CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 287/1999 Sb. Vyhláška o veterinárních požadavcích na živočišné produkty § 51

§ 51

287/1999 Sb. Vyhláška o veterinárních požadavcích na živočišné produkty

§ 51

(1) Do oběhu lze uvádět jen pasterovanou vaječnou hmotu.

(2) Vaječná hmota, která nebyla zpracována bezprostředně po vytlučení, musí být neprodleně zchlazena na teplotu do 4 °C a do 48 hodin zpracována, anebo zmrazena.

(3) Průtoková pasterace vaječné hmoty se provádí působením dále uvedené teploty po uvedenou dobu, anebo alternativní kombinací teploty a doby, která zabezpečí srovnatelný účinek:

a) 57 °C po dobu 180 sekund, jde-li o pasteraci bílků,

b) 64,5 °C po dobu 150 sekund, jde-li o pasteraci melanže,

c) 65 °C po dobu 180 sekund, jde-li o pasteraci žloutků.

(4) Stacionární pasterace vaječné hmoty se provádí za stálého promíchávání působením dále uvedené teploty v celém objemu hmoty po uvedenou dobu, anebo alternativní kombinací teploty a doby, která zabezpečí srovnatelný účinek:

a) 56 °C po dobu 30 minut, jde-li o pasteraci bílků,

b) 65 °C po dobu 30 minut, jde-li o pasteraci melanže,

c) 68 °C po dobu 30 minut, jde-li o pasteraci žloutků.

(5) Vaječná hmota musí být neprodleně po pasteraci zchlazena na teplotu do 4 °C.

(6) Se souhlasem okresní veterinární správy lze ošetřit vaječnou hmotu i jiným způsobem, zajišťujícím její zdravotní nezávadnost.

(7) Při skladování vaječné hmoty nesmí být překročena teplota -18 °C u hluboce zmrazených výrobků, -12 °C u zmrazených výrobků a 4 °C u chlazených výrobků.