CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 248/2018 Sb. Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí Příloha č. 5 - Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín, cidru, perry a medoviny

Příloha č. 5 - Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín, cidru, perry a medoviny

248/2018 Sb. Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí

Příloha č. 5

Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín, cidru, perry a medoviny

Tabulka 1

Smyslové požadavky

+------------------+-------------+--------------+---------------+

| | vzhled | barva | vůně a chuť |

+------------------+-------------+--------------+---------------+

| ovocná vína | čirý, | odpovídající | harmonická |

| a ostatní vína | jiskrný | šťávě | u dezertních |

| mimo vín | | použitého | kořeněných |

| sladových | | druhu | ovlivněná |

| | | ovoce | použitým |

| | | | kořením |

+------------------+-------------+--------------+---------------+

| dezertní | čirý, | zlatohnědá | harmonická |

| medovina | jiskrný, | | |

| a sladová vína | přípustná | | |

| | opalescence | | |

+------------------+-------------+--------------+---------------+

| medovina | čirý, | odpovídající | harmonická |

| (medové víno) | jiskrný, | použitému | |

| | přípustná | druhu medu | |

| | opalescence | a dalších | |

| | a kvasničná | surovin | |

| | sedlinka | | |

+------------------+-------------+--------------+---------------+

| rýžové víno | čirý, | odpovídající | harmonická |

| (saké) | jiskrný | použitým | podle |

| | | surovinám | použitých |

| | | | surovin |

+------------------+-------------+--------------+---------------+

Tabulka 2

Chemické požadavky

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| druh | obsah etanolu | obsah | obsah cukru | Bezcukerný |

| | v % | těkavých | v g/l | extrakt |

| | objemových | kyselin | | v g/l |

| | | v g/l | | |

| | | nejvýše | | |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| ovocná vína | | | | |

| stolní | nejméně 10 | 1,3 | nejvýše 20 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| ovocná vína | | | více než 20, | |

| polosladká | nejméně 11 | 1,3 | nejvýše 80 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| ovocná vína | | | | |

| dezertní | nejméně 14 | 1,3 | více než 80 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| ovocná vína | | | | |

| dezertní | | | | |

| kořeněná | nejméně 14 | 1,3 | x | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| ovocná vína | | | | |

| likérová | nejvýše 20 | 1,7 | x | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| ovocná vína | | | | |

| perlivá | nejvýše 12 | 1,3 | x | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| cidry | nejméně 1,2 | | | |

| a perry | a nejvýše 8,5 | 1,4 | x | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| sladové | nejméně 13,5 | 1,3 | 55, odchylka | |

| | | | +/- 5 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| bylinné | nejméně 14 | 1,7 | nejvýše 120 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| dezertní | | | | |

| medovina | nejméně 10 | 1,6 | nejméně 40 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| medovina | | | | |

| (medové víno) | nejméně 11 | 1,6 | x | nejméně 20 |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

| rýžové víno | | | | |

| (saké) | nejméně 10 | x | x | x |

+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+

Tabulka 3

Množství ovocné šťávy v ovocných vínech z jednoho druhu ovoce

+----------------------+--------------+--------------------------+

| ovocné víno | druh ovoce | množství ovocné šťávy |

| | | v litrech na 1 000 l |

| | | výrobku nejméně |

+----------------------+--------------+--------------------------+

| rybízové | rybíz | 300 |

+----------------------+--------------+--------------------------+

| třešňové | třešně | 700 |

+----------------------+--------------+--------------------------+

| višňové | višně | 550 |

+----------------------+--------------+--------------------------+

| jablečné | jablka | 600 |

+----------------------+--------------+--------------------------+

| hruškové | hrušky | 800 |

+----------------------+--------------+--------------------------+

| šípkové | šípky | 700 |

+----------------------+--------------+--------------------------+

| borůvkové | borůvky | 500 |

+----------------------+--------------+--------------------------+

------------------------------------------------------------------