Příloha č. 8
Požadavky na čistotu a identitu náhradních sladidel
E 420 (i) - Sorbitol
Synonyma |D-glucitol, D-sorbitol
|
Definice |
|
Chemický název |D-glucitol
|
Einecs |200-061-5
|
Kód E |E 420 (i)
|
Chemický vzorec |C6H14O6
|
Molekulová hmotnost |182,17
|
Obsah |Obsah ne méně než 97 % celkových glycitolů a ne méně než
|91 % D-sorbitolu v sušině
|Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem
|CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kde "n" je celé číslo
|
Popis |Bílý hygroskopický prášek, krystalický prášek, vločky nebo
|granule mající sladkou chuť
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu
|
B. Rozpětí bodu tání |88 až 102°C
|
C. Monobenzylidenový |K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a
derivát sorbitolu |1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává
|v mechanické třepačce, až se objeví krystaly. Filtruje se
|pomocí odsávání, krystaly se rozpustí v 20 ml vroucí vody
|obsahující 1 g kyselého uhličitanu sodného, zfiltruje se
|za horka, filtrát se ochladí, filtruje se odsáváním,
|promyje 5 ml směsi methanolu a vody (1:1) a vysuší na
|vzduchu. Takto získané krystaly se taví při teplotě mezi
|173 a 179°C.
|
Čistota |
|
Obsah vody |Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
|
Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Celkový obsah cukrů |Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Chloridy |Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 420 (ii) - Sorbitol sirup
Synonyma |D-glucitol sirup
|
Definice |
|
Chemický název |Sorbitolový sirup připravený hydrogenací glukózového sirupu
|obsahuje D-sorbitol, D-mannitol a hydrogenované sacharidy.
|Část produktu, který není D-sorbitol, je tvořena hlavně
|hydrogenovanými ologosacharidy připravenými hydrogenací
|glukózového sirupu použitého jako surovina (v kterémžto
|případě sirup nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou být
|přítomna malá množství glycitolů, kde n ≤ 4. Glycitoly jsou
|sloučeniny se strukturním vzorcem CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kde
|"n" je celé číslo.
|
Einecs |270-337-8
|
Kód E |E 420 (ii)
|
Obsah |Obsah ne méně než 69 % celkových pevných látek a ne méně
|než 50 % D-sorbitolu na bezvodé bázi
|
Popis |Čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný roztok
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Mísitelný s vodou, glycerolem a s propan-1,2-diolem
|
B. Monobenzylidenový |K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a
derivát sorbitolu |1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává
|v mechanické třepačce, až se objeví krystaly. Filtruje se
|pomocí odsávání, krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody
|obsahující 1 g kyselého uhličitanu sodného, zfiltruje se
|za horka, filtrát se ochladí, filtruje se odsáváním,
|promyje 5 ml směsi methanolu a vody (1:1) a vysuší na
|vzduchu. Takto získané krystaly se taví při teplotě mezi
|173 a 179°C.
