Čl. 1
Mezní mikrobiální hodnoty (I),
přípustné mikrobiální hodnoty pro hlavní skupiny výrobků (II)
+-----------------------+-------+------------------------------------------------------+
| | I | II 1) |
| | +------+-------+---------------+-------+--------+------+
| | | a) | b) | c) | d) | e) | f) |
| | | | +-------+-------+ | | |
| | | | | ca) | cb) | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| A. Původci kažení a indikátorové mikroorganismy |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Aerobní | 7 | 5 | 7 | 4 | 6 | 4 | 5 | 2 |
| a fakultativně | 5.10 | 10 | 5.10 | 10 | 10 | 5.10 | 10 | 10 |
| anaerobní | | | | | | | 5 | |
| mikroorganizmy | | | | | | | 5x10 | |
| 2) | | | | | | | (mléko | |
| v 1g (ml) | | | | | | | kozí | |
| | | | | | | | a ovčí | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Koliformní | 5 | 4 | 5 | 2 | 4 | | | |
| mikroorganismy | 5.10 | 10 | 5.10 | 10 | 10 | 0 | | |
| 2) | | | | | | | | |
| v 1g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Escherichia coli | 5 | 3 | 5 | | 2 | | | |
| 2) | 10 | 10 | 10 | 0 | 10 | | | |
| v 1g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Kvasinky | 7 | 6 | 7 | 2 | 4 | | | |
| 2) | 5.10 | 10 | 5.10 | 10 | 10 | 0 | | |
| v 1g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| 2) | 4) | 4 | 4) | 2 | 4 | | | |
| Plísně v 1g (ml) | | 10 | | 10 | 10 | 0 | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| B. Průvodci onemocnění z potravin |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Bacillus cerueus | 5 | 4 | 5 | 1 | 3 | | | |
| v 1g (ml) | 5.10 | 10 | 5.10 | <10 | 10 | 0 | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Pseudomonas | 5 | 3 | 5 | | 2 | | | |
| aeruginosa | 10 | 10 | 10 | 0 | 10 | 0 | | |
| v 1g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Staphylococcus | 5 | 3 | 5 | 1 | 4 | | 2 | |
| aureus v 1g (ml) | 5.10 | 10 | 5.10 | <10 | 10 | 0 | 5.10 | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Sulfitredukující | 5 | 3 | 5 | 1 | 3 | | | |
| klostridia v 1 g (ml) | 5.10 | 10 | 5.10 | <10 | 10 | 0 | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Salmonella spp. | | | | | | | | |
| v 25g (ml) popř. | 0/25 | 0/25 | 0/25 | 0/50 | 0/50 | 0/25 | 0/25 | 0/25 |
| 50g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Escherichia coli | | | | | | | | |
| 3) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 0157 v 25g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Campylobacter | | | | | | | | |
| jejuni v 25g (ml) | | 0 | | 0 | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Yersinia | | | | | | | | |
| entorocolitica | | | | | | | | |
| (enteropatogenní | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| serotopy) | | | | | | | | |
| 3) | | | | | | | | |
| v 25g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Listeria | | | | | | | | |
| monocytogenes | | 0 | | 0 | | | | |
| 3) | | | | | | | | |
| v 25g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Vibrio | | | | | | | | |
| parahaemolyticus) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | | | |
| 3),5) | | | | | | | | |
| v 25g (ml) | | | | | | | | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Stafylokokové | neprokazatelné testem RPLA |
| enterotoxiny | |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
| Mykotoxiny | nejvyšší přípustné limity stanoví vyhláška č. 298/1977 Sb., |
| | ve znění vyhlášky č. 3/1999 Sb. |
+-----------------------+-------+------+-------+-------+-------+-------+--------+------+
Vysvětlivky:
1) Skupiny výrobků: a) výrobky tepelně neopracované , určené k přímé spotřebě bez tepelného opracování. Tyto hodnoty platí i pro krev jatečných zvířat určenou k prodeji; b) výrobky, které budou před uvedením do oběhu a spotřeby tepelně opracovány; c) výrobky pro kojeneckou výživu - ca) k přímé spotřebě, cb) ke spotřebě po tepelné úpravě; d) vaječné melanže, mléko a jiné tepelně ošetřené živočišné produkty určené jako surovina pro výrobu potravin živočišného původu; e) syrové mléko k přímé spotřebě; f) vejce.
2) Bez mikroorganismů patřících ke kulturní mikroflóře.
3) Od mezní hodnoty nebo jejího zjišťování může být upuštěno,
a) zajišťuje-li technologický proces nebo tepelné kuchyňské opracování bezpečnou devitalizaci mikroorganismů, jsou-li splněny stanovené veterinární podmínky a požadavky při výrobě a vzhledem k balení a oddělení od jiných potravin neexistuje zdravotní riziko;
b) pocházejí-li suroviny ze zvířat, která nejsou nositeli těchto původců nákaz.
4) Bez viditelného růstu; při nálezu toxinogenních plísní je třeba vyšetření na mykotoxiny.
5) Týká se pouze ryb, měkkýšů, korýšů z vod tropických a subtropických pásem.