Tabulka č. 2
+--------------------------------------+-----------------------------------------------+
| | NPM mg.l-1 resp. mg.kg-1 |
| Název potraviny +------+------+------+-------+--------+---------+
| | S | B | PHB | S + B | S + | S + B + |
| | | | | | PHB | PHB |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| ochucené nápoje na bázi vína | 200 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| ochucené nealkoholické nápoje a | 300 | 150 | - | 250 S | - | - |
| nápojové koncentráty pro přípravu | | | | + | | |
| těchto nápojů (po naředění podle | | | | 150 B | | |
| návodu výrobce) | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| tekuté koncentráty z čaje, tekuté | - | - | - | 600 | - | - |
| koncentráty výluhů z ovoce a výluhů | | | | | | |
| z bylin | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| vína s výjimkou vín s přívlastkem, | 200 | - | - | - | - | - |
| ovocná vína, fermentované ovocné | | | | | | |
| šťávy například cidr a perry, | | | | | | |
| nízkoalkoholické víno, "Made wine" | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| medovina | 200 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| alkoholické nápoje s obsahem | 200 | 200 | - | 400 | - | - |
| alkoholu méně než 15 % (V/V) kromě | | | | | | |
| piva a vína | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| nezkvašená hroznová šťáva pro | - | - | - | 2000 | - | - |
| bohoslužebné účely | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sudové nealkoholické pivo | - | 200 | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| náplně pro ravioli, tortelini | 1000 | - | - | - | - | - |
| a podobné produkty | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| džemy, rosoly a obdobné výrobky | - | 500 | - | 1000 | - | - |
| z ovoce se sníženým obsahem energie | | | | | | |
| nebo bez přidaného cukru a ostatní | | | | | | |
| obdobné výrobky na bázi ovoce | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| marmeláda citrusová | - | - | - | 1500 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| proslazené ovoce a zelenina | - | - | - | 1000 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sušené ovoce | 1000 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| ovocné a zeleninové přípravky včetně | 1000 | - | - | - | - | - |
| ovocných omáček, kromě protlaků, | | | | | | |
| mousse, kompotů, salátů a podobných | | | | | | |
| sterilovaných výrobků v plechovkách | | | | | | |
| nebo sklenicích | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| chemicky konzervovaná zelenina | - | - | - | 2000 | - | - |
| v octě, soli, či oleji, kromě oliv | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| vařená červená řepa | | 2000 | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| olivy | 1000 | 500 | - | 1000 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| bramborové těsto a bramborové plátky | 2000 | - | - | - | - | - |
| předsmažené | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| rybí polokonzervy včetně polokonzerv | - | - | - | 2000 | - | - |
| z rybího mlíčí a jiker | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| jedlé části korýšů vařené | - | - | - | 2000 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sušené ryby solené | - | - | - | 200 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| gelovité povrchy masných výrobků | | | | | 1000 | |
| (vařené, nasolené nebo sušené), | | | | | | |
| "Paté" | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| ošetření povrchu sušených masných | - | - | - | - | - | NM |
| výrobků (typu pršut) | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| analogy masa, ryb, korýšů | 2000 | - | - | - | - | - |
| a hlavonožců | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| kolagenová střívka s vodní aktivitou | NM | - | - | - | - | - |
| vyšší než 0,6 | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sýr plátkový balený | 1000 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sýr tavený | 2000 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sýr přírodní nezrající | 1000 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sýr a analogy sýra (pouze k ošetření | NM | - | - | - | - | - |
| povrchu) | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| vrstvený sýr a sýr s přidanými | 1000 | - | - | - | - | - |
| potravinami | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| analogy sýra na bázi rostlinné | 2000 | - | - | - | - | - |
| bílkoviny | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| tepelně neošetřené deserty na bázi | - | - | - | 300 | - | - |
| mléka | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| balený plátkový chléb s trvanlivostí | 2000 | - | - | - | - | - |
| delší než 5 dnů a žitný chléb | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| předpečené balené jemné a trvanlivé | 2000 | | | | | |
