CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 304/2004 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin Tabulka č. 5

Tabulka č. 5

304/2004 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin

Tabulka č. 5

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| Číslo E | Látka | Název potraviny | NPM mg.l-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 231 | orthofenylfenol *), **) | citrusové plody - jen k ošetření povrchu | 12 |

| E 232 | orthofenylfenolát sodný | | jednotlivě |

| | **) | | nebo v kombinaci |

| | | | jako |

| | | | orthofenylfenol |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 234 | nisin | pudinky ze semoliny a tapioky | 3 |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | zrající sýry a tavené sýry | 12,5 |

| | | vaječné obsahy | |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | "Clotted cream" | 10 |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | "Mascarpone" | 10 |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 235 | natamycin | sýry přírodní tvrdé, polotvrdé, poloměkké | -2 |

| | (synonymum: | - jen k ošetření povrchu | 1 mg.dm |

| | pimaricin) | | nepřítomnost |

| | | | v hloubce 5 mm |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | trvanlivé salámy a trvanlivé masné | -2 |

| | | výrobky uzené studeným kouřem - jen | 1 mg.dm |

| | | k ošetření povrchu | nepřítomnost |

| | | | v hloubce 5 mm |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 239 | hexamethylentetramin | sýr "Provolone" | 25 |

| | | | zbytkové |

| | | | množství jako |

| | | | formaldehyd |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 242 | dimethyldikarbonát | ochucené nealkoholické nápoje a nápojové | 250 |

| | | koncentráty | dávkování při |

| | | | výrobě, residua |

| | | | nesmí být |

| | | | detekovatelná |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | konzervované výluhy z čaje a | 250 |

| | | z aromatických bylin | dávkování při |

| | | | výrobě, residua |

| | | | nesmí být |

| | | | detekovatelná |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | nealkoholické víno | 250 |

| | | | dávkování při |

| | | | výrobě, residua |

| | | | nesmí být |

| | | | detekovatelná |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 280 | kyselina propionová | balený plátkový chléb s trvanlivostí | 3000 |

| E 281 | propionát sodný | delší než 5 dnů a žitný chléb | jako kyselina |

| E 282 | propionát vápenatý | | propionová |

| E 283 | propionát draselný +-------------------------------------------+------------------+

| | | chléb se sníženým obsahem energie | 2000 |

| | | s trvanlivostí delší než 5 dnů | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | předpečený balený chléb s trvanlivostí | 2000 |

| | | delší než 5 dnů | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | balené jemné pečivo a cukrářské výrobky | 2000 |

| | | z mouky s trvanlivostí delší než 5 dnů | jako kyselina |

| | | s vodní aktivitou vyšší než 0,65 balené | propionová |

| | | výrobky "rolls", "buns" a "pitta" | |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | balený chléb s trvanlivostí delší než | 1000 |

| | | 5 dnů | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | "Christmas pudding" | 1000 |

| | | | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | balený "polsebrod", "boller" a "dansk | 2000 |

| | | flutes" | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | sýr a analogy sýra (pouze k ošetření | NM |

| | | povrchu) | |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 284 | kyselina boritá | kaviár | 4000 |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 285 | tetraboritan sodný | kaviár | 4000 |

| | | | jako kyselina |

| | | | boritá |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

| E 1105 | lysozym | sýr přírodní zrající | NM |

| | +-------------------------------------------+------------------+

| | | víno v souladu se zvláštními právními | NM |

| | | předpisy ***) | |

+---------+-------------------------+-------------------------------------------+------------------+

*) Použití thiabendazolu k ochraně zásob zemědělských plodin je uvedeno ve vyhlášce č. 158/2004 Sb., kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách, ve znění vyhlášky č. 68/2005 Sb.

**) Zrušení nabude účinnosti, jakmile budou platné požadavky na označování potravin ošetřených těmito látkami na základě legislativy Evropského společenství týkající se maximálních limitů residuí pesticidů.

***) Nařízení Rady 1493/1999/ES ze dne 17. května 1999 o společné organizaci trhu s vínem, ve znění nařízení Komise 1795/2003/ES.

Nařízení komise 1622/2000/ES ze dne 24. července 2000, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady 1493/1999/ES o společné organizaci trhu s vínem a zavádí se kodex Společenství pro enologické postupy a ošetření, ve znění nařízení 1410/2003/ES.

(4) V tabulce č. 6 jsou uvedeny potraviny, ve kterých je možno použít dusitany a dusičnany až do výše nejvyššího povoleného množství.

(5) Dusitan draselný a dusitan sodný smějí být prodávány a používány k výrobě potravin pouze ve směsi se solí nebo s náhradou soli.