CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné Příloha č. 8 - Požadavky na čistotu a identitu náhradních sladidel

Příloha č. 8 - Požadavky na čistotu a identitu náhradních sladidel

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

Příloha č. 8

Požadavky na čistotu a identitu náhradních sladidel

E 420 (i) - Sorbitol

Synonyma |D-glucitol, D-sorbitol

|

Definice |

|

Chemický název |D-glucitol

|

Einecs |200-061-5

|

Kód E |E 420 (i)

|

Chemický vzorec |C6H14O6

|

Molekulová hmotnost |182,17

|

Obsah |Obsah ne méně než 97 % celkových glycitolů a ne méně než

|91 % D-sorbitolu v sušině

|Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem

|CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kde "n" je celé číslo

|

Popis |Bílý hygroskopický prášek, krystalický prášek, vločky nebo

|granule mající sladkou chuť

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

|

B. Rozpětí bodu tání |88 až 102°C

|

C. Monobenzylidenový |K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a

derivát sorbitolu |1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává

|v mechanické třepačce, až se objeví krystaly. Filtruje se

|pomocí odsávání, krystaly se rozpustí v 20 ml vroucí vody

|obsahující 1 g kyselého uhličitanu sodného, zfiltruje se

|za horka, filtrát se ochladí, filtruje se odsáváním,

|promyje 5 ml směsi methanolu a vody (1:1) a vysuší na

|vzduchu. Takto získané krystaly se taví při teplotě mezi

|173 a 179°C.

|

Čistota |

|

Obsah vody |Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

|

Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Celkový obsah cukrů |Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Chloridy |Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

E 420 (ii) - Sorbitol sirup

Synonyma |D-glucitol sirup

|

Definice |

|

Chemický název |Sorbitolový sirup připravený hydrogenací glukózového sirupu

|obsahuje D-sorbitol, D-mannitol a hydrogenované sacharidy.

|Část produktu, který není D-sorbitol, je tvořena hlavně

|hydrogenovanými ologosacharidy připravenými hydrogenací

|glukózového sirupu použitého jako surovina (v kterémžto

|případě sirup nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou být

|přítomna malá množství glycitolů, kde n ≤ 4. Glycitoly jsou

|sloučeniny se strukturním vzorcem CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kde

|"n" je celé číslo.

|

Einecs |270-337-8

|

Kód E |E 420 (ii)

|

Obsah |Obsah ne méně než 69 % celkových pevných látek a ne méně

|než 50 % D-sorbitolu na bezvodé bázi

|

Popis |Čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný roztok

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Mísitelný s vodou, glycerolem a s propan-1,2-diolem

|

B. Monobenzylidenový |K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a

derivát sorbitolu |1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává

|v mechanické třepačce, až se objeví krystaly. Filtruje se

|pomocí odsávání, krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody

|obsahující 1 g kyselého uhličitanu sodného, zfiltruje se

|za horka, filtrát se ochladí, filtruje se odsáváním,

|promyje 5 ml směsi methanolu a vody (1:1) a vysuší na

|vzduchu. Takto získané krystaly se taví při teplotě mezi

|173 a 179°C.

|

Čistota |

|

Obsah vody |Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

|

Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Chloridy |Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

E 421 - Mannitol

Synonyma |D-mannitol

|

Definice |

|

Chemický název |D-mannitol

|

Einecs |200-711-8

|

Kód E |E 421

|

Chemický vzorec |C6H14O6

|

Molekulová hmotnost |182,2

|

Obsah |Obsah ne méně než 96 % D-mannitolu v sušině

|

Popis |Sladce chutnající, bílý, krystalický prášek bez zápachu

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Rozpustný

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 0,3 % (105°C, čtyři hodiny)

|

pH |5 až 8

|Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného k 10

|ml 10 % (hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří pH

|

Specifická optická otáčivost|[α]20

| D

|Specifická optická otáčivost v borátovém roztoku v přepočtu

|na bezvodou látku je +23 až +25°

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

|

Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Celkový obsah cukrů |Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Chloridy |Ne více než 70 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

