CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 5 - Požadavky na aromata a aromatizované potraviny

ČÁST 5 - Požadavky na aromata a aromatizované potraviny

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 5

Požadavky na aromata a aromatizované potraviny

(1) Aromata smějí obsahovat nejvýše tato množství zdraví škodlivých prvků:

+--------------------------------------+-------------------------+

| Prvek | NPM 1) mg.l-1 |

+--------------------------------------+-------------------------+

| arzén | 3 |

+--------------------------------------+-------------------------+

| olovo | 10 |

+--------------------------------------+-------------------------+

| kadmium | 1 |

+--------------------------------------+-------------------------+

| rtuť | 1 |

+--------------------------------------+-------------------------+

(2) I při dodržení těchto nejvyšších přípustných množství musí být dávkování aromatu takové, aby v ochucené potravině nebyla překročena nejvyšší přípustná množství zdraví škodlivých prvků, stanovená v příloze č. 3.

(3) Při použití aromat k ochucení potraviny nesmí přívod polycyklických aromatických uhlovodíků aromatem do potraviny ani při nejvyšším dávkování doporučeném výrobcem aromatu překročit hodnotu 0,03 μg (počítáno jako 3,4 benzo(a) pyren) na 1 kg potraviny. U potravin, které před spotřebou vyžadují úpravu, se tato hodnota vztahuje na potravinu upravenou podle návodu.

(4) Při použití aromat a látek, klasifikovaných jako potraviny, k aromatizaci nesmí být v ochucených potravinách překročena v tabulce uvedená nejvyšší povolená množství přirozeně se vyskytujících látek. Tyto látky nesmějí být do aromat ani do potravin záměrně přidávány. Stanovená nejvyšší povolená množství se týkají výlučně tolerovaného obsahu, pocházejícího z přírodních zdrojů.

+-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|Látka |Potravina | NPM 1) mg.l-1 |

+----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Kyselina |nápoje | 20 |

|agaricinová +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje | 100 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 20 |

+----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Aloin |nápoje | 0,1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje | 50 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 0,1 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Beta - asaron |nápoje | 0,1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje | 1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |kořenící přípravky pro ochucení snacků | 1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 0,1 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Berberin |nápoje | 0,1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje | 10 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 0,1 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Hypericin |nápoje | 0,1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |cukrovinky | 1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje | 10 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 0,1 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Kumarin |nápoje | 2 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |karamelové cukrovinky | 10 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje | 10 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |žvýkačka | 50 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 2 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Kyselina |nápoje | 1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

|kyanovodíková |alkoholické nápoje | 1 na každé |

| | | procento objem.|

| | | alkoholu |

| | | v nápoji |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |kompoty z peckového ovoce neodpeckovaného | 5 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |cukrovinky typu nugát, marcipán | 50 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 1 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Pulegon |nápoje | 100 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |nápoje aromatizované mátou peprnou a dalšími | 250 |

| |druhy rodu Mentha | |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |cukrovinky aromatizované aromaty odvozenými | 350 |

| |z rostlin rodu Mentha | |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 25 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Quassin |nápoje | 5 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |cukrovinky-pastilky | 10 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje | 50 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 5 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Safrol a isosafrol |nápoje | 1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje s obsahem alkoholu do 25% obj. | 2 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje s obsahem alkoholu vyšším než | 5 |

| |25% obj. | |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |potraviny obsahující muškátový květ a muškátový | 15 |

| |oříšek | |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 1 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Santonin |nápoje | 0,1 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje s obsahem alkoholu vyšším než | 1 |

| |25% obj. | |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 1 |

|----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

|Alfa- a beta- thujon |nápoje | 0,5 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje s obsahem alkoholu do 25% obj. | 5 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nad 25% obj.| 10 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |potraviny obsahující šalvěj | 25 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |lihoviny typu "bitter" | 35 |

| +--------------------------------------------------+----------------+

| |ostatní potraviny | 0,5 |

+----------------------+--------------------------------------------------+----------------+

------------------------------------------------------------------