Příloha č. 1
Základní složení pro počáteční kojeneckou mléčnou výživu
Hodnoty se týkají produktů, připravených k použití
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
|KRITERIUM | Minimum | Maximum | Poznámka |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 1) Energie | 250 kJ | 315 kJ | |
| |(60 kcal)/100 ml | (75 kcal)/100 ml | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 2) Bílkoviny | obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,38 pro proteiny |
| | na bázi kravského mléka |
| | obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,25 pro izoláty |
| | sojového proteinu bílkovinné hydrolyzáty |
| +---------------------------------------------------+
| | Chemický index těchto proteinů se musí rovnat |
| | alespoň 80 % vzhledem k referenčnímu proteinu |
| | (mateřského mléka). |
| +---------------------------------------------------+
| | "Chemickým indexem" se rozumí nejnižší poměr mezi |
| | množstvím každé esenciální aminokyseliny |
| | testovaného proteinu a množstvím příslušné |
| | aminokyseliny v referenčním proteinu |
| | (mateřského mléka). |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 2.1. Počáteční | 0,45 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Při stejné energetické hodnotě musí hotový výživa |
| výživa vyráběná | (1,8 g/100 kcal)| (3 g/100 kcal) | obsahovat každou esenciální a semiesenciální |
| z bílkovin | | | aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném |
| kravského mléka | | | množství jako referenční bílkovina (tj. mateřské |
| | | | mléko). Při tomto přepočtu může být obsah |
| | | | metioninu a cystinu sčítán. |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 2.2. Výživa | 0,56 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Obsah taurinu musí být nejméně 10 μmol/100 kJ |
| vyráběná na bázi |(2,25 g/100 kcal)| (3 g/100 kcal) | (42 μmol/100 kcal) a obsah L-karnitinu |
| bílkovinových | | | 1,8 μmol/100 kJ (7,5 μmol/100 kcal). Koeficient |
| hydrolyzátů | | | bílkovinné účinnosti a čisté využitelnosti |
| | | | bílkoviny musí být stejný nebo vyšší než |
| | | | u kaseinu. Ostatní podmínky jsou stejné, jako |
| | | | v poznámce k odstavci 2.1 |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 2.3. Výživa, | 0,56 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Při výrobě této výživy s mohou používat jen |
| vyráběná výlučně |(2,25 g/100 kcal)| (3 g/100 kcal) | izoláty sojového proteinu. Chemický index musí |
| z izolátů sojového| | | odpovídat nejméně 80 % vzhledem k referenčnímu |
| proteinu nebo | | | proteinu. |
| ze směsi | | | Výživa musí obsahovat na stejnou energetickou |
| s proteiny | | | hodnotu takové využitelné množství methioninu, |
| kravského mléka | | | jaké je v referenčním proteinu (mateřského mléka).|
| | | | Obsah L-karnitinu musí být ekvivalentní alespoň |
| | | | 1,8 μmol/100 kJ (7,5 μmol/100 kcal). |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 2.4. Ve všech případech je přídavek aminokyselin dovolen výhradně za účelem zvýšení nutriční hodnoty proteinu|
| a pouze v rozsahu nezbytném pro tento účel. |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| KRITERIUM | Minimum | Maximum | Poznámka |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3. Lipidy | 1,05 g/100 kJ | 1,5 g/100 kJ | |
| | (4,4 g/100 kcal)| (6,5 g/100 kcal) | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.1. Je zakázáno použití následujících substancí (látek): - sezamový olej (olej ze sezamových semen) |
| - bavlníkový olej (olej ze semen bavlníku) |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.2. Kyselina | | 15 % celkového | |
| laurová | --- | obsahu tuku | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.3. Kyselina | | 15 % celkového | |
| myristová | --- | obsahu tuku | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.4. Kyselina | 70 mg/100 kJ | 285 mg/100 kJ | |
| linolová |(300 mg/100 kcal)| (1200 mg/100 kcal) | |
| (ve formě | | | |
| glycerolů - | | | |
| linoleáty) | | | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 3.5. Obsah kyseliny alfa-linolenové musí být nejméně 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal). Poměr kyseliny |
| linolové a alfa-linolenové musí být nejméně 5 a nejvýše 15. |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 3.6. Obsah trans-mastných kyselin nesmí být vyšší než 4 % celkového obsahu tuku. |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 3.7. Obsah kyseliny erukové nesmí být vyšší než 1 % celkového obsahu tuků. |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 3.8. Přidány mohou být vícenenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (20 až 22 atomů uhlíku). |
| V tom případě může být jejich podíl na celkovém obsahu tuku: |
| - u vícenenasycených n-3-mastných kyselin nejvýše 1 % |
| - u vícenenasycených n-6-mastných kyselin s dlouhým řetězcem nejvýše 2 % (u kyseliny |
| arachidonové nejvýše 1 %). |
| Obsah eikosapentaenové kyseliny (20:5 n-3) nesmí být vyšší než obsah dokosahexaenové |
