CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 331/2004 Sb. Vyhláška o opatřeních k zabezpečení ochrany proti zavlékání a šíření původce bakteriální kroužkovitosti bramboru a původce bakteriální hnědé hniloby 9.1. Nutriční a enzymatické identifikační testy

9.1. Nutriční a enzymatické identifikační testy

331/2004 Sb. Vyhláška o opatřeních k zabezpečení ochrany proti zavlékání a šíření původce bakteriální kroužkovitosti bramboru a původce bakteriální hnědé hniloby

9.1. Nutriční a enzymatické identifikační testy

Zjišťují se následující fenotypické vlastnosti. Veškerá média by se měla inkubovat při 21 °C a po šesti dnech by měla být vyhodnocena. Pokud nedošlo k žádnému růstu, inkubuje se po dobu nejvýše 20 dní.

Všechny testy musí zahrnovat kontrolu se známým kmenem Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Nutriční a fyziologické testy se musí provádět za použití inokula ze subkultur živného agaru. Morfologická srovnání se musí provádět z kultur z živného dextrózového agaru.

Test Očekávaný výsledek
Oxidačně-fermentační (O/F) inertní nebo slabě oxidační
Aktivita oxidázy -
Aktivita katalázy +
Redukce nitrátů -
Aktivita ureázy -
Tvorba H S -
2
Tvorba indolu -
Využívání citrátu -
Hydrolýza škrobu - nebo slabá
Růst při 37 °C -
Růst v 7% NaCl -
Hydrolýza želatiny -
Hydrolýza eskulinu +
Tvorba kyseliny z:
- glycerolu -
- laktózy - nebo slabá
- rhamnózy -
- salicinu -
Gramovo barvení (dodatek 9)


9.2. IF test

a) Připraví se suspenze přibližně

6
10

buněk/ml v pufru na IF (dodatek 3).

b) Připraví se série dvojnásobného ředění vhodného antiséra.

c) Provede se IF postup (oddíl 4).

d) Pozitivního výsledku IF testu je dosaženo, jestliže IF titr kultury odpovídá titru pozitivní kontroly.