|
Čistota |
|
Obsah vody |Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
|
Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Chloridy |Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 421 - Mannitol
Synonyma |D-mannitol
|
Definice |
|
Chemický název |D-mannitol
|
Einecs |200-711-8
|
Kód E |E 421
|
Chemický vzorec |C6H14O6
|
Molekulová hmotnost |182,2
|
Obsah |Obsah ne méně než 96 % D-mannitolu v sušině
|
Popis |Sladce chutnající, bílý, krystalický prášek bez zápachu
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Rozpustný
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 0,3 % (105°C, čtyři hodiny)
|
pH |5 až 8
|Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného k 10
|ml 10 % (hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří pH
|
Specifická optická otáčivost|[α]20
| D
|Specifická optická otáčivost v borátovém roztoku v přepočtu
|na bezvodou látku je +23 až +25°
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
|
Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Celkový obsah cukrů |Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Chloridy |Ne více než 70 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 953 - Isomalt
Synonyma |Hydrogenovaná isomaltulóza, hydrogenovaná palatinóza
|
Definice |
|
Chemický název |Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a disacharidů,
|z nichž hlavními jsou tyto:
|6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol (1,6 GPS) a
|1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitoldihydrát (1,1 GPM)
|
Einecs |
|
Kód E |E 953
|
Chemický vzorec |6-O-α-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol C12H24O11
|1-O-α-D-glukopyranosyl-1,1-D-mannitoldihydrát
|C12H24O11.2H2O
|
Molekulová hmotnost |6-O-α-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol: 344,32
|1-O-α-D-glukopyranosyl-1,1-D-mannitoldihydrát: 380,32
|
Obsah |Obsah ne méně než 98 % hydrogenovaných mono- a
|disacharidů a ne méně než 86 % směsi
|6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu a
|1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitolu stanovené na
|bezvodé bázi
|
Popis |Bílá, krystalická, lehce hygroskopická látka bez zápachu
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Rozpustný ve vodě, velmi mírně rozpustný v ethanolu
|
B. Chromatografie na tenké |Zkouší se metodou chromatografie na tenké vrstvě s
vrstvě |použitím desky s vrstvou 0,2 mm chromatografického
|silikagelu. Na chromatografu jsou základní skvrny
|pro 1,1-GPM a 1,6-GPS
|
Čistota |
|
Obsah vody |Ne více než 7 % (Karl-Fischerova metoda)
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,05 % vztaženo na sušinu
|
D-mannitol |Ne více než 3 %
|
D-sorbitol |Ne více než 6 %
|
Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Nikl |Ne více než 2 mg/kg-1 vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg-1 vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg-1 vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg-1 vztaženo na sušinu
E 965 (i) - Maltitol
Synonyma |D-maltitol, hydrogenovaná maltóza
|
Definice |
|
Chemický název |(α)-D-glukopyranosyl-1,4-D-glucitol
|
Einecs |209-567-0
|
Kód E |E 965 (i)
|
Chemický vzorec |C12H24O11
|
Molekulová hmotnost |344,31
|
Obsah |Obsah ne méně než 98 % D-mannitolu C12H24O11 na bezvodé
|bázi
|
Popis |Sladce chutnající, bílý krystalický prášek
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu
|
B. Rozpětí bodu tání |148 až 151°C
|
C. Specifická optická |[α]20 : +105,5 až +108,5° (5 % hm./obj. roztok)
otáčivost | D
|
Čistota |
|
Obsah vody |Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
|
Redukující cukry |Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Chloridy |Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 965 (ii) - Maltitol sirup
Synonyma |Hydrogenovaný vysokomaltózo-glukózový sirup,
|hydrogenovaný glukózový sirup
|
Definice |
|
Chemický název |Směs sestávající hlavně z maltitolu se sorbitolem a
|hydrogenovaných oligo- a polysacharidů. Je získávána
|katalytickou hydrogenací glukózového sirupu s vysokým
|obsahem maltózy. Výrobek je dodáván jako sirup i jako pevný
|produkt.
|
Einecs |270-337-8
|
Kód E |E 965 (ii)
|
Obsah |Následující rozsahy platí pro bezvodou bázi:
|Maltitol, ne méně než 50 %
|Sorbitol, ne více než 8 %
|Maltotriitol, ne více než 25 %
|Hydrogenované polysacharidy obsahující více než tři
|jednotky glukózy nebo glucitolu, ne více než 30 %
|
Popis |Sladce chutnající, čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez
|zápachu nebo sladce chutnající bílé krystalické hmoty
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu
|
B. Chromatografie na tenké |Zkouší se metodou chromatografie na tenké vrstvě s použitím
vrstvě |desky s vrstvou 0,25 mm chromatografického silikagelu
|
Čistota |
|
Obsah vody |Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
|
Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Chloridy |Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 966 - Laktitol
Synonyma |Laktit, laktositol, laktobiosit
|
Definice |
|
Chemický název |4-O-β-D-galaktopyranosyl-D-glucitol
|
Einecs |209-566-5
|
Kód E |E 966
|
Chemický vzorec |C12H24O11
|
Molekulová hmotnost |344,32
|
Obsah |Ne méně než 95 % v sušině
|
Popis |Sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé roztoky.
|Krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydrátové a
|dihydrátové formě
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě
|
B. Specifická optická |[α]20 : + 13 až + 16° přepočteno na bezvodou bázi
otáčivost | D (10 % hm./obj. vodný roztok)
|
Čistota |
|
Obsah vod |Krystalické produkty: ne více než 10,5 % (Karl-Fischerova
|metoda)
|
Ostatní polyoly |Ne více než 2,5 % na bezvodé bázi
|
Redukující cukry |Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Chloridy |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Sírany |Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
|
Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 967 - Xylitol
Synonyma |Xylitol
|
Definice |
|
Chemický název |D-xylitol
|
Einecs |201-788-0
|
Kód E |E 967
|
Chemický vzorec |C5H12O5
|
Molekulová hmotnost |152,15
|
Obsah |Ne méně než 98,5 % jako xylitol na bezvodé bázi
|
Popis |Bílý krystalický prášek prakticky bez zápachu s velmi
|sladkou chutí
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, málo rozpustný v ethanolu
|
B. Rozpětí bodu tání |92 až 96°C
|
C. pH |5 až 7 (10 % hm./obj. vodný roztok)
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 0,5 %. O,5 g vzorku se suší ve vakuu nad
|fosforem při 60°C čtyři hodiny
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
|
Redukující cukry |Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
|
Jiné polyoly |Ne více než 1 % vztaženo na sušinu
|
Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
|
Chloridy |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Sírany |Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu
E 950 - Acesulfam K
Synonyma |Acesulfam draselný, acesulfam, draselná sůl 3,4-dihydro-6-
|methyl-1,2,3-oxathiazin-4-on-2,2-dioxidu
|
Definice |
|
Chemický název |Draselná sůl 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-on-2,2-dioxidu
|
Einecs |259-715-3
|
Kód E |E 950
|
Chemický vzorec |C4H4NO4SK
|
Molekulová hmotnost |201,24
|
Obsah |Ne méně než 99 % C4H4NO4SK na bezvodé bázi
|
Popis |Bílý krystalický prášek bez zápachu s intenzívní sladkou
|chutí. Přibližně dvěstěkrát sladší než sacharóza.
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, velmi nepatrně rozpustný
|v ethanolu
|
UV absorpce |Maximálně 227 ± 2 nm pro roztok 10 mg v 1000 ml vody
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 1 % (105°C, dvě hodiny)
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Fluorid |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 951 - Aspartam
Synonyma |Aspartylfenylalaninmethylester
|
Definice |
|
Chemický název |N-L-α-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester, N-methylester
|kyseliny 3-amino-N-(α-karbomethoxy-fenethyl)-sukcinamové
|
Einecs |245-261-3
|
Kód E |E 951
|
Chemický vzorec |C14H18N2O5
|
Molekulová hmotnost |294,31
|
Obsah |Ne méně než 98 % a ne více než 102 % C14H18N2O5 na bezvodé
|bázi
|
Popis |Bílý krystalický prášek bez zápachu mající sladkou chuť.
|Přibližně dvěstěkrát sladší než sacharóza.