| pečivo s trvanlivostí delší než 5 | | | | | | |
| dnů určené pro prodej přímému | | | | | | |
| spotřebiteli a chléb se sníženým | | | | | | |
| obsahem energie určený pro prodej | | | | | | |
| přímému spotřebiteli | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| jemné pečivo a cukrářské výrobky | 2000 | - | - | - | - | - |
| s trvanlivostí delší než 5 dní | | | | | | |
| s vodní aktivitou více než 0,65 | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| neextrudované snacky na bázi | - | - | - | - | 1000 | - |
| obilovin, brambor a ořechů | | | | | z toho | |
| | | | | | max. | |
| | | | | | 300 | |
| | | | | | PHB | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| cukrovinky s výjimkou čokolády | - | - | - | - | - | 1500 |
| | | | | | | z toho |
| | | | | | | max. |
| | | | | | | 300 |
| | | | | | | PBH |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| žvýkačky | - | - | - | 1500 | - | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sladké dezertní omáčky (toppingy) | 1000 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| roztíratelné a tekuté emulgované | 1000 | - | - | - | - | - |
| tuky kromě másla s obsahem tuku | | | | | | |
| nejméně 60 % (např. margarín) | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| roztíratelné a tekuté emulgované | 2000 | - | - | - | - | - |
| tuky s obsahem tuku nižším než 60 % | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| emulgované studené omáčky s obsahem | 1000 | 500 | - | 1000 | - | - |
| tuku nejméně 60 % | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| emulgované studené omáčky s obsahem | 2000 | 1000 | - | 2000 | - | - |
| tuku nižším než 60 % | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| neemulgované studené omáčky, kečupy | - | - | - | 1000 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| balené pomazánky a balené saláty | - | - | - | 1500 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| hořčice | - | - | - | 1000 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| kořenící a ochucovací přípravky | - | - | - | 1000 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| polévky a vývary v tekuté formě | | | | 500 | | |
| (kromě konzerv) | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| aspiky | 1000 | 500 | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| tekutá vejce (bílek, žloutek nebo | - | - | - | 5000 | - | - |
| vaječné obsahy) | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| sušené, zahuštěné, zmrazené nebo | 1000 | - | - | - | - | - |
| hluboce zmrazené vaječné produkty | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| směs k přípravě šlehaného těsta | 2000 | - | - | - | - | - |
| a k obalování potravin před smažením | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| potraviny pro zvláštní lékařské | - | - | - | 1500 | - | - |
| účely, potraviny určené ke snižování | | | | | | |
| hmotnosti | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| doplňky stravy v tekuté formě | - | - | - | - | - | 2000 |
| a tekutá stolní sladidla | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "curdled milk" | 1000 | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Mehu a makeutettu ...Mehu" | 500 | 200 | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Dulce de membrillo" | - | 1000 | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Ostkaka" | 2000 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "pasha" | 1000 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Sod...saft nebo Sodet...saft" | 500 | 200 | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Frugtgrod a Rote Gruetze" | 1000 | 500 | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Gnocchi (noky)" | 1000 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Polenta (kukuřičná kaše)" | 200 | - | - | - | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Semmelknodelteig" | 2000 | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| "Crangon crangon a Crangon vulgaris, | - | - | - | 6000 | - | - |
| vařené (synon. Garnát obecný)" | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| Račí ocásky vařené a balení | 2000 | - | - | - | - | - |
| marinovaní vaření měkkýši | | | | | | |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
| Aromata | - | - | - | 1500 | - | - |
+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+
Zkratky uvedené v tabulce mají tento význam
S + B použití kyseliny sorbové a kyseliny benzoové
a jejich solí jednotlivě či v kombinaci
S + PHB použití kyseliny sorbové a esterů kyseliny
parahydroxybenzoové a jejich solí jednotlivě
či v kombinaci
S + B + PHB použití kyseliny sorbové, kyseliny benzoové
a esterů kyseliny parahydroxybenzoové a jejich
solí jednotlivě či v kombinaci.