Příloha č. 15
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost droždí
Tabulka 1
Smyslové požadavky
+------------+-----------------+----------------+----------------+
| droždí | barva | vzhled | vůně a chuť |
+------------+-----------------+----------------+----------------+
| pekařské | světlešedá až | bez povlaku | čistá, bez |
| čerstvé | světlehnědá | a jednotlivých | známek |
| | | kolonií plísní | rozkladu |
+------------+-----------------+----------------+----------------+
| pekařské | světlešedá až | suché granule | čistá, bez |
| sušené | světlehnědá | | známek |
| | | | rozkladu |
+------------+-----------------+----------------+----------------+
| sušené | světlehnědá | drobné lupínky | čistá, bez |
| jedlé | | až prach | známek |
| | | | rozkladu |
+------------+-----------------+----------------+----------------+
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky
+----------+---------+--------------+----------+------------------------------+
| droždí | sušina | mohutnost | popel | |
| | v % | kynutí | v sušině | čistota |
| | nejméně | | v % | |
| | | | nejvýše | |
+----------+---------+--------------+----------+------------------------------+
| pekařské | | | | |
| čerstvé | 25 | max. 70 min. | 9 | obsah nepravých kvasinek |
+----------+---------+--------------+----------+ Torula, Mycoderma, Candida, |
| pekařské | | | | Pichia je přípustný jen |
| sušené | 90 | max. 70 min. | 9 | v množství, které nepříznivě |
+----------+---------+--------------+----------+ neovlivní vlastnosti droždí |
| sušené | | | | |
| jedlé | 90 | | 9 | |
+----------+---------+--------------+----------+------------------------------+
****************************************************************