovoce |
| | | nebo ovoce | |
+-----------+----------------------+------------------+-------------+
Tabulka 2 - Fyzikální a chemické požadavky na hořčice
+--------------------------------+----------------------------------+
| | Hořčice |
| +-----------------------+----------+
| | plnotučná a speciální | kremžská |
+--------------------------------+-----------------------+----------+
| sušina v % nejméně | 20 | 32 |
+--------------------------------+-----------------------+----------+
| cukr jako sacharóza | 5,0 plnotučná, | 16 |
| v % nejméně | nestanovuje se | |
| | u speciální | |
+--------------------------------+-----------------------+----------+
| kyselost jako kyselina octová | 2,5 | 1,9 |
| v % nejvýše | | |
+--------------------------------+-----------------------+----------+
| tuk v % nejméně | 3,6 plnotučná, | - |
| | nestanovuje se | |
| | u speciální | |
+--------------------------------+-----------------------+----------+
| písek v % nejvýše | 0,1 | 0,1 |
+--------------------------------+-----------------------+----------+
****************************************************************