Čl. 4
(1) Při stanovení počtu odebíraných vzorků a jejich hmotnosti nebo objemu se přihlíží k tomu, aby
a) odebrané vzorky umožňovaly zjištění (potvrzení)
1. průměrného stavu kontrolovaných produktů z hlediska veterinárních požadavků na ně,
2. kontaminace, jakéhokoli znečištění nebo jiného ohrožení či narušení zdravotní nezávadnosti kontrolovaných produktů,
b) byla respektována zásada hospodárnosti.
(2) Za vzorkovanou jednotku se pro účely odběru vzorků považuje
a) 1 velkoobchodní originální balení (karton, bedna, balík, pytel, paleta apod.),
b) 1 upravený celek, jde-li o kusové produkty,
c) celá zásilka, jde-li o sypané či jiné volně ložené produkty. Odebírá se 5 vzorků z různých částí zásilky,
d) 1 nádrž, tank, konev či jiná nádoba, jde-li o tekuté živočišné produkty.
(3) Jsou-li kontrolované produkty nestejnorodé, anebo vykazují-li některé z nich jakékoli závady, musí být před odběrem vzorků tyto produkty roztříděny, popřípadě produkty vykazující závady odděleny. Vzorky se pak odebírají z každé skupiny zvlášť.
(4) Jsou-li kontrolované produkty, které mají být mikrobiologicky vyšetřeny, soudržné (pevné), odebírají se vzorky v ucelených částech (kusech), aby bylo možno provést v laboratoři - po odstranění povrchových částí - sterilní kultivaci z hloubky výrobku. Jsou-li kontrolované produkty ne soudržné (kašovité, tekuté, sypké, sušené), odebírají se vzorky sterilně do sterilních vzorkovnic, dodaných z příslušné laboratoře.