Tabulka č. 5
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| Číslo E | Látka | Název potraviny | NPM mg.l-1 |
| | | | resp. mg.kg-1 |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 231 | orthofenylfenol *), **) | citrusové plody - jen k ošetření povrchu | 12 |
| E 232 | orthofenylfenolát sodný | | jednotlivě |
| | **) | | nebo v kombinaci |
| | | | jako |
| | | | orthofenylfenol |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 234 | nisin | pudinky ze semoliny a tapioky | 3 |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | zrající sýry a tavené sýry | 12,5 |
| | | vaječné obsahy | |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | "Clotted cream" | 10 |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | "Mascarpone" | 10 |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 235 | natamycin | sýry přírodní tvrdé, polotvrdé, poloměkké | -2 |
| | (synonymum: | - jen k ošetření povrchu | 1 mg.dm |
| | pimaricin) | | nepřítomnost |
| | | | v hloubce 5 mm |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | trvanlivé salámy a trvanlivé masné | -2 |
| | | výrobky uzené studeným kouřem - jen | 1 mg.dm |
| | | k ošetření povrchu | nepřítomnost |
| | | | v hloubce 5 mm |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 239 | hexamethylentetramin | sýr "Provolone" | 25 |
| | | | zbytkové |
| | | | množství jako |
| | | | formaldehyd |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 242 | dimethyldikarbonát | ochucené nealkoholické nápoje a nápojové | 250 |
| | | koncentráty | dávkování při |
| | | | výrobě, residua |
| | | | nesmí být |
| | | | detekovatelná |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | konzervované výluhy z čaje a | 250 |
| | | z aromatických bylin | dávkování při |
| | | | výrobě, residua |
| | | | nesmí být |
| | | | detekovatelná |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | nealkoholické víno | 250 |
| | | | dávkování při |
| | | | výrobě, residua |
| | | | nesmí být |
| | | | detekovatelná |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 280 | kyselina propionová | balený plátkový chléb s trvanlivostí | 3000 |
| E 281 | propionát sodný | delší než 5 dnů a žitný chléb | jako kyselina |
| E 282 | propionát vápenatý | | propionová |
| E 283 | propionát draselný +-------------------------------------------+------------------+
| | | chléb se sníženým obsahem energie | 2000 |
| | | s trvanlivostí delší než 5 dnů | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | předpečený balený chléb s trvanlivostí | 2000 |
| | | delší než 5 dnů | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | balené jemné pečivo a cukrářské výrobky | 2000 |
| | | z mouky s trvanlivostí delší než 5 dnů | jako kyselina |
| | | s vodní aktivitou vyšší než 0,65 balené | propionová |
| | | výrobky "rolls", "buns" a "pitta" | |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | balený chléb s trvanlivostí delší než | 1000 |
| | | 5 dnů | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | "Christmas pudding" | 1000 |
| | | | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | balený "polsebrod", "boller" a "dansk | 2000 |
| | | flutes" | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | sýr a analogy sýra (pouze k ošetření | NM |
| | | povrchu) | |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 284 | kyselina boritá | kaviár | 4000 |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 285 | tetraboritan sodný | kaviár | 4000 |
| | | | jako kyselina |
| | | | boritá |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
| E 1105 | lysozym | sýr přírodní zrající | NM |
| | +-------------------------------------------+------------------+
| | | víno v souladu se zvláštními právními | NM |
| | | předpisy ***) | |
+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+
*) Použití thiabendazolu k ochraně zásob zemědělských plodin je uvedeno ve vyhlášce č. 158/2004 Sb., kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách, ve znění vyhlášky č. 68/2005 Sb.
**) Zrušení nabude účinnosti, jakmile budou platné požadavky na označování potravin ošetřených těmito látkami na základě legislativy Evropského společenství týkající se maximálních limitů residuí pesticidů.
***) Nařízení Rady 1493/1999/ES ze dne 17. května 1999 o společné organizaci trhu s vínem, ve znění nařízení Komise 1795/2003/ES.
Nařízení komise 1622/2000/ES ze dne 24. července 2000, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady 1493/1999/ES o společné organizaci trhu s vínem a zavádí se kodex Společenství pro enologické postupy a ošetření, ve znění nařízení 1410/2003/ES.
(4) V tabulce č. 6 jsou uvedeny potraviny, ve kterých je možno použít dusitany a dusičnany až do výše nejvyššího povoleného množství.
(5) Dusitan draselný a dusitan sodný smějí být prodávány a používány k výrobě potravin pouze ve směsi se solí nebo s náhradou soli.