CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 397/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny

397/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Příloha č. 11

Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny

Tabulka 1 - Základní členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny

+---------------------------+--------------------------+-------------------------------------+

| Druh | Skupina | Podskupina |

+---------------------------+--------------------------+-------------------------------------+

| Jedlý tuk nebo jedlý olej | rostlinný | jednodruhový |

| | | vícedruhový |

| +--------------------------+-------------------------------------+

| | živočišný | vepřové sádlo, vepřový tuk |

| | | výběrový hovězí lůj, hovězí lůj |

| | | tuk nebo olej podle druhu živočicha |

| +--------------------------+-------------------------------------+

| | ztužený | plně |

| | | částečně |

| +--------------------------+-------------------------------------+

| | pokrmový | |

| +--------------------------+-------------------------------------+

| | roztíratelný 17) | |

| +--------------------------+-------------------------------------+

| | směsný roztíratelný 17) | |

| +--------------------------+-------------------------------------+

| | tekutý emulgovaný | |

+---------------------------+--------------------------+-------------------------------------+

------------------------------------------------------------------

17) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013.

Tabulka 2 - Členění a požadavky na jednodruhové rostlinné tuky a oleje

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Výrobek | Požadavky |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Olej z podzemnice olejné | olej vyrobený z jader podzemnice olejné (jádra druhu Arachis |

| | hypogaea L.) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Babassový olej | vyrobený z jader plodů několika druhů palem Orbignya spp. |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Kokosový tuk | vyrobený z dužiny (kopry) kokosových ořechů, plodů palmy |

| | kokosové (Cocos nucifera L.) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Bavlníkový olej | vyrobený ze semen různých kultivovaných druhů bavlníku |

| | Gossypum spp. |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Hroznový olej | vyrobený ze semen hroznů révy vinné (Vitis vinifera L.) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Kukuřičný olej | vyrobený z klíčků kukuřice (zárodek Zea mays L.) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Hořčičný olej | Vyrobený ze semen hořčice bílé (Sinapis alba L. nebo |

| | Brassica hirta Moench), hořčice hnědé nebo žluté |

| | [Brassica juncea (L.) Czemajev a Cossen] a hořčice černé |

| | [Brassica negra (L.) Koch]. |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Palmojádrový tuk | vyrobený z jader plodů palmy olejové (Elaeis guineensis) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| palmojádrový tuk | tekutá frakce získaná z palmojádrového tuku frakcionací |

| frakcionovaný - olein | |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| palmojádrový tuk | pevná frakce s vysokým bodem tání získaná z palmojádrového |

| frakcionovaný - stearin | tuku frakcionací |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Palmový tuk | vyrobený z dužiny plodů palmy olejové(Elaeis guineensis) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| palmový tuk frakcionovaný - | tekutá frakce získaná z palmového tuku frakcionací |

| olein | |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| palmojádrový tuk | pevná frakce s vysokým bodem tání získaná z palmového tuku |

| frakcionovaný - stearin | frakcionací |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| palmojádrový tuk | tekutá frakce získaná z palmového tuku speciálním procesem |

| frakcionovaný - superolein | řízené krystalizace tak, aby bylo dosaženo hodnoty jodového |

| | čísla 60 nebo více |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Řepkový olej | vyrobený ze semen druhů řepky olejné Brassica napus L., |

| | Brassica campestris L., Brassica juncea L. a Brassica |

| | tournefortii Gouan |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Řepkový olej nízkoerukový | vyrobený ze semen s nízkým obsahem kyseliny erukové |

| | vyšlechtěných druhů řepky olejné Brassica napus L., |

| | Brassica campestris L. a Brassica juncea L. musí obsahovat |

| | nejvíce 2 % hmot. erukové kyseliny z celkového obsahu |

| | mastných kyselin |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Rýžový olej | vyrobený z otrub rýže (Oriza sativa L.) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Světlicový olej | vyrobený ze semen světlice barvířské (Carthamus |

| | tinctorius L.) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Světlicový olej s vysokým | vyrobený ze semen s vysokým obsahem kyseliny olejové |

| obsahem kyseliny olejové | kultivovaných druhů světlice barvířské (Carthamus |

| | tinctorius L.) musí obsahovat nejméně 70 % hmot. kyseliny |

| | olejové z celkového množství mastných kyselin |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Sezamový olej | vyrobený ze semen sezamu (Sesamum indicum L.) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Sójový olej | vyrobený ze semen sóji [Glycine max (L.) Merr.] |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Slunečnicový olej | vyrobený ze semen slunečnice (Helianthus annuu L.) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Slunečnicový olej s vysokým | vyrobený ze semen s vysokým obsahem kyseliny olejové |

| obsahem kyseliny olejové | kultivovaných druhů semen slunečnice (Helianthus annuu L.) |

| | musí obsahovat nejméně 75 % hmot. kyseliny olejové |

| | z celkového množství mastných kyselin |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Olivový olej | olej získaný z plodů olivovníku (Olea europaea sativa Hoff. |

| | et Link) |

+-----------------------------+--------------------------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------