CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 248/2018 Sb. Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí Příloha č. 8 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost piva a nápojů na bázi piva

Příloha č. 8 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost piva a nápojů na bázi piva

248/2018 Sb. Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí

Příloha č. 8

Fyzikální a chemické požadavky na jakost piva a nápojů na bázi piva

Tabulka 1

+----------------------------+-----------------------------------------------------------------------------------+-----------------------------------------+

| Ukazatel *) | Pivo | Nápoj na bázi piva |

+----------------------------+---------------+------------------+--------+---------+----------+----------+-------+-------------+-------------+-------------+

| | nealkoholické | nízkoalkoholické | stolní | výčepní | ležák | plné | silné | kvašený | míchaný | atypický |

| | | | | | | | | sladový | nápoj | pivní |

| | | | | | | | | nápoj | z piva | nápoj |

+---------------+------------+---------------+------------------+--------+---------+----------+----------+-------+-------------+-------------+-------------+

| skutečné | tmavá piva | nestanoveno | min. 45 | - | min. | | | |

| prokvašení | spodně | | | | 45 | | | |

| v % | kvašená | | | | | | | |

| +------------+----------------------------------+-----------------------------+----------+-------+ | | |

| | ostatní | nestanoveno | min. 50 | - | min. | | | |

| | piva | | | | 50 | nestanoveno | nestanoveno | min. 45 |

| | spodně | | | | | | | |

| | kvašená | | | | | | | |

+---------------+------------+----------------------------------+------------------+----------+----------+-------+ | | |

| | piva | nestanoveno | min. 50 | - | min. 50 | | | |

| | svrchně | | | | | | | |

| | kvašená | | | | | | | |

+---------------+------------+---------------+------------------+------------------+----------+------------------+-------------+-------------+-------------+

| alkohol v % obj. | max. 0,5 | více než 0,5 | více než 1,2 | pouze z pivovarské | více než |

| | | max. 1,2 | | technologie | 1,2 |

+----------------------------+---------------+------------------+--------+---------+----------+----------+-------+-------------+-------------+-------------+

| extrakt původní mladiny | nestanoveno | max. 6 | 7 až 10 | 11 až 12 | 11 až 12 | min. | nestanoveno | nestanoveno | nestanoveno |

| v % hm. **) | | | | | | 13 | | | |

+----------------------------+----------------------------------+--------+---------+----------+----------+-------+-------------+-------------+-------------+

Poznámky:

*) U údajů, s výjimkou údajů o obsahu alkoholu, extraktu původní mladiny a nutriční hodnotě označených na obale v množstevních jednotkách, se připouští absolutní hodnota kladné i záporné odchylky 10 % relativních, pokud není uvedeno, že jde o průměrné hodnoty.

**) Obsah extraktu původní mladiny, stanovený výpočtem podle velkého Ballingova vzorce, se posuzuje hodnotou zaokrouhlenou na celé číslo směrem dolů.

Tabulka 2

Přípustné záporné objemové odchylky piva a nápojů na bázi piva od deklarovaného objemu

+----------------------------------------+-------------------------------------+

| obaly; deklarovaný obsah | nejvýše přípustná záporná odchylka |

+----------------------------------------+-------------------------------------+

| ostatní obaly vč. přepravních | |

| (sudy, cisterny apod.) | -1,0 % |

+----------------------------------------+-------------------------------------+

| spotřebitelské obaly (láhve, plechovky, minisoudky apod.): |

+----------------------------------------+-------------------------------------+

| 0,25 l | -3,6 % |

+----------------------------------------+-------------------------------------+

| 0,33 l, 0,375 l, 0,5 l | -3,0 % |

+----------------------------------------+-------------------------------------+

| 0,75 l | -2,0 % |

+----------------------------------------+-------------------------------------+

| 1,0 l až 5,0 l | -1,5 % |

+----------------------------------------+-------------------------------------+

------------------------------------------------------------------