Příloha č. 3
Smyslové požadavky na jakost čaje
vzhled barva vůně a chuť
čaj pravý
před spařením svinuté čajové listy, podle druhu čaje typické pro
nebo jejich části a světle zelená s surovinu, čisté bez
části stonku u odstíny šedé u cizích pachů,
ochucených a zeleného čaje, případně ovlivněná
aromatizovaných hnědá až černá u použitou části
čajů s částmi rostlin čaje jiných rostlin
jiných než z fermentovaného ,
čajovníku u čaje
aromatizovaného
nálev čirý, nebo s nebo ochuceného
po spaření mírnou opalescencí s částmi rostlin
až mírným zákalem jiné barvy charakteristická,
mírně natrpklá
barva světle
zelená s odstíny
žluté, červené až
tmavě hnědé v
závislosti na
použitém druhu
čaje
bylinné a
ovocné
čaje jsou tvořeny z části rostlin typická po použité
před přípravou různých částí rostlin barevně odlišné, surovině,čistá,bez
typické pro cizích pachů
použité suroviny a
nálev, odvar nebo způsob
macerát čirý s zpracování charakteristické po
po přípravě mírnou opalescencí použitých
až mírným zákalem surovinách bez
v závislosti na cizích pachů a
použité surovině a příchutí
způsobu přípravy
čajové extrakty viskozní tekutina, typická po použité čistá, aromatická,
čirá až opalizující surovině typická pro
nebo zakalená se použitou surovinu
sedimentem