§ 6
Podrobnosti označování šumivého a perlivého vína dalšími údaji
(1) Skutečný obsah alkoholu se uvádí v celých jednotkách nebo jednotkách zaokrouhlených na 5 desetin procenta. Uvedený obsah alkoholu nesmí být vyšší nebo nižší o více než 0,8 % objemových, než je obsah určený analýzou; připouští se přitom odchylka stanovená pro použitou metodu zkoušení. Za číslicí označující skutečný obsah alkoholu se uvádí symbol "% obj. " a mohou jí předcházet slova "skutečný obsah alkoholu" nebo "skutečný alkohol".
(2) Šumivé víno podle obsahu cukru se označí jedním z následujících výrazů:
a) "brut nature" nebo "přírodně tvrdé", pokud obsah cukru je pod 3 g v litru; tyto údaje lze užít pouze na výrobky, kterým po vytvoření šumivého vína nebyl dodán žádný cukr,
b) "extra brut" nebo "zvláště tvrdé", jestliže obsah cukru je mezi 0 g a 6 g v litru,
c) "brut" nebo "tvrdé", jestliže obsah cukru je nižší než 15 g v litru,
d) "extra dry" nebo "zvláště suché", jestliže obsah cukru je mezi 12 g a 20 g v litru,
e) "sec" nebo "suché", jestliže obsah cukru je mezi 17 g a 35 g v litru,
f) "demi-sec" nebo "polosuché", jestliže obsah cukru je mezi 33 g a 50 g v litru,
g) "doux" nebo "sladké", jestliže obsah cukru je větší než 50 g v litru.
(3) Jestliže obsah cukru daného produktu umožňuje použití dvou výrazů uvedených v odstavci 2, použije se pouze jeden z nich.
(4) Pro jakostní šumivá vína aromatická lze nahradit použití výrazu pro obsah cukru údajem o obsahu cukru v gramech na 1 litr. Povolená tolerance činí ± 5 g/l.
(5) Výrazy "doux" nebo "sladké" mohou být nahrazeny uvedením skutečnosti, že obsah cukru je vyšší než 50 g v litru.
(6) Pro slovní vyjádření obsahu cukru v perlivém víně se mohou použít výrazy uvedené v § 5 odst. 8.
(7) Údaj o ročníku vína může být použit k označení
a) jakostního šumivého vína nebo jakostního šumivého vína vinařské oblasti, nebo
b) šumivého vína majícího původ ve třetí zemi, u kterého byly podmínky pro jeho výrobu uznány jako rovnocenné podmínkám stanoveným v zákoně.
(8) Odkaz na ročník vína lze uvést pouze tehdy, jestliže alespoň 85 % vína bylo získáno z hroznů sklizených v příslušném roce, s výjimkou produktů obsažených v tirážním nebo expedičním likéru.