CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 398/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

398/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

Příloha č. 1

Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Název koření | Název rostliny | Část rostliny | Vzhled | Barva | Vůně | Chuť |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Anýz | anýz | sušené plody | rýhované nažky, vejčité | hnědá až | příjemná ovocná | nasládle, palčivě |

| | (Pimpinella | | s krátkou částí stopky | hnědožlutá | sladká | kořenitá |

| | anisum L.) | | | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Badyán | badyánovník pravý | zralé sušené | plodenství hvězdicovitého | hnědá | výrazná, nasládlá | jemně kořenitá, |

| celý, | (Illicium verum | plodenství | tvaru s krátkou stopkou, | | | nasládlá |

| | Hooker.) | | oplodí hrubého, | | | |

| | | | vrásčitého povrchu, | | | |

| | | | s lesklými plochými | | | |

| | | | vejčitými semeny bez | | | |

| | | | zlomků a volných semen | | | |

| | | | | | | |

| mletý | | | prášek se znatelnými | červenohnědá až | výrazně kořenitá | kořenitá, nasládlá |

| | | | částicemi | hnědá | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Bazalka | bazalka | sušené listy | řezané nebo celé listy, | šedozelená | v závislosti na | sladce nebo |

| | (Ocimum basilicum L.) | a části květů | bez stonků | | odrůdě kořenitá, | kořenitě chutnající |

| | | | | | skořicová až | v závislosti na |

| | | | | | citronová | odrůdě |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Bobkový list | vavřín pravý | sušené listy | lístky s krátkými | světle zelená až | jemně kořenitá, | aromatická, mírně |

| | (Laurus nobilis L.) | | stopkami, bez větviček | světle hnědá | charakteristická | trpká |

| | | | | | po bobkovém listu | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Citrónová | citrónová tráva | sušené listy | kousky sušených listů, | žlutá až okrová | výrazná, svěží, | nahořklá, mírně |

| tráva/citronela | (Cymbopogon citratus | | drť nebo jemně mletý | nebo zelenožlutá | po citrusech | nasládlá, jemně |

| celá, drcená | Staph/C. nardus (L.) | | prášek | | | nakyslá, po |

| nebo mletá | Rendle | | | | | citrusech |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Celerové semeno | celer řapíkatý/ | plod | drobné celé nažky nebo | šedohnědá, | výrazná, typická | kořenitá, nahořklá, |

| celé nebo mleté | bulvový | | mletý prášek | zelenohnědá až | pro celer | typická celerová |

| | (Apium graveolens L.) | | | hnědá | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Černucha | černucha setá | semena | celá semena | černá až | jemně kořenitá | kořenitá, palčivá |

| celá | (Nigella sativa L.) | | | šedočerná | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Estragon | pelyněk kozelec | sušené listy | celé nebo sekané listy, | listy bledě | jemně kořenitá | kořenitá, jemně |

| | (Artemisia | | bez stonků a hnědých | zelené až | | ostrá |

| | dracunculus L.) | | listů | šedozelené | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Fenykl | fenykl | sušené plody | nažky podlouhlé, nebo | žlutozelená až | kořenitá, svěží | kořenitá, nasládlá |

| celý nebo mletý | (Foeniculum vulgare | | slabě zakřivené, na | zelenohnědá | | |

| | Mill. conv. vulgare) | | hřbetní straně se třemi | | | |

| | | | žebry nebo mletý prášek | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Galgán | galgán | oddenek | sušené plátky nebo kousky | žlutá, okrová až | výrazná, po | kořenitá, nakyslá, |

| (kalkán, | Alpinia galanga | | oddenků nebo mletý prášek | světle hnědá | eukalyptu | připomíná směs |

| siamský zázvor) | Willd, Alpinia | | | | | zázvoru a pepře |

| celý nebo mletý | officinarum Hance) | | | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Hořčice bílá | hořčice bílá | semena | hladká, téměř kulovitá | světle žlutá až | nevýrazná, | palčivá, ostrá |