E 953 - Isomalt

Synonyma |Hydrogenovaná isomaltulóza, hydrogenovaná palatinóza

|

Definice |

|

Chemický název |Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a disacharidů,

|z nichž hlavními jsou tyto:

|6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol (1,6 GPS) a

|1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitoldihydrát (1,1 GPM)

|

Einecs |

|

Kód E |E 953

|

Chemický vzorec |6-O-α-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol C12H24O11

|1-O-α-D-glukopyranosyl-1,1-D-mannitoldihydrát

|C12H24O11.2H2O

|

Molekulová hmotnost |6-O-α-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol: 344,32

|1-O-α-D-glukopyranosyl-1,1-D-mannitoldihydrát: 380,32

|

Obsah |Obsah ne méně než 98 % hydrogenovaných mono- a

|disacharidů a ne méně než 86 % směsi

|6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu a

|1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitolu stanovené na

|bezvodé bázi

|

Popis |Bílá, krystalická, lehce hygroskopická látka bez zápachu

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Rozpustný ve vodě, velmi mírně rozpustný v ethanolu

|

B. Chromatografie na tenké |Zkouší se metodou chromatografie na tenké vrstvě s

vrstvě |použitím desky s vrstvou 0,2 mm chromatografického

|silikagelu. Na chromatografu jsou základní skvrny

|pro 1,1-GPM a 1,6-GPS

|

Čistota |

|

Obsah vody |Ne více než 7 % (Karl-Fischerova metoda)

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,05 % vztaženo na sušinu

|

D-mannitol |Ne více než 3 %

|

D-sorbitol |Ne více než 6 %

|

Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Nikl |Ne více než 2 mg/kg-1 vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg-1 vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg-1 vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg-1 vztaženo na sušinu

E 965 (i) - Maltitol

Synonyma |D-maltitol, hydrogenovaná maltóza

|

Definice |

|

Chemický název |(α)-D-glukopyranosyl-1,4-D-glucitol

|

Einecs |209-567-0

|

Kód E |E 965 (i)

|

Chemický vzorec |C12H24O11

|

Molekulová hmotnost |344,31

|

Obsah |Obsah ne méně než 98 % D-mannitolu C12H24O11 na bezvodé

|bázi

|

Popis |Sladce chutnající, bílý krystalický prášek

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

|

B. Rozpětí bodu tání |148 až 151°C

|

C. Specifická optická |[α]20 : +105,5 až +108,5° (5 % hm./obj. roztok)

otáčivost | D

|

Čistota |

|

Obsah vody |Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

|

Redukující cukry |Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Chloridy |Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

E 965 (ii) - Maltitol sirup

Synonyma |Hydrogenovaný vysokomaltózo-glukózový sirup,

|hydrogenovaný glukózový sirup

|

Definice |

|

Chemický název |Směs sestávající hlavně z maltitolu se sorbitolem a

|hydrogenovaných oligo- a polysacharidů. Je získávána

|katalytickou hydrogenací glukózového sirupu s vysokým

|obsahem maltózy. Výrobek je dodáván jako sirup i jako pevný

|produkt.

|

Einecs |270-337-8

|

Kód E |E 965 (ii)

|

Obsah |Následující rozsahy platí pro bezvodou bázi:

|Maltitol, ne méně než 50 %

|Sorbitol, ne více než 8 %

|Maltotriitol, ne více než 25 %

|Hydrogenované polysacharidy obsahující více než tři

|jednotky glukózy nebo glucitolu, ne více než 30 %

|

Popis |Sladce chutnající, čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez

|zápachu nebo sladce chutnající bílé krystalické hmoty

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

|

B. Chromatografie na tenké |Zkouší se metodou chromatografie na tenké vrstvě s použitím

vrstvě |desky s vrstvou 0,25 mm chromatografického silikagelu

|

Čistota |

|

Obsah vody |Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

|

Redukující cukry |Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Chloridy |Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Sírany |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

