Příloha č.1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Druh mléčného Skupina Podskupina
výrobku
tekuté odtučněné
nízkotučné
Mléko zahuštěné částečně odtučněné, odstředěné
včetně polotučného
sušené plnotučné,včetně selského
tekutá ke šlehání
vysokotučná
Smetana zahuštěná
sušená
jogurt nízkotučný nebo odtučněný
se sníženým obsahem tuku
smetanový
jogurtové mléko
acidofilní mléko
kefír
Kysaný mléčný kefírové mléko
výrobek kysané mléko nebo
smetanový zákys
kysaná nebo
zakysaná smetana
kysané podmáslí
kysaný mléčný
výrobek
s bifido kulturou
Mléčný výrobek
tepelně ošetřený
po kysacím
procesu
Mléčný výrobek
obohacený
přídavkem
mlékařské kultury
Máslo
Máslo
se smetanovým zákysem
Máslo mlékárenské Máslo
se sníženým obsahem tuku
Máslo
s nízkým obsahem tuku
Máslo stolní
Pomazánkové
máslo
měkký nebo odtučněný termizovaný
nízkotučný nebo jemný
Tvaroh polotučný
tučný
tvrdý nebo
na strouhání nebo
ke strouhání
nezrající
termizovaný
zrající
zrající pod mrazem
Sýr přírodní zrající v celé hmotě
s plísní na povrchu
s plísní uvnitř hmoty
dvouplísňový
v solném nálevu, bílý
extratvrdý (ke strouhání)
tvrdý
polotvrdý
měkký
tavený nízkotučný
vysokotučný
syrovátkový
kasein potravinářský
Bílkovinný mléčný kaseinát potravinářský
výrobek koprecipitát mléčných
bílkovin
------------------------------------------------------------------