| celá | (Sinapis alba L.) | | semena, smí obsahovat | okrová | neutrální | |

| | | | nejvýše 5 % semen brukve | | | |

| | | | černohořčice | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Hřebíček | hřebíčkovec kořenný | sušená | nerozvinutá, celistvá | tmavě | výrazná, svěží, | výrazně kořenitá, |

| celý, | (Eugenia caryophylla | poupata | poupata, smí obsahovat | červenohnědá, | charakteristická | palčivá |

| | Thumb.) | | nejvýše 25 % hm. hřebíčku | hlavička | po hřebíčku | |

| | Syzygium aromaticum | | bez hlaviček | žlutohnědá | | |

| | (L.) Merr. | | | | | |

| drcený nebo | | | prášek se znatelnými | tmavě | kořenitá | výrazně kořenitá, |

| mletý | | | částicemi | červenohnědá | | palčivá |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Chilli/kayenský | paprika | sušené plody | celé sušené zralé plody | široká škála | kořenitá, sladká, | od pálivé po |

| pepř | (Capsicum | | se zbytky plodních stopek | barev a jejich | s dráždivým | zvláště ostře |

| celé/celý, | frutescens L., | | | přechodů (žlutá, | palčivým podtónem | pálivou |

| | Capsicum chinense | | | oranžová, | | |

| | Jacq. | | | červená, hnědá, | | |

| | Capsicum baccatum L. | | | zelená, temně | | |

| | a Capsicum annuum L.) | | | purpurová až | | |

| | | | | načernale | | |

| | | | | červená) | | |

| | | | | | | |

| mleté/mletý | | | drť nebo jemně mletý | | kořenitá, sladká, | od pálivé po |

| nebo | | | prášek | | s dráždivým | zvláště ostře |

| drcené/drcený | | | | | palčivým podtónem | pálivou |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Jalovec | jalovec obecný | zralé sušené | kulovité lysé nebo | červenohnědá až | výrazná | kořenitá, nasládlá |

| celý, | (Juniperus | plody | nepravidelně zvrásněné | tmavohnědá, na | pryskyřičná | |

| | communis L.) | | bobule, na temeni mají | povrchu bobule | | |

| | | | třípaprsčitý šev | zpravidla | | |

| | | | | modrošedé až | | |

| drcený nebo | | | drť nebo mletý prášek | tmavomodře | | |

| mletý | | | | ojíněné | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Kardamom | kardamom obecný | tobolky nebo | celé tříhranné podlouhlé | tobolky světle | výrazná, svěží, | kořenitá, palčivá, |

| celá semena, | (Elettaria cardamomum | celá | tobolky nebo celá zralá | zelené, žluté až | jemně citrónová | citrónová |

| tobolky, | L. Maton) | vyloupaná | vyloupaná semena | světle hnědé | | |

| | | semena | | barvy; semena | | |

| | | | | světle hnědá až | | |

| | | | | hnědočerná | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | drť nebo jemný prášek | černohnědá, | svěží, citrónová, | kořenitá, výrazně |

| mletý | | | z celých sušených plodů, | světle až tmavě | nasládlá | citrónová, slabě |

| | | | případně vyloupaných | červenohnědá | | palčivá |

| | | | semen | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Kmín | kmín kořenný - | sušené plody | podlouhlé, mírně zahnuté | světle hnědá až | charakteristická | kořenitá |

| (tmavý) | dvouletá forma | | nažky, žebernatého | tmavě hnědá, se | po kmínu | |

| celý, | (Carum carvi L.) | | povrchu | žlutými až | | |

| | | | | okrovými žebry | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | drť nebo jemný prášek | světle až tmavě | charakteristická | kořenitá |

| mletý | | | | hnědá,hnědošedá | po kmínu | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Kmín jednoletý | kmín kořenný - | | nažky mají stejné | žlutohnědá, | charakteristická | kořenitá |

| (světlý) | jednoletá forma | | charakteristiky jako | světle hnědá až | po kmínu, avšak | |

| celý, | (Carum carvi L.) | | nažky dvouleté formy | světle šedohnědá | méně zřetelná než | |