E 966 - Laktitol

Synonyma |Laktit, laktositol, laktobiosit

|

Definice |

|

Chemický název |4-O-β-D-galaktopyranosyl-D-glucitol

|

Einecs |209-566-5

|

Kód E |E 966

|

Chemický vzorec |C12H24O11

|

Molekulová hmotnost |344,32

|

Obsah |Ne méně než 95 % v sušině

|

Popis |Sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé roztoky.

|Krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydrátové a

|dihydrátové formě

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě

|

B. Specifická optická |[α]20 : + 13 až + 16° přepočteno na bezvodou bázi

otáčivost | D (10 % hm./obj. vodný roztok)

|

Čistota |

|

Obsah vod |Krystalické produkty: ne více než 10,5 % (Karl-Fischerova

|metoda)

|

Ostatní polyoly |Ne více než 2,5 % na bezvodé bázi

|

Redukující cukry |Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Chloridy |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Sírany |Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

|

Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

E 967 - Xylitol

Synonyma |Xylitol

|

Definice |

|

Chemický název |D-xylitol

|

Einecs |201-788-0

|

Kód E |E 967

|

Chemický vzorec |C5H12O5

|

Molekulová hmotnost |152,15

|

Obsah |Ne méně než 98,5 % jako xylitol na bezvodé bázi

|

Popis |Bílý krystalický prášek prakticky bez zápachu s velmi

|sladkou chutí

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, málo rozpustný v ethanolu

|

B. Rozpětí bodu tání |92 až 96°C

|

C. pH |5 až 7 (10 % hm./obj. vodný roztok)

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 0,5 %. O,5 g vzorku se suší ve vakuu nad

|fosforem při 60°C čtyři hodiny

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

|

Redukující cukry |Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

|

Jiné polyoly |Ne více než 1 % vztaženo na sušinu

|

Nikl |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

|

Chloridy |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Sírany |Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu

E 950 - Acesulfam K

Synonyma |Acesulfam draselný, acesulfam, draselná sůl 3,4-dihydro-6-

|methyl-1,2,3-oxathiazin-4-on-2,2-dioxidu

|

Definice |

|

Chemický název |Draselná sůl 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-on-2,2-dioxidu

|

Einecs |259-715-3

|

Kód E |E 950

|

Chemický vzorec |C4H4NO4SK

|

Molekulová hmotnost |201,24

|

Obsah |Ne méně než 99 % C4H4NO4SK na bezvodé bázi

|

Popis |Bílý krystalický prášek bez zápachu s intenzívní sladkou

|chutí. Přibližně dvěstěkrát sladší než sacharóza.

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, velmi nepatrně rozpustný

|v ethanolu

|

UV absorpce |Maximálně 227 ± 2 nm pro roztok 10 mg v 1000 ml vody

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 1 % (105°C, dvě hodiny)

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Fluorid |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

E 951 - Aspartam

Synonyma |Aspartylfenylalaninmethylester

|

Definice |

|

Chemický název |N-L-α-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester, N-methylester

|kyseliny 3-amino-N-(α-karbomethoxy-fenethyl)-sukcinamové

|

Einecs |245-261-3

|

Kód E |E 951

|

Chemický vzorec |C14H18N2O5

|

Molekulová hmotnost |294,31

|

Obsah |Ne méně než 98 % a ne více než 102 % C14H18N2O5 na bezvodé

|bázi

|

Popis |Bílý krystalický prášek bez zápachu mající sladkou chuť.

|Přibližně dvěstěkrát sladší než sacharóza.

|

Identifikace |

|

Rozpustnost |Mírně rozpustný ve vodě a v ethanolu

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 4,5 % (105°C, čtyři hodiny)

