Čl. I
Vyhláška č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 124/2004 Sb. a vyhlášky č. 78/2005 Sb., se mění takto:
1. V úvodní větě se poznámka pod čarou č. 1 včetně odkazu na poznámku pod čarou zrušuje.
2. V § 1 odstavec 1 včetně poznámek pod čarou č. 1 a 1a zní:
"(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 1), zároveň navazuje na přímo použitelný předpis Evropských společenství 1a) a upravuje požadavky pro mléko a mléčné výrobky.
------------------------------------------------------------------
1) Směrnice Rady 83/417/EHS z 25. července 1983 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se některých druhů mléčných bílkovin (kaseinů a kaseinátů) určených k lidské spotřebě.
Směrnice 2001/114/ES ze dne 20. prosince 2001 o některých druzích zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě.
Směrnice Rady 2007/61/ES ze dne 26. září 2007, kterou se mění směrnice 2001/114/ES o některých druzích zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě.
1a) Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné nařízení o společné organizaci trhů).".
3. V § 1 se na konci odstavce 3 tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena ee) až gg), která znějí:
"ee) mléčným retentátem - výrobek získaný koncentrací mléčných bílkovin na základě ultrafiltrace mléka, částečně odstředěného mléka nebo odstředěného mléka,
ff) mléčným permeátem - výrobek získaný odstraněním mléčných bílkovin a mléčného tuku z mléka, částečně odstředěného mléka nebo odstředěného mléka na základě ultrafiltrace,
gg) laktózou - přírodní složka mléka, která se běžně získává ze syrovátky s obsahem bezvodé laktózy ve výši nejméně 99,0 % m/m v sušině; může být bezvodá nebo obsahovat jednu molekulu krystalové vody nebo může být směsí obou forem.".
4. V § 3 odst. 1 se číslo "44" nahrazuje číslem "43".
5. V § 3 odst. 24 se písmeno f) zrušuje.
Dosavadní písmeno g) se označuje jako písmeno f).
6. V § 3 se odstavec 34 zrušuje.
Dosavadní odstavce 35 až 44 se označují jako odstavce 34 až 43.
7. V § 4 se za odstavec 8 vkládá nový odstavec 9, který zní:
"(9) U zahuštěného mléka a sušeného mléka lze obsah bílkovin v mléku upravit na minimální hranici 34 % hmotnostních v tukuprosté sušině, a to přidáním nebo odstraněním mléčných složek takovým způsobem, aby v upravovaném mléku nebyl změněn poměr mezi syrovátkovými bílkovinami a kaseinem. K této úpravě lze použít mléčný retentát, mléčný permeát a laktózu.".
Dosavadní odstavce 9 až 13 se označují jako odstavce 10 až 14.
8. V § 11 písmeno l) zní:
"l) panenským olejem - olej podle jednotného nařízení o společné organizaci trhů 1a).".
9. V příloze č. 2 tabulky 5 a 6 znějí:
"Tabulka 5 - Zahuštěné mléčné výrobky
Zahuštěné mléčné výrobky neslazené
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Druh výrobku | Obsah tuku | Mléčná sušina | Mléčná sušina |
| | (v % hmot.) | (v % hmot. | tukuprostá |
| | | nejméně) | (v % hmot. nejméně) |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Zahuštěná neslazená | více než 15,0 včetně | 26,5 | 11,5 |
| smetana | | | |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Zahuštěné neslazené | více než 7,5 včetně | 25,0 | |
| plnotučné mléko | | | |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Zahuštěné částečně | 1,0 až 7,5 | | 17,5 |
| odstředěné mléko | | | |
+---------------------+----------------------+ 20,0 +---------------------+
| Zahuštěné | méně než 1,0 včetně | | |
| odstředěné mléko | | | |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
Zahuštěné mléčné výrobky slazené
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Druh výrobku | Obsah tuku | Mléčná sušina | Mléčná sušina |
| | (v % hmot.) | (v % hmot. | tukuprostá |
| | | nejméně) | (v % hmot. nejméně) |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Zahuštěná slazená | více než 16,0 včetně | | 14,0 |
| smetana | | | |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Zahuštěné slazené | více než 8,0 včetně | 28,0 | |
| plnotučné mléko | | | |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Zahuštěné slazené | více než 1,0 nejvíce | 24,0 | 20,0 |
| mléko částečně | však 8,0 | | |
| odstředěné | | | |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
| Zahuštěné slazené | méně než 1,0 včetně | 24,0 | 20,0 |
| mléko odstředěné | | | |
+---------------------+----------------------+---------------+---------------------+
Tabulka 6 - Sušené mléčné výrobky
+---------------------------+-----------------------------+
| Druh výrobku | Obsah tuku |
| | (v % hmot.) |
| | |
+---------------------------+-----------------------------+
| Sušená smetana | více než 42,0 včetně |
+---------------------------+-----------------------------+
| Sušené plnotučné mléko | 26,0 až 42,0 |
+---------------------------+-----------------------------+
| Sušené částečně | více než 1,5 až 26,0 včetně |
| odstředěné mléko | |
+---------------------------+-----------------------------+
| Sušené odstředěné mléko | méně než 1,5 včetně |
+---------------------------+-----------------------------+".