§ 2
Pro účely této vyhlášky se rozumí:
a) značením výživové (nutriční) hodnoty veškeré údaje uváděné na obalu udávající
1. energetickou (kalorickou) hodnotu,
2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík a vitamíny a minerální látky, uvedené v příloze č. 1, vyskytující se v potravině ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitamínů a minerálních látek přesahující 15 procent doporučené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení či jednotlivé porci potraviny. Doporučené denní dávky vitamínů a minerálních látek jsou stanoveny v příloze č. 1,
b) výživovým tvrzením tvrzení, údaj, znázornění a reklamní sdělení, které udává, doporučuje nebo obsahuje údaje o zvláštních výživových vlastnostech potraviny v souvislosti
1. s energetickou hodnotou, kterou potravina dodává, popřípadě dodává ve snížené nebo zvýšené míře nebo nedodává vůbec,
2. obsahem živin, které potravina dodává, popřípadě obsahuje ve zvýšené nebo snížené míře nebo neobsahuje vůbec; výživovým tvrzením není informace o druhu nebo množství živin,
c) bílkovinou nebo bílkovinami v potravině celkový obsah dusíku stanovený podle Kjeldahla x 6,25,
d) sacharidem jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, včetně obsahu vícesytných alkoholů (polyolů),
e) cukrem všechny v potravině přítomné monosacharidy a disacharidy bez polyolů,
f) tuky celkové lipidy, včetně fosfolipidů,
g) nasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny bez dvojné vazby,
h) mono-nenasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny s jednou cis-dvojnou vazbou,
i) poly-nenasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny s cis, cis-methylen přerušenými dvojnými vazbami.
j) vlákninou potravy látky definované ve shodě s metodickým postupem analýzy pro stanovení této složky potravin, uvedeným v příloze č. 2,
k) průměrným množstvím hodnota, kterou obsahuje potravina a která nejvhodněji vyjadřuje množství živiny, ovlivněné rozdíly ročního období, způsoby spotřeby a dalšími faktory, které mohou způsobit změnu aktuální hodnoty,
l) energetickou hodnotou ve snížené míře podle písmene b) bodu 1 obsah energie do 40 kcal (170 kJ) na 100 g pevné potraviny nebo do 20 kcal (80 kJ) na 100 ml tekuté potraviny,
m) potravinou, která nedodává energetickou hodnotu podle písmene b) bodu 1 vůbec, potravina, která obsahuje méně než 4 kcal na 100 ml tekuté potraviny; pro pevnou potravinu se limit nestanoví,
n) obsahem živin ve snížené míře podle písmene b) bodu 2 obsah tuku do 3 g na 100 g pevné potraviny nebo do 1,5 g na 100 ml tekuté potraviny; obsah nasycených mastných kyselin do 1,5 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,75 g na 100 ml tekuté potraviny a do 10 procent energie; obsah sodíku do 0,12 g na 100 g potraviny; velmi nízký obsah do 0,04 g na 100 g potraviny,
o) nízkým obsahem cholesterolu obsah do 0,02 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,01 g na 100 ml tekuté potraviny,
p) potravinou, která neobsahuje cholesterol vůbec, potravina s obsahem cholesterolu do 0,005 g na 100 g pevné potraviny nebo 100 ml tekuté potraviny a s obsahem do 1,5 g nasycených mastných kyselin na 100 g pevné potraviny, nebo do 0,75 g na 100 ml tekuté potraviny a s obsahem 10 procent energie nasycených mastných kyselin,
r) potravinou, která živiny neobsahuje podle písmene b) bodu 2 vůbec, potravina s obsahem tuku do 0,5 g na 100 g pevné potraviny nebo 100 ml tekuté potraviny; potravina s obsahem nasycených mastných kyselin do 0,1 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,1 g na 100 ml tekuté potraviny a dále potravina s obsahem sodíku do 0,005 g na 100 g potraviny.