| | | | kmínu, pouze jsou větší | se světlejšími | u dvouleté formy | |

| | | | | žebry, celkově | | |

| | | | | světlejší než | | |

| | | | | dvouletá forma | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | drť nebo prášek se | šedozelená, | charakteristická | kořenitá |

| mletý | | | znatelným zrněním | hnědozelená až | po kmínu, avšak | |

| | | | | hnědá | méně zřetelná než | |

| | | | | | u dvouleté formy | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Kmín římský | šabrej kmínovitý | sušené plody | nažky podlouhlé, rovné, | žlutohnědá až | jemně ostrá | ostrá až palčivá |

| celý, | (Cuminum cyminum L.) | | na povrchu žebernaté, | hnědá | | |

| | | | u konce zúžené | | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | drť nebo prášek | | | |

| mletý | | | | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Kopr | kopr vonný | sušené plody | plody oválné, ploché, se | hnědá se | charakteristická | kořenitá, |

| koprová | (Anethum | | třemi podélnými žebry a | světlými žebry a | po kopru | pronikavá |

| semena, | graveolens L.) | | (dvojnažky) tenkým | křídlatými | | |

| | | | křídlatým okrajem | okraji | | |

| | | | | | | |

| nať | | sušená nať | celá nebo sekaná nať | světle až tmavě | typická pro kopr | typická koprová |

| | | | | zelená | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Koriandr | koriandr | sušené plody | kulovité dvojnažky hladké | světle hnědá, | kořenitá | charakteristicky |

| plody, | (Coriandrum | | | nazelenalá, | | kořenitá |

| | sativum L.) | | | | | |

| | | | | | | |

| listy | | sušené listy | kousky listů a vrcholků | zelená | kořenitá | charakteristicky |

| | | a vrcholky | stonků | s nádechem do | | kořenitá |

| | | stonků | | žluté, šedé nebo | | |

| | | | | hnědé barvy | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Kurkuma | kurkuma | sušené | vejčitého nebo | šedožlutá, | charakteristická | palčivě kořenitá |

| celá, | (Curcuma longa L.) | oddenky | válcovitého | žlutá, | po kurkumě | |

| | | | nepravidelného tvaru, | žlutohnědá až | výrazná | |

| | | | tvrdého lomu, svraštělého | načernalá | | |

| | | | a zjizveného povrchu bez | | | |

| | | | hlíz a zlomků (menší než | | | |

| | | | 15 mm), připouští se | | | |

| | | | nejvýše 15 % oddenků | | | |

| | | | scvrklých, dutých nebo | | | |

| | | | pórovitých a připálených | | | |

| | | | | | | |

| drcená nebo | | | drť nebo jemný prášek | sytě žlutá, | charakteristická | palčivě kořenitá |

| mletá | | | | oranžově žlutá | po kurkumě, | |

| | | | | až načervenalá | výrazná | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Majoránka | majoránka | suchá směs | celé nebo sekané kousky | světle zelená, | charakteristická | kořenitá, mírně |

| | (Origanum | listů, | listů a vrcholků lodyh, | šedozelená až | po majoránce, | svíravá |

| | majorana L.) | květenství, | bez stonků | hnědozelená | výrazná | |

| | | květů nebo | | | | |

| | | jejich částí | | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Máta | máta (Mentha x. | listy, | celé nebo sekané kousky | zelená | výrazně | charakteristická |

| | piperin L.) | vrcholky | listů a vrcholků stonků | s nádechem do | aromatická, | mátová, po mentolu, |

| | | stonků | | červené až hnědé | typická pro mátu, | mírně nahořklá |

| | | | | podle poddruhu | po mentolu | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Mauricijská | mauricijská papeda | listy | celé sušené listy | zelená | svěží, ovocná, po | typická, citrusová, |

| papeda/kafírové | (Citrus hystrix DC.) | | charakteristického tvaru, | s nádechem do | citrusech | mírně nahořklá |

