CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení Tabulka č. 6

Tabulka č. 6

294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

Tabulka č. 6

Pravděpodobnost posouzení kontrolované dávky jako vyhovující * v závislosti na skutečném zastoupení nevyhovujících a ještě vyhovujících jednotek v této dávce pro plán vzorkování: c=3; n=5

+----+-----------------------------------------------------------+

| | p |

| | m |

|p +-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+

| d | 0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 |

+----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+

| 0 | 1,00| 1,00| 0,99| 0,97| 0,91| 0,81| 0,66| 0,47| 0,26| 0,08|

| | | | | | | | | | | |

| 1 | 0,95| 0,95| 0,94| 0,92| 0,86| 0,77| 0,62| 0,44| 0,23| 0,07|

| | | | | | | | | | | |

| 2 | 0,90| 0,90| 0,90| 0,87| 0,81| 0,72| 0,58| 0,40| 0,21| 0,05|

| | | | | | | | | | | |

| 3 | 0,86| 0,86| 0,85| 0,83| 0,78| 0,68| 0,54| 0,37| 0,18| 0,04|

| | | | | | | | | | | |

| 4 | 0,82| 0,82| 0,71| 0,79| 0,73| 0,64| 0,50| 0,34| 0,16| 0,03|

| | | | | | | | | | | |

| 5 | 0,77| 0,77| 0,77| 0,75| 0,69| 0,60| 0,47| 0,31| 0,14| 0,02|

| | | | | | | | | | | |

|10 | 0,59| 0,59| 0,58| 0,56| 0,52| 0,43| 0,32| 0,18| 0,06| < |

| | | | | | | | | | | |

|20 | 0,33| 0,33| 0,32| 0,30| 0,27| 0,20| 0,12| 0,04| < | |

| | | | | | | | | | | |

|30 | 0,17| 0,17| 0,16| 0,15| 0,12| 0,07| 0,03| < | | |

| | | | | | | | | | | |

|40 | 0,08| 0,08| 0,07| 0,06| 0,04| 0,02| < | | | |

| | | | | | | | | | | |

|50 | 0,03| 0,03| 0,03| 0,02| 0,01| < | | | | |

| | | | | | | | | | | |

|60 | 0,01| 0,01| 0,01| < | < | | | | | |

| | | | | | | | | | | |

|70 | < | < | < | | | | | | | |

| | | | | | | | | | | |

+----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+

* pro pravděpodobnost posouzení kontrolované dávky jako

vyhovující se užívá symbol P

a

p : zastoupení nevyhovujících jednotek v %

d

p : zastoupení ještě vyhovujících jednotek v %

m

<:P menší než 0,005

a

7. Zkoušení nižšího počtu vzorků

7.1. Počet vzorků nižší než n může být odebrán pro vyšetření,

-

jehož účelem není posoudit šarži.

V tomto případě se zkoušené vzorky posuzují jako ještě

vyhovující, pokud zjištěné množství mikroorganismů

nepřesahuje hodnoty 3 m.

-

Pro případy, kdy m je vyjádřeno jako nula s indexy až ,

- a d

činí hodnoty 3 m:

-

m 3m

0 <3/ml

a

0 <30/g nebo <30/ml

b

0 <15/ml

c

0 <150/g nebo <150/ml.

d

Pro případy, kdy m je vyjádřeno jako požadavek nepřítomnosti

-

mikroorganismů v objemu nebo hmotnosti vzorku určeném

k vyšetření, jak je uveden za šikmou čarou po čísle nula,

např. 0/10, činí hodnota 3m 0/3,3. Požadavek je tak zmírněn

-

na nepřítomnost mikroorganismů v trojnásobně sníženém objemu

nebo hmotnosti vzorku určeného ke zkoušení. Toto ustanovení se

nevztahuje na bakteriální původce onemocnění z potravin uvedené

v tabulce č. 1 části A, neboť v těchto případech se objem ani

hmotnost vzorku určeného ke zkoušení nesnižuje.

7.2. Počet vzorků nižší než n může být odebrán i pro vyšetření,

-

jehož účelem je posoudit šarži, a to za předpokladu, že

dosahované výsledky předchozích vyšetření byly vyhovující

a svědčí o správné funkci systému kritických kontrolních

bodů.

Rovněž v tomto případě se zkoušené vzorky posuzují jako ještě

vyhovující, pokud zjištěné množství mikroorganismů

nepřesahuje hodnoty 3m.

-

7.3. Při překročení hodnot 3m se provede další vyšetření podle

-

příslušného plánu vzorkování stanoveného v části 2 přílohy.

8. Zkoušení tepelně opracovaných hermeticky uzavřených potravin

Plány vzorkování pro takové výrobky se neuvádějí, neboť rizikovost těchto výrobků z hlediska možné přítomnosti Clostridium botulinum a/nebo botulotoxinů nelze postihnout žádným reálně aplikovatelným plánem vzorkování; jejich bezpečnost musí být zajištěna zejména dodržením stanovených technologických postupů a uplatněním systému kritických kontrolních bodů.

Plán vzorkování je pro tyto výrobky nahrazen požadavkem

obchodní sterility (§ 4 odst. 3). Nepřítomnost životaschopných

mikroorganismů, které by se mohly za podmínek oběhu množit,

znamená, že při termostatové zkoušce v uzavřených obalech

nedojde po 7 až 10denní inkubaci při 35 oC až 37 oC k většímu

2

zvýšení počtu mikroorganismů než na 10. Zkoušení obchodní

sterility se provádí před uvedením výrobků do oběhu, popřípadě

v indikovaných případech.