CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 304/2004 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin Tabulka č. 2

Tabulka č. 2

304/2004 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin

Tabulka č. 2

+--------------------------------------+-----------------------------------------------+

| | NPM mg.l-1 resp. mg.kg-1 |

| Název potraviny +------+------+------+-------+--------+---------+

| | S | B | PHB | S + B | S + | S + B + |

| | | | | | PHB | PHB |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| ochucené nápoje na bázi vína | 200 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| ochucené nealkoholické nápoje a | 300 | 150 | - | 250 S | - | - |

| nápojové koncentráty pro přípravu | | | | + | | |

| těchto nápojů (po naředění podle | | | | 150 B | | |

| návodu výrobce) | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| tekuté koncentráty z čaje, tekuté | - | - | - | 600 | - | - |

| koncentráty výluhů z ovoce a výluhů | | | | | | |

| z bylin | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| vína s výjimkou vín s přívlastkem, | 200 | - | - | - | - | - |

| ovocná vína, fermentované ovocné | | | | | | |

| šťávy například cidr a perry, | | | | | | |

| nízkoalkoholické víno, "Made wine" | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| medovina | 200 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| alkoholické nápoje s obsahem | 200 | 200 | - | 400 | - | - |

| alkoholu méně než 15 % (V/V) kromě | | | | | | |

| piva a vína | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| nezkvašená hroznová šťáva pro | - | - | - | 2000 | - | - |

| bohoslužebné účely | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sudové nealkoholické pivo | - | 200 | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| náplně pro ravioli, tortelini | 1000 | - | - | - | - | - |

| a podobné produkty | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| džemy, rosoly a obdobné výrobky | - | 500 | - | 1000 | - | - |

| z ovoce se sníženým obsahem energie | | | | | | |

| nebo bez přidaného cukru a ostatní | | | | | | |

| obdobné výrobky na bázi ovoce | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| marmeláda citrusová | - | - | - | 1500 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| proslazené ovoce a zelenina | - | - | - | 1000 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sušené ovoce | 1000 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| ovocné a zeleninové přípravky včetně | 1000 | - | - | - | - | - |

| ovocných omáček, kromě protlaků, | | | | | | |

| mousse, kompotů, salátů a podobných | | | | | | |

| sterilovaných výrobků v plechovkách | | | | | | |

| nebo sklenicích | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| chemicky konzervovaná zelenina | - | - | - | 2000 | - | - |

| v octě, soli, či oleji, kromě oliv | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| vařená červená řepa | | 2000 | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| olivy | 1000 | 500 | - | 1000 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| bramborové těsto a bramborové plátky | 2000 | - | - | - | - | - |

| předsmažené | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| rybí polokonzervy včetně polokonzerv | - | - | - | 2000 | - | - |

| z rybího mlíčí a jiker | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| jedlé části korýšů vařené | - | - | - | 2000 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sušené ryby solené | - | - | - | 200 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| gelovité povrchy masných výrobků | | | | | 1000 | |

| (vařené, nasolené nebo sušené), | | | | | | |

| "Paté" | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| ošetření povrchu sušených masných | - | - | - | - | - | NM |

| výrobků (typu pršut) | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| analogy masa, ryb, korýšů | 2000 | - | - | - | - | - |

| a hlavonožců | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| kolagenová střívka s vodní aktivitou | NM | - | - | - | - | - |

| vyšší než 0,6 | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sýr plátkový balený | 1000 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sýr tavený | 2000 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sýr přírodní nezrající | 1000 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sýr a analogy sýra (pouze k ošetření | NM | - | - | - | - | - |

| povrchu) | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| vrstvený sýr a sýr s přidanými | 1000 | - | - | - | - | - |

| potravinami | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| analogy sýra na bázi rostlinné | 2000 | - | - | - | - | - |

| bílkoviny | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| tepelně neošetřené deserty na bázi | - | - | - | 300 | - | - |

| mléka | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| balený plátkový chléb s trvanlivostí | 2000 | - | - | - | - | - |

| delší než 5 dnů a žitný chléb | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| předpečené balené jemné a trvanlivé | 2000 | | | | | |