| kyseliny (22:6 n-3) |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 4. Sacharidy | 1,7 g/100 kJ | 3,4 g/100 kJ | Použity mohou být následující sacharidy: |
| | (7 g/100 kcal) | (14 g/100 kcal) | - laktóza |
| | | | - maltosa |
| | | | - sacharosa |
| | | | - malto-dextriny |
| | | | - glukosový sirup nebo sušený |
| | | | glukosový sirup |
| | | | - předvařený škrob z přírodně |
| | | | bezlepkových potravin |
| | | | - želatinový škrob |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 4.1. laktóza | 0,85 g/100 kJ | --- | Toto ustanovení se netýká výživy, ve které |
| | (3,5 g/100 kcal)| --- | sojové bílkoviny představují více než 50 % |
| | | | celkového obsahu proteinů. |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 4.2. sacharosa | --- | 20 % celkového | |
| | | obsahu sacharidů | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
| 4.3. předvařený | | 2 g/100 ml a 30 % | |
| škrob | | celkového obsahu | |
| a/nebo želat. | | sacharidů | |
| škrob | | | |
+-------------------+-----------------+--------------------+---------------------------------------------------+
+---------------------------------------------+-------------------+-------------------+------------------------+
| KRITERIUM | na 100 kJ | na 100 kcal | |
| +---------+---------+---------+---------+ Poznámka |
| | Minimum | Maximum | Minimum | Maximum | |
+---------------------------------------------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5. Minerální látky |
+-----------------------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5.1. Výživa vyráběná | Sodík | mg | 5 | 14 | 20 | 60 | * Limit použitelný |
| z proteinů | Draslík | mg | 15 | 35 | 60 | 145 | pro výživu |
| kravského mléka | Chlorid | mg | 12 | 29 | 50 | 125 | s přidaným železem |
| | Vápník | mg | 12 | - | 50 | - | |
| | Fosfor | mg | 6 | 22 | 25 | 90 | Poměr Ca/P nesmí být |
| | Hořčík | mg | 1,2 | 3,6 | 5 | 15 | nižší než 1,2 ani |
| | Železo* | mg | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 | vyšší než 2,0. |
| | Zinek | mg | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 | |
| | Měď | μg | 4,8 | 19 | 20 | 80 | ** platí pro výživu |
| | Jod | μg | 1,2 | - | 5 | - | s přídavkem selenu |
| | Selen** | μg | - | 0,7 | - | 3 | |
+-----------------------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 5.2. Výživa vyráběná | Železo | mg | 0,25 | 0,5 | 1 | 2 | Požadavky na ostatní |
| výhradně ze | Zinek | mg | 0,18 | 0,6 | 0,75 | 2,4 | minerální látky |
| sojových proteinů| | | | | | | uvedené v odst. 5.1 |
| nebo ze směsi | | | | | | | platí i pro odst. 5.2 |
| s proteiny | | | | | | | |
| kravského mléka | | | | | | | |
+-----------------------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| |
+-----------------------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
| 6. Vitaminy | Vit. A | μg RE* | 14 | 43 | 60 | 180 | *RE = trans retinol |
| | Vit. D | μg** | 0,25 | 0,65 | 1 | 2,5 | ekvivalent |
| | Thiamin | μg | 10 | - | 40 | - | ** ve formě chole- |
| |Riboflavin| μg | 14 | - | 60 | - | kalciferolu, jehož |
| | Niacin | mg NE*** | 0,2 | - | 0,8 | - | 10 μg = 400 IU |
| | Kys. | | | | | | vit. D |
| |pantothen.| μg | 70 | - | 300 | - |***NE = ekvivalent |
| | Vit. B6 | μg | 9 | - | 35 | - | niacinu: mg |
| | Biotin | μg | 0,4 | - | 1,5 | - | kys. nikotinové + mg |
| | Kys. | | | | | | tryptofanu / 60 |
| | listová | μg | 1 | - | 4 | - | x alfa TE = d - alfa |
| | Vit. B12 | μg | 0,025 | - | 0,1 | - | tokoferolekvivalent |
| | Vit. C | μg | 1,9 | - | 8 | - | xx 0,5 mg/g polynena- |
| | Vit. K | μg | 1 | - | 4 | - | sycených mastných |
| | Vit. E | mg alfa | | | | | kyselin, vyjádřeno jako|
| | | TE x | xx | - | xxx | - | kys. linolová, ale |
| | | | | | | | v žádném případě méně |
| | | | | | | | než 0,1 mg na 100 |
| | | | | | | | využitelných kJ. |
| | | | | | | | xxx 0,5 mg/g polynena- |
| | | | | | | | sycených mastných |
| | | | | | | | kyselin, vyjádřeno jako|
| | | | | | | | kys. linolová, ale |
| | | | | | | | v žádném případě méně |
| | | | | | | | než 0,5 mg na 100 |
| | | | | | | | využitelných kcal |
+-----------------------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+------------------------+
+------------------------------------------------------------------+--------------------------+----------------+
| KRITERIUM | Nejvyšší hodnota(1) | |
| +------------+-------------+ |
| | mg/100 kJ | mg/100 kcal | |
+-------------------------------------+----------------------------+------------+-------------+----------------+
| 7. Nukleotidy - mohou být použity | cytidin - 5' - monofosfát | 0,60 | 2,50 | (1) celková |
| následující nukleotidy | uridin - 5'- monofosfát | 0,42 | 1,75 | koncentrace |
| | adenosin - 5'- monofosfát | 0,36 | 1,50 | nukleotidů |
| | guanosin - 5'- monofosfát | 0,12 | 0,50 | nesmí překročit|
| | inosin - 5'- monofosfát | 0,24 | 1,00 | 1,2 mg/100 kJ |
| | | | | (5 mg/100 kcal)|
+-------------------------------------+----------------------------+------------+-------------+----------------+
------------------------------------------------------------------