Příloha č. 2
Složení potravin pro pokračovací kojeneckou mléčnou výživu
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| KRITERIUM | Minimum | Maximum | Poznámka |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 1. Energie | 250 kJ | 335 kJ | |
| | (60 kcal)/100 ml| (80 kcal)/100 ml | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 2. Bílkoviny | 0,5 g/100 kJ | 1 g/100 kJ | obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,38 pro proteiny |
| |(2,25 g/100 kcal)| (4,5 g/100 kcal) | kravského mléka |
| | | | obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,25 pro izoláty |
| | | | sojového proteinu |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| | | | Chemický index těchto proteinů se musí rovnat |
| | | | alespoň 80 % vzhledem k referenčnímu proteinu |
| | | | (kasein nebo mateřské mléko). |
| | | +---------------------------------------------------+
| | | | Pro pokračovací výživu vyráběnou ze sojových |
| | | | proteinů (výhradně nebo ve směsi s proteiny |
| | | | kravského mléka) se mohou používat jen izoláty |
| | | | sojového proteinu. |
| | | +---------------------------------------------------+
| | | | Aminokyseliny mohou být přidávány do pokračovací |
| | | | výživy výhradně za účelem zvýšení nutriční |
| | | | hodnoty proteinu a pouze v rozsahu nezbytném pro |
| | | | tento účel. |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3. Lipidy | 0,8 g/100 kJ | 1,5 g/100 kJ | |
| |(3,3 g/100 kcal) | 6,5 g/100 kcal | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.1. Je zakázáno použití následujících substancí (látek): - sezamový olej (olej ze sezamových semen) |
| - bavlníkový olej (olej ze semen bavlníku) |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.2. Kyselina | | 15 % z celkového | |
| laurová | --- | obsahu tuku | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.3. Kyselina | | 15 % z celkového | |
| myristová | --- | obsahu tuku | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.4. Kyselina linolová (ve formě glycerolů - linoleáty) |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| | 70 mg/100 kJ | | |
| |(300 mg/100 kcal)| | |
| |limit se vztahuje| --- | |
| |pouze na pokračo-| | |
| |vací výživy obsa-| | |
| |hující olej | | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.5. Obsah trans-mastných kyselin nesmí překročit 4 % celkového obsahu tuku |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 3.6. Obsah kyseliny erukové nesmí překročit 1 % celkového obsahu tuku. |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 4. Sacharidy | 1,7 g/100 kJ | 3,4 g/100 kJ | |
| | (7 g/100 kcal)| (14 g/100 kcal) | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 4.1. Použití ingrediencí (složek, součástí) obsahujících gluten je zakázáno |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 4.2. Laktóza | 0,45 g/100 kJ | --- | Toto ustanovení se nevztahuje na pokračovací |
| | (1,8 g/100 kcal)| | výživy, v kterých isoláty sojových proteinů |
| | | | představují více než 50 % celkového obsahu |
| | | | bílkovin. |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 4.3. Sacharosa | --- | odděleně nebo jako | |
| | | celek: | |
| | | 20 % z celkového | |
| | | obsahu sacharidů | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
+---------------------------------------------+-------------------+-------------------+------------------------+
| KRITERIUM | na 100 kJ | na 100 kcal | Poznámka |
| +---------+---------+---------+---------+ |
| | Minimum | Maximum | Minimum | Maximum | |
+---------------------------------------------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5. Minerální látky |
+----------------------------------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5.1. Železo | mg | 0,25 | 0,5 | 1 | 2 | |
| Jod | μg | 1,2 | - | 5 | - | |
+----------------------------------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5.2. Zinek |
+----------------------------------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5.2.1. Pokračovací výživy | | | | | | |
| vyráběné z kravského mléka| mg | 0,12 | - | 0,5 | - | |
+----------------------------------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5.2.2. Pokračovací výživy | | | | | | |
| obsahující izoláty | | | | | | |
| sojových proteinů nebo | | | | | | |
| jsou smíšeny | | | | | | |
| s kravským mlékem | mg | 0,18 | - | 0,75 | - | |
+----------------------------------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5.3. Jiné minerální látky Koncentrace jsou alespoň odpovídající těm, které se normálně nalézají v kravském |
| mléce; snížené, kde to je vhodné ve stejném poměru jako koncentrace proteinu |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 5.4. Poměr Ca/P nesmí přesáhnout 2,0. |
+-----------------------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 6. Vitaminy | Vit. A | μg RE* | 14 | 43 | 60 | 180 |*RE = trans retinol |
| | Vit. D | μg** | 0,25 | 0,75 | 1 | 3 | ekvivalent |
| | Vit. C | μg | 1,9 | - | 8 | - |**ve formě cholekalci- |
| | Vit. E |mg alfa | | | | | ferolu, jehož 10 μg = |
| | | TE*** | x | - | xx | - | 400 UI vit. D |
| | | | | | | |***alfa TE = d-alfa |
| | | | | | | | tokoferolekvivalent |
| | | | | | | |x 0,5 mg/g polynenasy- |
| | | | | | | | cených mastných |
| | | | | | | | kyselin, vyjádřeno |
| | | | | | | | jako kys. linolová, |
| | | | | | | | ale v žádném případě |
| | | | | | | | méně než 0,1 mg na |
| | | | | | | | 100 využitelných kJ. |
| | | | | | | | xx 0,5 mg/g polynena- |
| | | | | | | | sycených mastných |
| | | | | | | | kyselin, vyjádřeno |
| | | | | | | | jako kys. linolová, |
| | | | | | | | ale v žádném případě |
| | | | | | | | méně než 0,5 mg na |
| | | | | | | | 100 využitelných kcal.|
+-----------------------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
+------------------------------------------------------------------+--------------------------+----------------+
| 7. Nukleotidy | Nejvyšší hodnota (1) | |
| +------------+-------------+ |
| | mg/100 kJ | mg/100 kcal| |
+---------------+---------------------+----------------------------+------------+-------------+----------------+
| | Mohou být použity | cytidin - 5' - monofosfát | 0,60 | 2,50 | (1) celková |
| | následující | uridin - 5' - monofosfát | 0,42 | 1,75 | koncentrace |
| | nukleotidy | adenosin - 5'- monofosfát | 0,36 | 1,50 | nukleotidů |
| | | guanosin - 5'- monofosfát | 0,12 | 0,50 | nesmí překročit|
| | | inosin - 5' - monofosfát | 0,24 | 1,00 | 1,2 mg/100 kJ |
| | | | | | (5 mg/100 kcal)|
+---------------+---------------------+----------------------------+------------+-------------+----------------+
------------------------------------------------------------------