CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 299/2000 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví podrobnosti při uvádění údajů na obalu vína nebo výrobků z hroznu révy vinné a další podrobnosti označování vína a výrobků z hroznu révy vinné Podrobnosti označování vína dalšími údaji

Podrobnosti označování vína dalšími údaji

299/2000 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví podrobnosti při uvádění údajů na obalu vína nebo výrobků z hroznu révy vinné a další podrobnosti označování vína a výrobků z hroznu révy vinné

§ 5

Podrobnosti označování vína dalšími údaji

(1) Na obale s vínem lze uvést doporučení k použití vína zaměřená na spotřebitele, která se mohou vztahovat na

a) jídlo, ke kterému se může víno doporučit,

c) druh a způsob, jakým je vhodné víno předložit ke spotřebě,

c) postup při nalévání vína s usazeninou (vinným kamenem),

d) použití daného vína k náboženským účelům,

e) skladování vína.

(2) Doporučení pro použití vína k náboženským účelům lze uvést na obalu, pokud

a) byl vydán písemný souhlas příslušné církve k deklarovanému použití vína,

b) bylo vyrobeno podle specifických požadavků stanovených předpisy příslušné církve,

c) je nabízeno k prodeji nebo prodáváno výhradně k použití deklarovanému na obalu.

(3) Nabízení k prodeji nebo prodej vína podle odstavce 2 písm. c) se nevztahuje na vína označená jako "košer víno", případně označená jinými názvy stanovenými církvemi nespadajícími do římskokatolického náboženství. Tato vína lze uvádět do oběhu bez omezení.

(4) Kromě údajů uvedených v § 13a zákona lze u vína s přívlastkem uvést

a) údaj o tom, že víno bylo plněno u stejného výrobce, na jehož vinicích byly sklizeny hrozny a který víno vyrobil,

b) způsob výroby,

c) organoleptické vlastnosti, které jsou pro výrobek charakteristické,

d) údaj o udělení ocenění,

e) informace o

1. historii daného vína, o výrobci nebo osobách, které se podílely na uvádění vína do oběhu,

2. přírodních nebo technických vinařských podmínkách, které dávají základní charakteristické vlastnosti tomuto vínu,

3. vyzrálosti dosažené skladováním daného vína.

(5) Údaje uvedené v odstavci 4 a v § 13a zákona se uvádějí

a) na stejné etiketě jako údaje podle § 13 zákona nebo na další etiketě, nebo

b) přímo na obalu.

(6) Údaj uvedený v odstavci 4 písm. a) se uvede slovy "plněno výrobcem". Výraz "plněno výrobcem" může být nahrazen výrazem "plněno vinohradníkem", pokud vinice, z kterých byly sklizeny hrozny k přípravě daného vína, jsou minimálně tři roky obhospodařovány tímto výrobcem.

(7) Pro vyjádření barvy vína se použije slov

a) bílé (vyrobené z bílých, růžových nebo červených hroznů révy vinné),

b) růžové (vyrobené z červených nebo modrých hroznů bez nakvášení, u stolních vín a šumivých a perlivých a známkových jakostních vín i směsi bílého a červeného vína),

c) červené (vyrobené z modrých hroznů nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním).

(8) Pro slovní vyjádření obsahu cukru ve víně lze použít výrazů

a) "suché" pouze tehdy, jestliže víno obsahuje

1. nejvýše 4 g zbytkového cukru v 1 litru, nebo

2. nejvýše 9 g zbytkového cukru v 1 litru, pokud obsah kyselin přepočtených na kyselinu vinnou je nejvýše o 2g v 1 litru nižší než obsah zbytkového cukru,

b) "polosuché" pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje

1. zbytkový cukr v množství přesahujícím hodnotu uvedenou v písmenu a), nejvýše 12 g v 1 litru, nebo

2. nejvýše 18 g zbytkového cukru v 1 litru, pokud obsah kyselin splňuje podmínku uvedenou v písmenu a) bodu 2,

c) "polosladké" pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje zbytkový cukr v množství přesahujícím hodnotu uvedenou v písmenu b), nejvýše 45 g v 1 litru,

d) "sladké" pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje zbytkový cukr v množství minimálně 45 g v 1 litru.

(9) Údaj o udělení ocenění podle odstavce 4 písm. d) se vztahuje pouze na konkrétní šarži, která byla plněna z jedné nádoby v množství nejméně 1000 litrů, s výjimkou vína s přívlastkem, a která byla plněna do obalů určených pro spotřebitele s obsahem nejvýše do 1 litru. Přitom tyto obaly se

a) označí názvem vinařské oblasti, vinařské obce a viniční trati, z níž víno pochází, a ročníkem, v němž byly hrozny sklizeny,

b) opatří uzávěrem, který nelze vícekrát použít.

(10) Minimální množství vína s přívlastkem pro účely označení údajem o udělení ocenění podle odstavce 9, plněného do obalů určených pro spotřebitele, je stanoveno následovně:

a) kabinet 600 litrů,

b) pozdní sběr 400 litrů,

c) výběr z hroznů a výběr z bobulí 200 litrů,

d) ledové a slámové víno 100 litrů.

(11) Ocenění podle odstavce 4 písm. d) nebo ocenění udělené jinou zemí může být uvedeno na etiketě jakostního vína, jen pokud je možné prokázat tuto skutečnost příslušným dokumentem.

(12) Na obalu podle § 2 odst. 1, na němž jsou uvedeny údaje podle § 13 zákona, lze uvést například údaje

a) o založení firmy, o vinohradnictví v rodině, o historii vína, stáčírny nebo osoby, která se podílela na uvádění vína do oběhu, např. "Firma založena v roce ........", "Vinohradnictví v rodině od r. .......",

b) o vyzrálosti vína vzniklé jeho skladováním, které se uvedou slovy "zrálo v dřevěném sudě" nebo "barrique",

c) o způsobu výroby vína z červených nebo modrých hroznů bez nakvášení, které se uvede slovy "claret",

d) o způsobu výroby vín s přívlastkem z hroznů odrůd révy vinné napadených ušlechtilou plísní šedou (Botrytis cinerea), které se uvede slovy "botrytický sběr".

(13) Údaje podle odstavce 4 písm. e) se uvedou na obalu podle § 2 odst. 1 zřetelně oddělené od části, na níž jsou uvedeny údaje podle § 13 zákona, nebo na visačce.

(14) Pokud pochází jakostní víno z produktů, které byly získány z hroznů sklizených v různých vinařských obcích, avšak uvnitř jediné vinařské oblasti, lze uvést pouze název vinařské oblasti.

(15) Názvy odrůd révy vinné, které jsou složeny z více slov, se uvádějí na etiketu nejvýše ve dvou řádcích jednotným typem a velikostí písma. Přitom se označení nepřerušuje žádným dalším údajem.

(16) Údaj o ročníku se na etiketě smí uvést pouze tehdy, pokud alespoň 85 % hroznů užitých k výrobě vína bylo sklizeno v uvedeném roce.