ČÁST 1
Výklad pojmů pro jednotlivé skupiny potravin
(1) U jednotlivých kontaminujících látek uvedených v této příloze jsou vyznačeny hodnoty nejvyššího přípustného množství, přípustného a speciálního množství pro potraviny a skupiny potravin. Do skupiny potravin spadají pouze dále vyjmenované druhy potravin a platí pro ně stanovená limitní hodnota. Pro potraviny pro které nejsou uvedeny hodnoty jmenovitě nebo nejsou zařaditelné do skupiny potravin, platí limitní hodnota pro potraviny obecně (podle označení A nebo B pro potraviny obecně).
(2) Při zjištění, že je hodnota přípustného množství v potravině překročena do 50 procent, odebere se ze šarže, ze které byla tato potravina vybrána, odpovídající počet vzorků (n). V případě, že překročení přípustného množství nebude prokázáno u vyššího počtu vzorků než (M), bude potravina posouzena jako zdravotně nezávadná. Počty vzorků jsou uvedeny u jednotlivých kontaminujících látek pro dané druhy potravin ve sloupci přípustné hodnoty zlomkem n/M. Při překročení o více než 50 procent přípustného množství se potravina pokládá za jinou než zdravotně nezávadnou. 1)
(3) Stanovené limitní hodnoty jednotlivých kontaminujících látek platí pro jedlý podíl potraviny; sušené nebo zahušťované výrobky se hodnotí podle limitu pro původní suroviny a přepočte se koeficientem charakterizujícím příslušnou ztrátu vody. Jedlým podílem se rozumí potravina zbavená nejedlých částí (například slupka, pecky, kosti). Limitní hodnoty pro čaj jsou stanoveny pro čaj jako nápoj podle ČSN ISO 3103 (58 0420) Čaj. Příprava nálevu pro senzorické hodnocení. Sušené a zahuštěné potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu se hodnotí po obnovení dle návodu.
(4) Pokud jsou u dětské a kojenecké výživy uváděny přípravky: "na bázi mléka, obilovin..." je tím míněno, že výrobek obsahuje více než 50 procent uvedené suroviny. Pokud se uvádí: "s obsahem..." míní se nižší podíl než 50 procent.
------------------------------------------------------------------
1) § 10 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Mléko a mléčné výrobky
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Mléko | | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Tekuté i zakysané | | B |
|výrobky z mléka | | |
|--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Mléčné výrobky |zakysané (jogurty) | B |
|--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
| |mléčné a tvarohové výrobky (mléčné pudinky, | B |
| |polárkové dorty, mléčné deserty, imperiál, žervé, | |
| |budapeštská pomazánka) | |
| |-----------------------------------------------------+---+
| |tvaroh měkký, tvrdý | B |
|--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Sýry |měkké (např. čerstvé sýry, plísňové sýry) | B |
| |-----------------------------------------------------+---+
| |tavené | B |
| |-----------------------------------------------------+---+
| |tvrdé | B |
|--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Smetana | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Vejce
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Vejce a výrobky z vajec | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Dětská a kojenecká výživa
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Na bázi mléka, hodnoty jsou | | A |
|uváděny po obnovení | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Na bázi mléka s obsahem | | A |
|obilovin, hodnoty jsou | | |
|uváděny po přípravě podle | | |
|návodu | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Na bázi obilovin např. | | A |
|sypké (hodnoty uváděné po | | |
|přípravě podle návodu), | | |
|tuhé (dětské piškoty) | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Na bázi zeleniny | | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Na bázi ovoce | | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Tuky
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Máslo - včetně | | B |
|pomazánkového másla a | | |
|jiných výrobků, kde v názvu | | |
|je obsaženo slovo máslo | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Sádlo | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Rostlinné oleje | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ztužené a emulgované tuky, | | B |
|margaríny | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Olejnatá semena k přímé | | B |
|spotřebě a použití do | | |
|výrobků (kromě lisování) | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Maso, masné výrobky
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Maso |vepřové | A |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |hovězí | A |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |telecí | B |
|--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Masné výrobky |trvanlivé | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |drobné např. párky, klobásy, špekáčky | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |vařené - např. jaternice, jelítka, tlačenky | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |měkké salámy | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |uzená masa, šunka | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |paštiky a výrobky z masa s obsahem pod 50 % | B |
| |jater | |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |speciality např. cikánská pečeně, debrecínská | B |
| |pečeně, pršut | |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |ostatní druhy masa | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Konzervy
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Konzervy |masové a drůbeží | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |hotové pokrmy | A |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |sterilovaná zelenina | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Zmrazené hotové pokrmy a polotovary
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Zmrazené hotové pokrmy | | A |
|a polotovary | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Drůbež
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Drůbež hrabavá i vodní | | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Drůbeží masné výrobky | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Zvěřina
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Maso z lovné zvěře | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Droby
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Játra |vepřová | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
|(včetně výrobků |hovězí | B |
|na bázi jater) +-----------------------------------------------------+---+
| |telecí | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |drůbeží | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |rybí a ostatní | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ledviny |vepřové | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |hovězí | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |telecí | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Ryby, rybí výrobky, měkkýši, korýši, hlavonožci
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ryby čerstvé i zmrazené |dravé (+ úhoř, tuňák) | B |
|mořské a konzervované ve +-----------------------------------------------------+---+
|vlastní šťávě a oleji |ostatní | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ryby čerstvé i zmrazené |dravé | B |
|sladkovodní a sterilované +-----------------------------------------------------+---+
|ve vlastní šťávě a oleji |ostatní | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Rybí výrobky - např. ryby | | B |
|v majonéze, se zeleninou, | | |
|antipasta, pečenáče | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Měkkýši | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Korýši | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Hlavonožci | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Mlýnské a pekařské výrobky, cukrářské a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Obiloviny (celá zrna, | | B |
|případně mechanicky upravená) | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Mouka - např. hladká, hrubá, | | A |
