§ 8
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním předpise 1) se dále uvede
a) použitý druh ovoce u potravin jednodruhových,
b) obsah alkoholu v objemových procentech u ovoce v lihu,
c) název skupiny, podskupiny a písmeno a) i písmeno b), jestliže je uvedeno v příloze č. 2,
d) množství ovoce v gramech obsažených ve 100 gramech výrobku,
e) množství cukru v gramech obsaženého ve 100 gramech výrobku stanoveno refraktometricky při 20 °C u hotového výrobku s tolerancí +/- 3 refraktometrické stupně,
f) skutečnost, že k přibarvení výrobku bylo použito šťávy z červené řepy.
(2) Sušené bobule hroznů révy vinné lze označovat pouze názvem "Rozinky" nebo "Hrozinky".
(3) Jsou-li pro výrobu džemu použity pouze meruňky sušené jinak než sublimačním sušením, je nutno ve výčtu použitých surovin uvést slova "sušené meruňky".
(4) U výrobků, kde je obsah rozpustné (refraktometrické) sušiny nižší než 63 %, je nutno uvést slova "po otevření uchovejte na chladném místě". Tento údaj není zapotřebí uvádět u jednoporcových balení a u výrobků, které byly konzervovány přidáním konzervačního prostředku, nikoli u výrobků ošetřených konzervačními prostředky pouze na povrchu.
(5) U citrusové marmelády obsahující kousky kůry citrusu se vyznačí způsob krájení citrusové kůry.
(6) Pokud citrusová marmeláda neobsahuje kůru citrusu, je nutno uvést "neobsahuje kůru citrusu.
(7) Upravené čerstvé chlazené ovoce se vždy na spotřebitelském obalu označí
a) datem použitelnosti,
b) teplotou skladování.
(8) Přípustné záporné hmotnostní odchylky při plnění spotřebitelských balení jsou uvedeny v příloze č. 4.
------------------------------------------------------------------
1) Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem "e".