| lístky | | | často částečně svinuté | žluté až hnědé | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Muškátový květ | muškátovník pravý | zralé sušené | semenné míšky jsou | žlutá, oranžově | výrazná, | kořenitá až ostrá |

| celý, | (Myristica fragrans | osemení | ploché, ve spodní části | žlutá, | charakteristická | |

| | Houtt.) | (semenný | celistvé, v horní části | žlutohnědá až | po muškátovém | |

| | | míšek) | nepravidelně rozvětvené, | červenohnědá | květu | |

| | | | matně lesklého povrchu, | | | |

| | | | křehké | | | |

| | | | | | | |

| mletý | | | jemně až zrnitě mletý | jasně žlutohnědá | charakteristická | kořenitá až ostrá |

| | | | prášek se znatelnými | až červenohnědá | po muškátovém | |

| | | | částicemi | | květu, výrazná | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Muškátový | muškátovník pravý | sušená zralá | semena mají tupě vejčitý | povrch šedohnědý | charakteristická | kořenitá, ostrá až |

| ořech | (Myristica fragrans | jádra | nebo kulovitý tvar, na | až hnědý, na | po muškátovém | jemně palčivá |

| celý, | Houtt.) | | povrchu síťově žilnatě | řezu jsou semena | ořechu, | |

| | | | vrásčitá | mramorovaná | pryskyřičná | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | jemně zrnitý prášek | tmavě žlutohnědá | výrazná, | ostrá, kořenitá |

| mletý | | | | | charakteristická | |

| | | | | | po muškátovém | |

| | | | | | ořechu, kořenitá | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Nové koření | pimentovník pravý | sušené plody | nedozrálé bobule, drsného | šedohnědé, tmavě | charakteristická | ostře palčivá |

| celé, | (Pimenta dioica L. | | povrchu, tvrdé, bez | hnědé až | po novém koření | |

| | Merr.) | | slupek | načervenale | | |

| | | | | hnědé | | |

| | | | | | | |

| drcené nebo | | | jemně zrnitý prášek | hnědá až | ostrá, kořenitá | ostře palčivá |

| mleté | | | | červenohnědá | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Oregano | dobromysl | suchá směs | bez stonků a větviček | světlezelená až | jemně kořenitá | jemně kořenitá |

| (Dobromysl) | (Origanum vulgare L.) | listů a částí | | hnědozelená, | | |

| | | květů | | šedo až olivově | | |

| | | | | zelená | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Paprika mletá | paprika | sušené plody | jemně mletá | sytě červená | intenzívní, | sladká |

| lahůdková, | (Capsicum annuum L.) | | | | charakteristická | |

| | | | | | po paprice | |

| | | | | | | |

| sladká, | | | | sytě červená až | charakteristická | sladká, nepatrně |

| | | | | červená | po paprice | nahořklá nebo |

| | | | | | | pálivá |

| | | | | | | |

| pálivá, | | | | červená až | kořenitá | pálivá, slabě |

| | | | | hnědočervená | | nahořklá, |

| | | | | | | |

| gulášová | | | | hnědočervená | kořenitá, | sladká až mírně |

| | | | | | nevýrazná | pálivá |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Pažitka | pažitka pobřežní | sušená nať | sekaná nať | světle až tmavě | charakteristická | mírně nasládlá, |

| | (Allium | | | zelená | po pažitce | slabě nahořklá, |

| | schoenoprasum L.) | | | | | mírně po česneku a |

| | | | | | | cibuli |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Pepř bílý celý, | pepřovník černý | sušené zralé | loupané, sušené, tvrdé na | šedobílá, temně | kořenitá | palčivě ostrá |

| | (Piper nigrum L.) | plody | povrchu hladké, kulovité | šedá se světlými | | |

| | | | bobule, smí obsahovat | pruhy | | |

| | | | nejvýše 10 % černých | | | |

| | | | bobulí | | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | prášek se znatelným | šedobílá | kořenitá | palčivě ostrá |

| mletý | | | zrněním nebo drť | s nažloutlým | | |

| | | | | odstínem | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Pepř černý | pepřovník černý | sušené | sušené tvrdé bobule, | hnědočerná až | kořenitá | palčivě ostrá |