|polohrubá | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Celozrnná mouka, | | B |
|otruby | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Trhanka | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Krupice | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Vločky | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Kroupy, lámanka | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Obilninový škrob | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Jáhly | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Triticale | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Kukuřice (celá zrna, případně | | B |
|i mechanicky upravená) | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Rýže | | A |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |předvařená | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Chléb a chlebové pečivo | | A |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |celozrnný | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Pečivo běžné (např. housky, | | A |
|rohlíky, veky) +-----------------------------------------------------+---+
| |celozrnné | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Jemné, kynuté pečivo (např. | | B |
|vánočky, koláče aj.) | | |
|a cukrářské pečivo | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Pečivo trvanlivé a | | B |
|cukrářské (např. sušenky, | | |
|keksy, oplatky s náplní aj.) | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Cukrářské výrobky | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Těstoviny | | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Strouhanka | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|müsli | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Zelenina a zeleninové výrobky
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Zelenina čerstvá i zmrazená | | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Listová zelenina např. salát, | | A |
|špenát, štěrbák (endivie), | | |
|mangold | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Naťová zelenina např. petržel | | B |
|kadeřavá, pažitka, kopr, libeček| | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Kořenová zelenina např. mrkev, | | A |
|petržel, celer, pastiňák, | | |
|červená řepa, ředkev, | | |
|ředkvičky, křen | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Cibulová zelenina např. cibule, | | B |
|česnek, pórek | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Košťálová zelenina např. zelí, | | A |
|kapusta, růžičková kapusta, | | |
|brukev (kedlubny), květák, | | |
|brokolice | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Plodová zelenina - např.rajčata,| | A |
|paprika, okurky, cukety, | | |
|patisony, baklažány | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Plodová zelenina tykvovitá - | | A |
|např.tykev, meloun | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Lusková zelenina - např.zelený | | A |
|hrášek, zelené fazolové lusky | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Výrobky ze zeleniny - | | A |
|sterilovaná zelenina, nakládaná | | |
|zelenina, zmrazená zelenina | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Sušená zelenina, zeleninové | | B |
|protlaky | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Tekuté výrobky ze zeleniny | | B |
|(zeleninové šťávy) | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Brambory, houby, luštěniny
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Brambory | | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Výrobky z brambor - po úpravě | | B |
|k požívání podle návodu výrobce | | |
|(pokud úpravu vyžadují | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Luštěniny a výrobky z nich např.| | B |
|hrách, čočka, fazole, cizrna | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Soja a výrobky ze soji např. | | B |
|analogy masa (po obnovení), | | |
|tofu, tempeh, sojové mléko, | | |
|sojové pečivo, sojová mouka | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Houby čerstvé a výrobky z hub - | | B |
|např. sterilované | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Houby sušené | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Cukr, cukrovinky, cukrářské výrobky
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Cukr | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Cukrovinky |nečokoládové např. dražé, karamely, želé, | B |
| |drops, komprimáty, lízátka, žvýkačky | |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |čokoládové cukrovinky, čokoládové výrobky | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |čokoláda, čokoláda neplněná, hořká, mléčná | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |čokoláda plněná | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Cukrářské výrobky | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Ovoce a ovocné výrobky
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ovoce |čerstvé i zmrazené | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |bobulové, jádrové, peckové | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |jižní a exotické např. citrusové plody, | B |
| |banány, ananas, mango, avokádo, kivi, kaki | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Výrobky z ovoce např. kompoty, | | B |
|džemy, marmelády, dřeně, | | |
|pulpy, rosoly | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Tekuté výrobky z ovoce - např. | | B |
|mošty, šťávy | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Sušené ovoce a proslazené ovoce | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Rozinky | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ořechy např. vlašské, lískové, | | B |
|pistacie, para, arašidy, kešu, | | |
|kokosové a mandle | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Ostatní potraviny
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ocet | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Sůl | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Kakao | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Káva pražená (mletá a nemletá) | | B |
|instatní, kávoviny | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Koření suché - např.plody,listy,| | B |
|natě | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Kvasnice (pekařské droždí a | | B |
|pivovarské kvasnice) | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Hořčice | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ochucovací přísady |tekuté (např. polévkové koření, sojová a worcestrová | B |
| |omáčka) | |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |emulgované studené omáčky (např. majonézové omáčky) | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |neemulgované studené omáčky (kečupy aj.) | B |
| +-----------------------------------------------------+---+
| |sypké např. náhražky soli a kořenící soli | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Med | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Dehydratované výrobky | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Doplňky stravy | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Instantní polévky | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
Nápoje
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Nealkoholické nápoje k přímé | | A |
|spotřebě na bázi vody, např. | | |
|limonády, s výjimkou ovocných a | | |
|zeleninových nápojů | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Sirupy a nápojové koncentráty | | B |
|po úpravě k přímému použití | | |
|podle návodu | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Pivo, víno | | A |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Vína ovocná a desertní | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Lihoviny vč. medoviny | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Ostatní nápoje | | B |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+
|Čaj fermentovaný i | | A |
|nefermentovaný, aromatizovaný, | | |
|bylinné čaje, čaje ze suchých | | |
|plodů a květů, čajové směsi | | |
+--------------------------------+-----------------------------------------------------+---+