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu

|

pH |4,5 až 6,0 (roztok 1:125)

|

Transmitance |Transmitance 1%-ního roztoku ve 2N kyselině chlorovodíkové

|stanovená v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným

|spektrofotometrem s použitím 2N kyseliny chlorovodíkové

|jako referenčního roztoku není méně než 0,95, ekvivalent

|k absorbanci ne více než přibližně 0,022

|

Specifická optická |(α)20D: +14,5° až +16,5° Stanoví se v roztoku (Hg se doplní

otáčivost |do 100 ml) 15 N kyseliny mravenčí do 30 minut po přípravě

|roztoku vzorku

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

|

Kyselina 5-benzyl-3,6- |Ne více než 1,5 % vztaženo na sušinu

dioxo-2-piperazinoctová |

E 954 - Sacharin a jeho Na, K a Ca soli

(I) Sacharin

Definice |

|

Chemický název |3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)isothiazol-1,1-dioxid

|

Einecs |201-321-0

|

Kód E |E 954

|

Chemický vzorec |C7H5NO3S

|

Molekulová hmotnost |183,18

|

Obsah |Ne méně než 99 % a ne více než 101,0 % C7H5NO3S vztaženo

|na bezvodou bázi

|

Popis |Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu nebo

|se slabou aromatickou vůní mající sladkou chuť i ve velmi

|zředěných roztocích. Přibližně 300-krát až 500-krát sladší

|než sacharóza.

|

Identifikace |

|

Rozpustnost |Mírně rozpustný ve vodě, rozpustný v zásaditých roztocích,

|velmi málo rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 1 % (105°C, dvě hodiny)

|

Rozpětí bodu tání |226 až 230°C

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu

|

Kyselina benzoová a |K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami

salicylová |kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního

|roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná

|sraženina nebo fialové zbarvení

|

o-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

|

p-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

|

p-sulfonamid kyseliny |Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové |

|

Snadno zuhelnitelné látky |Nejsou přítomny

(II) Sacharin sodný

Synonyma |Sacharin, sodná sůl sacharinu

|

Definice |

|

Chemický název |0-benzosulfimid sodný,

|sodná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,

|oxobenzisosulfonazol,

|1,2-benzisothiazolin-3-on-1

|dihydrát sodné soli 1-dioxidu

|

Einecs |204-886-1

|

Kód E |E 954

|

Chemický vzorec |C7H4NNaO3S.2H2O

|

Molekulová hmotnost |241,19

|

Obsah |Ne méně než 99 % a ne více než 101,0 % C7H4NNaO3S.2H2O

|vztaženo na bezvodou bázi

|

Popis |Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek vytvářející

|solný povlak na povrchu krystalů, bez zápachu nebo se

|slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi

|zředěných roztocích. Přibližně 300-krát až 500-krát sladší

|než sacharóza ve zředěných roztocích.

|

Identifikace |

|

Rozpustnost |Snadno rozpustný ve vodě, velmi málo rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 15 % (120°C, čtyři hodiny)

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

|

Kyselina benzoová a |K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami

salicylová |kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního

|roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná

|sraženina nebo fialové zbarvení

|

o-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

|

p-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

|

p-sulfonamid kyseliny |Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové |

|

Snadno zuhelnitelné látky |Nejsou přítomny

(III) Sacharin vápenatý

Synonyma |Sacharin, vápenatá sůl sacharinu

|

Definice |

|

Chemický název |0-benzosulfimid vápenatý,

|vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,

|1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxid

|Hydrát vápenaté soli (2:7)

|

Einecs |229-349-0

|

Kód E |E 954

|

Chemický vzorec |C14H8CaN2O6S2.3 1/2 H2O

|

Molekulová hmotnost |467,48

|

Obsah |Ne méně než 95 % C14H8CaN2O6S2.3 1/2 H2O vztaženo na

|bezvodou bázi

|

Popis |Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu

|nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve

|velmi zředěných roztocích. Přibližně 300-krát až 500-krát

|sladší než sacharóza ve zředěných roztocích.

|

Identifikace |

|

Rozpustnost |Snadno rozpustný ve vodě, rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 13,5 % (120°C, čtyři hodiny)