| celý, | (Piper nigrum L.) | nezralé | neloupané, svraštělé, bez | šedočerná až | | |

| | | plody | stopek, smí obsahovat | černá | | |

| | | | nejvýše 15 % lehkých | | | |

| | | | bobulí | | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | jemně mletý sypký prášek, | šedobílá se | ostře kořenitá | palčivě ostrá |

| mletý | | | případně se znatelným | žlutým až | | |

| | | | zrněním nebo drť | zeleným odstínem | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Pepř | pepřovec | sušené | hladké bobule, které mají | červená až bledě | jemná, kořenitá | jemně kořenitá, |

| červený/růžový | (Schinus molle L.) | nezralé plody | křehkou vnější slupku | růžová | | nasládlá |

| celý, | | | uzavírající ne zcela | | | |

| | | | vyvinuté semeno (vnitřní | | | |

| | | | část bobule) | | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | jemně mletý sypký prášek, | | | |

| mletý | | | případně se znatelným | | | |

| | | | zrněním, nebo drť | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Pepř sečuánský | pepř sečuánský | plody | tobolky s drsným | tobolky jsou na | kořenitá, výrazná | kořenitá, nahořklá, |

| celý, | (Zanthoxylum bungei | | bradavičnatým povrchem a | povrchu hnědé až | až ostrá | nakyslá, svíravá |

| | Planch, | | zbytkem stopky a semeny; | červenohnědé, | | |

| | Z. acanthopodium DC., | | tobolky jsou převážně | uvnitř | | |

| | Z. piperitum DC.) | | puklé a semena uvolněná | (po puknutí) | | |

| | | | | slámově hnědé, | | |

| drcený nebo | | | drcené tobolky a semena | semena černá | | |

| mletý | | | nebo mletý prášek | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Pepř zelený | pepřovník černý | sušené | typicky svraštělé tvrdé | šedozelená, | kořenitá, | výrazně kořenitá, |

| celý, | (Piper nigrum L.) | nezralé plody | bobule nebo plody | zelená až | aromatická | pálivá |

| | | | s tenkou křehkou | hnědozelená | | |

| | | | povrchovou slupičkou | | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | drť nebo prášek | | | |

| mletý | | | | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Petržel | petržel zahradní | sušená nať | sekaná nať | světle až tmavě | kořenitá, | kořenitá, mírně |

| | (Petroselium | | | zelená | charakteristická | nasládlá |

| | crispum L.) | | | | po petrželi | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Pískavice řecké | pískavice řecké seno | sušené semeno | hladká lysá tvrdá semena, | okrová až hnědá | výrazně kořenitá | mírně nahořklá, |

| seno | (Trigonella foenum- | | asi 5 mm velká, | | | kořenitá |

| | graecum L.) | | nepravidelného | | | |

| | | | hranolovitého | | | |

| | | | zakulaceného, zploštělého | | | |

| | | | tvaru, s typickou | | | |

| | | | hlubokou rýhou na bocích | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Rozmarýn | rozmarýn | sušené listy | listy čárkovité, | svrchní část | výrazná, | kořenitá, trpká |

| celý, | (Rosmarinus | | kožovité, krátce | listu je šedavě | charakteristická | |

| | officialis L.) | | řapíkovité až přisedlé, | zelená na spodní | po rozmarýnu | |

| | | | bez stonků a listů se | straně světleji | | |

| | | | změnou barvy | šedoplstnatá | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | sekané, drcené nebo mleté | | výrazná, | kořenitá, trpká |

| mletý | | | listy | | charakteristická | |

| | | | | | po rozmarýnu | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Saturejka | saturejka zahradní | sušené listy | celé nebo řezané, | saturejka | s. zahradní - | ostrá až štiplavá |

| | (Satureja | a části květů | kopinaté listy (saturejka | zahradní zelená | výrazně kořenitá | |

| | hortensis L.) | nebo celé | zahradní úzce čárkovité, | až tmavě | | |

| | | s nitky | saturejka horská | červená, | | |

| | saturejka horská | | zakončené špičkou), | saturejka horská | s. horská - | ostrá |