| pečivo s trvanlivostí delší než 5 | | | | | | |

| dnů určené pro prodej přímému | | | | | | |

| spotřebiteli a chléb se sníženým | | | | | | |

| obsahem energie určený pro prodej | | | | | | |

| přímému spotřebiteli | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| jemné pečivo a cukrářské výrobky | 2000 | - | - | - | - | - |

| s trvanlivostí delší než 5 dní | | | | | | |

| s vodní aktivitou více než 0,65 | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| neextrudované snacky na bázi | - | - | - | - | 1000 | - |

| obilovin, brambor a ořechů | | | | | z toho | |

| | | | | | max. | |

| | | | | | 300 | |

| | | | | | PHB | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| cukrovinky s výjimkou čokolády | - | - | - | - | - | 1500 |

| | | | | | | z toho |

| | | | | | | max. |

| | | | | | | 300 |

| | | | | | | PBH |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| žvýkačky | - | - | - | 1500 | - | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sladké dezertní omáčky (toppingy) | 1000 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| roztíratelné a tekuté emulgované | 1000 | - | - | - | - | - |

| tuky kromě másla s obsahem tuku | | | | | | |

| nejméně 60 % (např. margarín) | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| roztíratelné a tekuté emulgované | 2000 | - | - | - | - | - |

| tuky s obsahem tuku nižším než 60 % | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| emulgované studené omáčky s obsahem | 1000 | 500 | - | 1000 | - | - |

| tuku nejméně 60 % | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| emulgované studené omáčky s obsahem | 2000 | 1000 | - | 2000 | - | - |

| tuku nižším než 60 % | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| neemulgované studené omáčky, kečupy | - | - | - | 1000 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| balené pomazánky a balené saláty | - | - | - | 1500 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| hořčice | - | - | - | 1000 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| kořenící a ochucovací přípravky | - | - | - | 1000 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| polévky a vývary v tekuté formě | | | | 500 | | |

| (kromě konzerv) | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| aspiky | 1000 | 500 | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| tekutá vejce (bílek, žloutek nebo | - | - | - | 5000 | - | - |

| vaječné obsahy) | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| sušené, zahuštěné, zmrazené nebo | 1000 | - | - | - | - | - |

| hluboce zmrazené vaječné produkty | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| směs k přípravě šlehaného těsta | 2000 | - | - | - | - | - |

| a k obalování potravin před smažením | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| potraviny pro zvláštní lékařské | - | - | - | 1500 | - | - |

| účely, potraviny určené ke snižování | | | | | | |

| hmotnosti | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| doplňky stravy v tekuté formě | - | - | - | - | - | 2000 |

| a tekutá stolní sladidla | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "curdled milk" | 1000 | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Mehu a makeutettu ...Mehu" | 500 | 200 | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Dulce de membrillo" | - | 1000 | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Ostkaka" | 2000 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "pasha" | 1000 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Sod...saft nebo Sodet...saft" | 500 | 200 | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Frugtgrod a Rote Gruetze" | 1000 | 500 | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Gnocchi (noky)" | 1000 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Polenta (kukuřičná kaše)" | 200 | - | - | - | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Semmelknodelteig" | 2000 | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| "Crangon crangon a Crangon vulgaris, | - | - | - | 6000 | - | - |

| vařené (synon. Garnát obecný)" | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| Račí ocásky vařené a balení | 2000 | - | - | - | - | - |

| marinovaní vaření měkkýši | | | | | | |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

| Aromata | - | - | - | 1500 | - | - |

+--------------------------------------+------+------+------+-------+--------+---------+

Zkratky uvedené v tabulce mají tento význam

S + B použití kyseliny sorbové a kyseliny benzoové

a jejich solí jednotlivě či v kombinaci

S + PHB použití kyseliny sorbové a esterů kyseliny

parahydroxybenzoové a jejich solí jednotlivě

či v kombinaci

S + B + PHB použití kyseliny sorbové, kyseliny benzoové

a esterů kyseliny parahydroxybenzoové a jejich

solí jednotlivě či v kombinaci.