Příloha č. 5
Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín, cidru, perry a medoviny
Tabulka 1
Smyslové požadavky
+------------------+-------------+--------------+---------------+
| | vzhled | barva | vůně a chuť |
+------------------+-------------+--------------+---------------+
| ovocná vína | čirý, | odpovídající | harmonická |
| a ostatní vína | jiskrný | šťávě | u dezertních |
| mimo vín | | použitého | kořeněných |
| sladových | | druhu | ovlivněná |
| | | ovoce | použitým |
| | | | kořením |
+------------------+-------------+--------------+---------------+
| dezertní | čirý, | zlatohnědá | harmonická |
| medovina | jiskrný, | | |
| a sladová vína | přípustná | | |
| | opalescence | | |
+------------------+-------------+--------------+---------------+
| medovina | čirý, | odpovídající | harmonická |
| (medové víno) | jiskrný, | použitému | |
| | přípustná | druhu medu | |
| | opalescence | a dalších | |
| | a kvasničná | surovin | |
| | sedlinka | | |
+------------------+-------------+--------------+---------------+
| rýžové víno | čirý, | odpovídající | harmonická |
| (saké) | jiskrný | použitým | podle |
| | | surovinám | použitých |
| | | | surovin |
+------------------+-------------+--------------+---------------+
Tabulka 2
Chemické požadavky
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| druh | obsah etanolu | obsah | obsah cukru | Bezcukerný |
| | v % | těkavých | v g/l | extrakt |
| | objemových | kyselin | | v g/l |
| | | v g/l | | |
| | | nejvýše | | |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| ovocná vína | | | | |
| stolní | nejméně 10 | 1,3 | nejvýše 20 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| ovocná vína | | | více než 20, | |
| polosladká | nejméně 11 | 1,3 | nejvýše 80 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| ovocná vína | | | | |
| dezertní | nejméně 14 | 1,3 | více než 80 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| ovocná vína | | | | |
| dezertní | | | | |
| kořeněná | nejméně 14 | 1,3 | x | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| ovocná vína | | | | |
| likérová | nejvýše 20 | 1,7 | x | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| ovocná vína | | | | |
| perlivá | nejvýše 12 | 1,3 | x | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| cidry | nejméně 1,2 | | | |
| a perry | a nejvýše 8,5 | 1,4 | x | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| sladové | nejméně 13,5 | 1,3 | 55, odchylka | |
| | | | +/- 5 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| bylinné | nejméně 14 | 1,7 | nejvýše 120 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| dezertní | | | | |
| medovina | nejméně 10 | 1,6 | nejméně 40 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| medovina | | | | |
| (medové víno) | nejméně 11 | 1,6 | x | nejméně 20 |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
| rýžové víno | | | | |
| (saké) | nejméně 10 | x | x | x |
+-----------------+-------------------+-----------+---------------+------------+
Tabulka 3
Množství ovocné šťávy v ovocných vínech z jednoho druhu ovoce
+----------------------+--------------+--------------------------+
| ovocné víno | druh ovoce | množství ovocné šťávy |
| | | v litrech na 1 000 l |
| | | výrobku nejméně |
+----------------------+--------------+--------------------------+
| rybízové | rybíz | 300 |
+----------------------+--------------+--------------------------+
| třešňové | třešně | 700 |
+----------------------+--------------+--------------------------+
| višňové | višně | 550 |
+----------------------+--------------+--------------------------+
| jablečné | jablka | 600 |
+----------------------+--------------+--------------------------+
| hruškové | hrušky | 800 |
+----------------------+--------------+--------------------------+
| šípkové | šípky | 700 |
+----------------------+--------------+--------------------------+
| borůvkové | borůvky | 500 |
+----------------------+--------------+--------------------------+
------------------------------------------------------------------