1.2.4 Makrolidy:
Erythromycin
Povaha reziduí: erythromycin A
+------------------------+---------------+-----------------------+
| Druh živočichů | MLR | Surovina |
| | (mg/kg) | |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| všechny druhy | 0,200 | maso, tuk, játra, |
| živočichů * | | ledviny |
| +---------------+-----------------------+
| | 0,040 | mléko |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| | 0,150 | vejce |
+------------------------+---------------+-----------------------+
* Masem u ryb se rozumí maso včetně kůže v přirozené podobě.
Tukem u prasat se rozumí tuk včetně kůže v přirozené podobě.
Spiramycin
Povaha reziduí (prasata): spiramycin 1
Povaha reziduí (ostatních živočichů): suma spiramycinu a neospiramycinu
+------------------------+---------------+-----------------------+
| Druh živočichů | MLR | Surovina |
| | (mg/kg) | |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| skot | 0,200 | maso, mléko |
| +---------------+-----------------------+
| | 0,300 | játra, ledviny, tuk |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| prasata | 0,250 | maso |
| +---------------+-----------------------+
| | 2,000 | játra |
| +---------------+-----------------------+
| | 1,000 | ledviny |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| kur domácí | 0,200 | maso |
| +---------------+-----------------------+
| | 0,400 | játra |
| +---------------+-----------------------+
| | 0,300 | kůže a tuk |
+------------------------+---------------+-----------------------+
Tilmikosin
Povaha reziduí: původní látka
+------------------------+---------------+-----------------------+
| Druh živočichů | MLR | Surovina |
| | (mg/kg) | |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| všechny druhy | 0,050 | maso, tuk, mléko |
| živočichů * +---------------+-----------------------+
| s výjimkou drůbeže | 1,000 | játra, ledviny |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| drůbež ** | 0,075 | maso, kůže a tuk |
| +---------------+-----------------------+
| | 1,000 | játra |
| +---------------+-----------------------+
| | 0,250 | ledviny |
+------------------------+---------------+-----------------------+
* Masem u ryb se rozumí maso včetně kůže v přirozené podobě.
Tukem u prasat se rozumí tuk včetně kůže v přirozené podobě.
** Tilmikosin se nesmí používat u živočichů, jejichž vejce slouží k lidské spotřebě.
Tylosin
Povaha reziduí: tylosin A
+------------------------+---------------+-----------------------+
| Druh živočichů | MLR | Surovina |
| | (mg/kg) | |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| všechny druhy | 0,100 | maso, tuk, játra, |
| živočichů * | | ledviny |
| +---------------+-----------------------+
| | 0,050 | mléko |
| +---------------+-----------------------+
| | 0,200 | vejce |
+------------------------+---------------+-----------------------+
* Tukem u prasat a drůbeže se rozumí tuk včetně kůže v přirozené podobě.
Masem u ryb se rozumí maso včetně kůže v přirozené podobě.
Acetylisovaleryltylosin
Povaha reziduí: suma acetyl-isovaleryltylosin a 3-O-acetyltylosin
+------------------------+---------------+-----------------------+
| Druh živočichů | MLR | Surovina |
| | (mg/kg) | |
+------------------------+---------------+-----------------------+
| prasata | 0,050 | maso, kůže a tuk, |
| | | játra, ledviny |
+------------------------+---------------+-----------------------+