|
Identifikace |
|
Rozpustnost |Mírně rozpustný ve vodě a v ethanolu
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 4,5 % (105°C, čtyři hodiny)
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu
|
pH |4,5 až 6,0 (roztok 1:125)
|
Transmitance |Transmitance 1%-ního roztoku ve 2N kyselině chlorovodíkové
|stanovená v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným
|spektrofotometrem s použitím 2N kyseliny chlorovodíkové
|jako referenčního roztoku není méně než 0,95, ekvivalent
|k absorbanci ne více než přibližně 0,022
|
Specifická optická |(α)20D: +14,5° až +16,5° Stanoví se v roztoku (Hg se doplní
otáčivost |do 100 ml) 15 N kyseliny mravenčí do 30 minut po přípravě
|roztoku vzorku
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
|
Kyselina 5-benzyl-3,6- |Ne více než 1,5 % vztaženo na sušinu
dioxo-2-piperazinoctová |
E 954 - Sacharin a jeho Na, K a Ca soli
(I) Sacharin
Definice |
|
Chemický název |3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)isothiazol-1,1-dioxid
|
Einecs |201-321-0
|
Kód E |E 954
|
Chemický vzorec |C7H5NO3S
|
Molekulová hmotnost |183,18
|
Obsah |Ne méně než 99 % a ne více než 101,0 % C7H5NO3S vztaženo
|na bezvodou bázi
|
Popis |Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu nebo
|se slabou aromatickou vůní mající sladkou chuť i ve velmi
|zředěných roztocích. Přibližně 300-krát až 500-krát sladší
|než sacharóza.
|
Identifikace |
|
Rozpustnost |Mírně rozpustný ve vodě, rozpustný v zásaditých roztocích,
|velmi málo rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 1 % (105°C, dvě hodiny)
|
Rozpětí bodu tání |226 až 230°C
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu
|
Kyselina benzoová a |K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami
salicylová |kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního
|roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná
|sraženina nebo fialové zbarvení
|
o-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
|
p-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
|
p-sulfonamid kyseliny |Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové |
|
Snadno zuhelnitelné látky |Nejsou přítomny
(II) Sacharin sodný
Synonyma |Sacharin, sodná sůl sacharinu
|
Definice |
|
Chemický název |0-benzosulfimid sodný,
|sodná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,
|oxobenzisosulfonazol,
|1,2-benzisothiazolin-3-on-1
|dihydrát sodné soli 1-dioxidu
|
Einecs |204-886-1
|
Kód E |E 954
|
Chemický vzorec |C7H4NNaO3S.2H2O
|
Molekulová hmotnost |241,19
|
Obsah |Ne méně než 99 % a ne více než 101,0 % C7H4NNaO3S.2H2O
|vztaženo na bezvodou bázi
|
Popis |Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek vytvářející
|solný povlak na povrchu krystalů, bez zápachu nebo se
|slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi
|zředěných roztocích. Přibližně 300-krát až 500-krát sladší
|než sacharóza ve zředěných roztocích.
|
Identifikace |
|
Rozpustnost |Snadno rozpustný ve vodě, velmi málo rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 15 % (120°C, čtyři hodiny)
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
|
Kyselina benzoová a |K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami
salicylová |kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního
|roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná
|sraženina nebo fialové zbarvení
|
o-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
|
p-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
|
p-sulfonamid kyseliny |Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové |
|
Snadno zuhelnitelné látky |Nejsou přítomny
(III) Sacharin vápenatý
Synonyma |Sacharin, vápenatá sůl sacharinu
|
Definice |
|
Chemický název |0-benzosulfimid vápenatý,
|vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,
|1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxid
|Hydrát vápenaté soli (2:7)
|
Einecs |229-349-0
|
Kód E |E 954
|
Chemický vzorec |C14H8CaN2O6S2.3 1/2 H2O
|
Molekulová hmotnost |467,48
|
Obsah |Ne méně než 95 % C14H8CaN2O6S2.3 1/2 H2O vztaženo na
|bezvodou bázi
|
Popis |Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu
|nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve
|velmi zředěných roztocích. Přibližně 300-krát až 500-krát
|sladší než sacharóza ve zředěných roztocích.