| | (Satureja montana L.) | | hladké na povrchu a | listy zelené | kořenitá | |

| | | | okrajích, bez stonků, | nebo šedozelené | | |

| | | | nebo snítky 15 - 30 cm | | | |

| | | | dlouhé | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Skořice | skořicovník | kůra | kousky, svitky, trubky | světle žlutá, | charakteristická | kořenitá, |

| celá, | [Cinnamomum | | nebo pruty oškrábané | tmavě žlutá, | po skořici, | nasládlá, natrpklá |

| | zeylanicum | | nebo neoškrábané, | skořicově hnědá | výrazná až ostrá | až svírává, |

| | (Blume), | | hladkého až drsného | až červenohnědá | | štiplavá |

| | C. aromaticum (Nees), | | povrchu, tvrdé, bez | | | |

| | C. laureirií (Nees), | | kousků dřeva a větviček | | | |

| | C. burmanii (Nees), | | skořicovníku | | | |

| | C. tomala (Nees)] | | | | | |

| drcená nebo | | | jemný prášek bez | okrová | charakteristická | ostrá, kořenitá |

| mletá | | | znatelných částic nebo | s odstínem do | po skořici | |

| | | | drť | hnědá až | | |

| | | | | hnědočervena | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Šafrán | šafrán pravý | sušené blizny | křehké, různě zprohýbané | oranžová až | výrazná, | kořenitá, hořká |

| blizny a jejich | (Crocus sativus L.) | | | temně červená | charakteristická | |

| úlomky nebo | | | | | po šafránu | |

| | | | | | | |

| mletý | | | jemný prášek | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Šalvěj | šalvěj | sušené listy | celé nebo sekané vejčité | svrchní strana | silná, kořenitá, | kořenitá, trpká, |

| | (Salvia | a vrcholky | až podlouhlé kopinaté | listů je | připomínající | nahořklá |

| | officinalis L.) | květenství | listy na okrajích jemně | šedopýřitá, | kafr | |

| | | a stonků | vroubkované, na líci | naspodu je list | | |

| | | | s vpadlou žilnatinou, bez | běloplstnatý | | |

| | | | stonků a hnědých listů | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Tymián | tymián obecný | suchá směs | listy malé (1 - 5 mm) | šedozelená, | příjemně kořenitá | výrazná až štiplavá |

| | (Thymus vulgaris L.) | natě, listů, | | šedohnědá až | | |

| | | květenství | | hnědozelená, | | |

| | | a květů | | barva květů | | |

| | | | | fialovo-růžová | | |

| | | | | až hnědavá | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Vanilka | vanilka pravá | sušené | tobolky podélně | tmavohnědá, | charakteristická | výrazná, sladce |

| | (Vanilla planifolia | nedozrálé, | svraštělé, ohebné | hnědočerná | po vanilce, | kořenitá |

| | Andrews, | celé plody | | | sladká | |

| | Vanillia pompona, | | | | | |

| | Vanillia tahitiensis) | | | | | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

| Zázvor | zázvor | sušené | kousky nepravidelného | světle žlutá, | charakteristická | ostrá až palčivá, |

| celý, | (Zingiber officinale | oddenky | tvaru a velikosti | žlutohnědá | po zázvoru, | kořenitá |

| | Roscoe.) | | (nejméně však 2 cm), | až světle hnědá, | výrazná, svěží | |

| | | | rozvětvené, zakulacené | a vápněného | | |

| | | | a zploštělé | zázvoru šedobílá | | |

| | | | | | | |

| drcený nebo | | | prášek se znatelnými | žlutá se světle | charakteristická | ostrá až palčivá, |

| mletý | | | jemnými částicemi a | hnědým odstínem | po zázvoru, slabě | kořenitá |

| | | | krátkými vlákny | až žlutohnědá | nasládlá | |

+-----------------+-----------------------+---------------+---------------------------+------------------+-------------------+---------------------+

------------------------------------------------------------------