Příloha č. 2
Výživové normy pro děti od 1 roku věku do 3 let věku
Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech.
+---------------------+-------------+------------+
| | Přesnídávka | Celodenní |
| | Oběd | stravování |
| | Svačina | |
+---------------------+-------------+------------+
| Maso | 40 | 70 |
+---------------------+-------------+------------+
| Ryby | 6 | 10 |
+---------------------+-------------+------------+
| Mléko tekuté | 300 | 500 |
+---------------------+-------------+------------+
| Mléčné výrobky | 50 | 80 |
+---------------------+-------------+------------+
| Zelenina | 90 | 150 |
+---------------------+-------------+------------+
| Ovoce | 110 | 183 |
+---------------------+-------------+------------+
| Brambory | 80 | 130 |
+---------------------+-------------+------------+
| Luštěniny | 10 | 15 |
+---------------------+-------------+------------+
| Tuky volné | 15 | 25 |
+---------------------+-------------+------------+
| Cukr volný | 10 | 17 |
+---------------------+-------------+------------+
1. Průměrná spotřeba potravin musí být vypočtena ze základního sortimentu potravin tak, aby bylo zajištěno dosažení příslušných výživových norem. Průměrná spotřeba potravin musí být uvedena v hodnotách „jak nakoupeno“ a musí být do ní zahrnut i přirozený odpad čištěním a dalším zpracováním. Je-li poskytována strava v rozsahu pěti denních jídel, počítá se z celkové denní výživové dávky v průměru 18 % na snídani, 15 % na přesnídávku, 35 % na oběd, 10 % na svačinu a 22 % na večeři.
2. Rozsah a druh poskytovaných stravovacích služeb musí být stanoven podle délky pobytu dítěte v dětské skupině.
3. Spotřeba potravin musí odpovídat měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí +/-25 % s výjimkou tuků a cukru, kde množství volných tuků a volného cukru uvedené v tabulce představuje horní hranici, kterou lze snížit. Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků musí činit přibližně 1:1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
4. Při propočtu průměrné spotřeby se musí hmotnost sterilované a mražené zeleniny násobit koeficientem 1,42 a hmotnost sušené zeleniny se musí násobit koeficientem 10.
5. Formule s upraveným kravským mlékem mohou být podávány jen se souhlasem rodiče dítěte podle tolerance dítěte.
6. Součástí každého podávaného denního jídla musí být vždy nápoj, v nabídce musí být také pitná voda a neslazené nápoje. Nesmí být zařazovány nápoje sycené oxidem uhličitým, nápoje kolové a silně slazené nápoje.
7. K dosažení žádoucích hodnot vitamínu C musí být zařazeny do jídelníčku nápoje, kompoty a zeleninové saláty s přídavkem vitamínu C. Denně musí být podáváno čerstvé ovoce.
8. Strava musí být mechanicky upravena s ohledem na individuální možnosti a potřeby dítěte.
9. Nesmí být zařazovány uzeniny, ořechy a smažené bramborové výrobky, semena, houby, zrající sýry, instantní pokrmy s glutamátem sodným, silně kořeněné potraviny, konzervované pokrmy určené pro dospělé a pokrmy ze syrových vajec a syrového masa.
10. Ryby musí být zařazovány převážně ve formě pomazánek.
11. Luštěniny musí být podávány pouze tepelně upravené a převážně jako součást polévek a pomazánek.
12. Sůl a koření musí být používány omezeně. Vyloučeno musí být dráždivé, pálivé, zrnité, tekuté nebo sypké koření a kořenící směsi.
13. K přípravě umělé mléčné výživy musí být použita balená kojenecká voda nebo voda, která odpovídá ve všech ukazatelích požadavkům na pitnou vodu, zejména pokud jde o dusitany a dusičnany.
14. Laktoovovegetariánská výživa může být poskytována dítěti do 3 let věku jen se souhlasem poskytovatele a rodiče dítěte za podmínky, že doporučený příjem surovin na přesnídávku, oběd a svačinu je následující: mléko 350 g, mléčné výrobky 50 g, zelenina 110 g, ovoce 110 g, brambory 100 g, luštěniny 10 g, tuky volné 15 g, cukr volný 10 g, vejce 30 g.
******************************************************************