|
Identifikace |
|
Rozpustnost |Snadno rozpustný ve vodě, rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 13,5 % (120°C, čtyři hodiny)
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
|
Kyselina benzoová a |K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami
salicylová |kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního
|roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná
|sraženina nebo fialové zbarvení
|
o-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
|
p-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
|
p-sulfonamid kyseliny |Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové |
|
Snadno zuhelnitelné látky |Nejsou přítomny
(IV) Sacharin draselný
Synonyma |Sacharin, draselná sůl, sacharinu
|
Definice |
|
Chemický název |0-benzosulfimid draselný,
|Draselná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,
|Draselná sůl monohydrátu 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-
|dioxidu
|
Einecs |
|
Kód E |E 954
|
Chemický vzorec |C7H4KNO3S.H2O
|
Molekulová hmotnost |239,77
|
Obsah |Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C7H4KNO3S.H2O vztaženo
|na bezvodou bázi
|
Popis |Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu
|nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve
|velmi zředěných roztocích. Přibližně 300-krát až 500-krát
|sladší než sacharóza.
|
Identifikace |
|
Rozpustnost |Snadno rozpustný ve vodě, velmi málo rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 8 % (120°C, čtyři hodiny)
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
|
Kyselina benzoová a |K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami
salicylová |kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního
|roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná
|sraženina nebo fialové zbarvení
|
o-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
|
p-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
|
p-sulfonamid kyseliny |Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové |
|
Snadno zuhelnitelné látky |Nejsou přítomny
E 957 - Thaumatin
Synonyma |
|
Definice |
|
Chemický název |Thaumatin se získává vodnou extrakcí (pH 2,5 až 4) semeníků
|plodů přírodního druhu Thaumatococcus daniellii (Benth) a
|sestává v podstatě z proteinů thaumatin I a thaumatin II
|spolu s malými množstvími rostlinných složek odvozených
|z výchozího materiálu
|
Einecs |258-822-2
|
Chemický vzorec |Polypeptid 207 aminokyselin
|
Molekulová hmotnost |Thaumatin I 22209
|Thaumatin II 22293
|
Obsah |Ne méně než 16 % dusíku vztaženo na sušinu ekvivalentních
|ne méně než 94 % proteinů (N x 5,8)
|
Popis |Krémově zbarvený prášek bez zápachu s intenzívní sladkou
|chutí. Přibližně 2000-krát až 3000-krát sladší než
|sacharóza
|
Identifikace |
|
Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, nerozpustný v acetonu
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 9 % (105°C do konstantní hmotnosti)
|
Sacharidy |Ne více než 3 % vztaženo na sušinu
|
Sulfátový popel |Ne více než 2 % vztaženo na sušinu
|
Hliník |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Mikrobiologická kritéria |Celkový počet aerobních mikrobiálních organismů:
|max. 1000/g E. Coli: nejsou přítomny v 1 g
E 959 - Neohesperidindihydrochalkon
Synonyma |Neohesperidindihydrochalkon, NHDC,
|hesperetindihydrochalkon-4'-β-neohesperidosid,
|neohesperidin DC
|
Definice |
|
Chemický název |2-O-α-rhamnopyranosyl-4'-β-D-glukopyranosylhesperetindi-
|hydrochalkon získaný katalytickou hydrogenací
|neohesperidinu
|
Einecs |243-978-6
|
Kód E |E 959
|
Chemický vzorec |C28H36O15
|
Molekulová hmotnost |612,6
|
Obsah |Obsah ne méně než 96 % vztaženo na sušinu
|
Popis |Ne zcela bílý krystalický prášek bez zápachu
|s charakteristickou intenzívní sladkou chutí. Přibližně
|1000-krát až 1800-krát sladší než sacharóza.
|
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |Snadno rozpustný v horké vodě, velmi nepatrně rozpustný ve
|studené vodě, prakticky nerozpustný v etheru a benzenu
|
B. Maximum UV absorpce |282 až 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml methanolu
|
C. Neuův test |Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC v 1 ml methanolu,
|přidá se 1 ml 1%-ního methanolového roztoku 2-aminoethyl-
|difenylborátu. Vytvoří se jasně žluté zbarvení.
|
Čistota |
|
Ztráta sušením |Ne více než 11 % (105°C, tři hodiny)
|
Sulfátový popel |Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu
|
Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Olovo |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
|
Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
------------------------------------------------------------------