CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 375/2003 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a o veterinárních požadavcích na živočišné produkty Čl. 1 - Mezní mikrobiální hodnoty (I) přípustné mikrobiální hodnoty pro hlavní skupiny výrobků (II)

Čl. 1 - Mezní mikrobiální hodnoty (I) přípustné mikrobiální hodnoty pro hlavní skupiny výrobků (II)

375/2003 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a o veterinárních požadavcích na živočišné produkty

Čl. 1

Mezní mikrobiální hodnoty (I),

přípustné mikrobiální hodnoty pro hlavní skupiny výrobků (II)

+-----------------------+-------+------------------------------------------------------+

| | I | II 1) |

| | +------+-------+---------------+-------+--------+------+

| | | a) | b) | c) | d) | e) | f) |

| | | | +-------+-------+ | | |

| | | | | ca) | cb) | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| A. Původci kažení a indikátorové mikroorganismy |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Aerobní | 7 | 5 | 7 | 4 | 6 | 4 | 5 | 2 |

| a fakultativně | 5.10 | 10 | 5.10 | 10 | 10 | 5.10 | 10 | 10 |

| anaerobní | | | | | | | 5 | |

| mikroorganizmy | | | | | | | 5.10 | |

| 2) | | | | | | | (mléko | |

| v 1 g (ml) | | | | | | | kozí | |

| | | | | | | | a ovčí | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Koliformní | 5 | 4 | 5 | 2 | 4 | | | |

| mikroorganismy | 5.10 | 10 | 5.10 | 10 | 10 | 0 | | |

| 2) | | | | | | | | |

| v 1 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Escherichia coli | 5 | 3 | 5 | | 2 | | | |

| 2) | 10 | 10 | 10 | 0 | 10 | | | |

| v 1 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Kvasinky | 7 | 6 | 7 | 2 | | | | |

| 2) | 5.10 | 10 | 5.10 | 10 | 0 | | | |

| v 1 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| 2) | 4) | 4 | 4) | 2 | 4 | | | |

| Plísně v 1 g (ml) | | 10 | | 10 | 10 | 0 | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| B. Průvodci onemocnění z potravin |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Bacillus cerueus | 5 | 4 | 5 | 1 | 3 | | | |

| v 1 g (ml) | 5.10 | 10 | 5.10 | < 10 | 10 | 0 | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Pseudomonas | 5 | 3 | 5 | | 2 | | | |

| aeruginosa | 10 | 10 | 10 | 0 | 10 | 0 | | |

| v 1 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Staphylococcus | 5 | 3 | 5 | 1 | 4 | | 2 | |

| aureus v 1 g (ml) | 5.10 | 10 | 5.10 | < 10 | 10 | 0 | 5.10 | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Sulfitredukující | 5 | 3 | 5 | 1 | 3 | | | |

| klostridia v 1 g (ml) | 5.10 | 10 | 5.10 | < 10 | 10 | 0 | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Salmonella spp. | | | | | | | | |

| v 25 g (ml), popř. | 0/25 | 0/25 | 0/25 | 0/50 | 0/50 | 0/25 | 0/25 | 0/25 |

| 3) | | | | | | | | |

| 50 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Escherichia coli | | | | | | | | |

| 3) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

| 0157 v 25 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Campylobacter | | | | | | | | |

| jejuni v 25 g (ml) | | 0 | | 0 | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Yersinia | | | | | | | | |

| entorocolitica | | | | | | | | |

| (enteropatogenní | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

| serotopy) | | | | | | | | |

| 3) | | | | | | | | |

| v 25 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Listeria | | | | | | | | |

| monocytogenes | | 0 | | | | | 0 | |

| 3) | | | | | | | | |

| v 25 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Vibrio | | | | | | | | |

| parahaemolyticus | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | | | |

| 3), 5) | | | | | | | | |

| v 25 g (ml) | | | | | | | | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Stafylokokové | neprokazatelné testem RPLA |

| enterotoxiny | |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

| Mykotoxiny | nejvyšší přípustné limity stanoví vyhláška č. 53/2002 Sb., |

| | ve znění pozdějších předpisů |

+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+

Vysvětlivky:

1) Skupiny výrobků:

a) výrobky tepelně neopracované, určené k přímé spotřebě bez tepelného opracování. Tyto hodnoty platí i pro krev jatečných zvířat určenou k prodeji;

b) výrobky, které budou před uvedením do oběhu a spotřeby tepelně opracovány;

c) výrobky pro kojeneckou výživu -

ca) k přímé spotřebě,

cb) ke spotřebě po tepelné úpravě;

d) mléko a jiné tepelně ošetřené živočišné produkty určené jako surovina pro výrobu potravin živočišného původu;

e) syrové mléko k přímé spotřebě;

f) vejce.

2) Bez mikroorganismů patřících ke kulturní mikroflóře.

3) Od mezní hodnoty nebo jejího zjišťování může být upuštěno,

a) zajišťuje-li technologický proces nebo tepelné kuchyňské opracování bezpečnou devitalizaci mikroorganismů, jsou-li splněny stanovené veterinární podmínky a požadavky při výrobě a vzhledem k balení a oddělení od jiných potravin neexistuje zdravotní riziko,

b) pocházejí-li suroviny ze zvířat, která nejsou nositeli těchto původců nákaz.

4) Bez viditelného růstu; při nálezu toxinogenních plísní je třeba vyšetření na mykotoxiny.

5) Týká se pouze ryb, měkkýšů, korýšů z vod tropických a subtropických pásem.