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

|

Kyselina benzoová a |K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami

salicylová |kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního

|roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná

|sraženina nebo fialové zbarvení

|

o-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

|

p-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

|

p-sulfonamid kyseliny |Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové |

|

Snadno zuhelnitelné látky |Nejsou přítomny

(IV) Sacharin draselný

Synonyma |Sacharin, draselná sůl, sacharinu

|

Definice |

|

Chemický název |0-benzosulfimid draselný,

|Draselná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,

|Draselná sůl monohydrátu 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-

|dioxidu

|

Einecs |

|

Kód E |E 954

|

Chemický vzorec |C7H4KNO3S.H2O

|

Molekulová hmotnost |239,77

|

Obsah |Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C7H4KNO3S.H2O vztaženo

|na bezvodou bázi

|

Popis |Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu

|nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve

|velmi zředěných roztocích. Přibližně 300-krát až 500-krát

|sladší než sacharóza.

|

Identifikace |

|

Rozpustnost |Snadno rozpustný ve vodě, velmi málo rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 8 % (120°C, čtyři hodiny)

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Selen |Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

|

Kyselina benzoová a |K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami

salicylová |kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního

|roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná

|sraženina nebo fialové zbarvení

|

o-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

|

p-toluensulfonamid |Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

|

p-sulfonamid kyseliny |Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové |

|

Snadno zuhelnitelné látky |Nejsou přítomny

E 957 - Thaumatin

Synonyma |

|

Definice |

|

Chemický název |Thaumatin se získává vodnou extrakcí (pH 2,5 až 4) semeníků

|plodů přírodního druhu Thaumatococcus daniellii (Benth) a

|sestává v podstatě z proteinů thaumatin I a thaumatin II

|spolu s malými množstvími rostlinných složek odvozených

|z výchozího materiálu

|

Einecs |258-822-2

|

Chemický vzorec |Polypeptid 207 aminokyselin

|

Molekulová hmotnost |Thaumatin I 22209

|Thaumatin II 22293

|

Obsah |Ne méně než 16 % dusíku vztaženo na sušinu ekvivalentních

|ne méně než 94 % proteinů (N x 5,8)

|

Popis |Krémově zbarvený prášek bez zápachu s intenzívní sladkou

|chutí. Přibližně 2000-krát až 3000-krát sladší než

|sacharóza

|

Identifikace |

|

Rozpustnost |Velmi rozpustný ve vodě, nerozpustný v acetonu

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 9 % (105°C do konstantní hmotnosti)

|

Sacharidy |Ne více než 3 % vztaženo na sušinu

|

Sulfátový popel |Ne více než 2 % vztaženo na sušinu

|

Hliník |Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Mikrobiologická kritéria |Celkový počet aerobních mikrobiálních organismů:

|max. 1000/g E. Coli: nejsou přítomny v 1 g

E 959 - Neohesperidindihydrochalkon

Synonyma |Neohesperidindihydrochalkon, NHDC,

|hesperetindihydrochalkon-4'-β-neohesperidosid,

|neohesperidin DC

|

Definice |

|

Chemický název |2-O-α-rhamnopyranosyl-4'-β-D-glukopyranosylhesperetindi-

|hydrochalkon získaný katalytickou hydrogenací

|neohesperidinu

|

Einecs |243-978-6

|

Kód E |E 959

|

Chemický vzorec |C28H36O15

|

Molekulová hmotnost |612,6

|

Obsah |Obsah ne méně než 96 % vztaženo na sušinu

|

Popis |Ne zcela bílý krystalický prášek bez zápachu

|s charakteristickou intenzívní sladkou chutí. Přibližně

|1000-krát až 1800-krát sladší než sacharóza.

|

Identifikace |

|

A. Rozpustnost |Snadno rozpustný v horké vodě, velmi nepatrně rozpustný ve

|studené vodě, prakticky nerozpustný v etheru a benzenu

|

B. Maximum UV absorpce |282 až 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml methanolu

|

C. Neuův test |Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC v 1 ml methanolu,

|přidá se 1 ml 1%-ního methanolového roztoku 2-aminoethyl-

|difenylborátu. Vytvoří se jasně žluté zbarvení.

|

Čistota |

|

Ztráta sušením |Ne více než 11 % (105°C, tři hodiny)

|

Sulfátový popel |Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu

|

Arzen |Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Olovo |Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

|

Těžké kovy |Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

------------------------------------------------------------------