§ 4
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska
(1) Potraviny se z mikrobiologického hlediska hodnotí jako nevhodné k danému účelu, se sníženou užitnou hodnotou nebo omezenou trvanlivostí, jestliže byly překročeny tolerované hodnoty stanovené pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin v části 2 přílohy, avšak nebyly překročeny nejvyšší mezní hodnoty stanovené v části 1 tabulce č. 1 část A. a B. a v tabulce č. 2.
(2) Potraviny se z mikrobiologického hlediska hodnotí jako zdravotně závadné, jestliže:
a) byly překročeny nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů stanovené v části 1 tabulce č. 1 část A. a B. přílohy,
b) nejvyšší mezní hodnoty pro bakteriální toxiny a mykotoxiny stanovené v části 1 tabulce č. 2 přílohy.
c) byly zjištěny mikroorganismy a mikrobiální metabolity působící onemocnění z potravin jiné než stanovené v části 1 v tabulkách č. 1 a 2 přílohy, a to v množství, které by mohlo ohrozit zdraví lidí,
d) nebyly splněny podmínky obchodní sterility nebo
e) byly zjištěny nežádoucí změny způsobené mikrobiální činností, popřípadě nežádoucí růst mikroorganismů.
(3) Obchodní sterilitou podle odstavce 2 písm. d) se pro účely této vyhlášky rozumí nepřítomnost životaschopných mikroorganismů, které by se mohly za podmínek oběhu množit (část 1 bod 8 přílohy) a nepřítomnost mikroorganismů vyvolávajících onemocnění z potravin.