CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 23/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití Příloha č. 2 - Složení potravin pro pokračovací kojeneckou výživu

Příloha č. 2 - Složení potravin pro pokračovací kojeneckou výživu

23/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití

Příloha č. 2

Složení potravin pro pokračovací kojeneckou výživu

(hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| KRITÉRIUM | Minimum | Maximum | Poznámka |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 1. Energie | 250 kJ | 335 kJ | |

| | (60 kcal)/100 ml | (80 kcal)/100 ml | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 2. Bílkoviny | 0,5 g/100 kJ | 1 g/100 kJ | Obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,38 pro bílkoviny |

| | (2,25 g/100 kcal) | (4,5 g/100 kcal) | kravského mléka |

| | | | Obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,25 pro izoláty |

| | | | sojové bílkoviny |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| | | | Chemický index těchto bílkovin se musí rovnat |

| | | | alespoň 80 % vzhledem k referenční bílkovině |

| | | | kaseinu nebo bílkovině mateřského mléka podle přílohy |

| | | | č. 6. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| | | | Pro pokračovací kojeneckou výživu vyráběnou ze |

| | | | sojových bílkovin (výhradně nebo ve směsi s proteiny |

| | | | kravského mléka) se mohou používat jen izoláty sojové |

| | | | bílkoviny. Aminokyseliny mohou být přidávány do |

| | | | pokračovací kojenecké výživy výhradně za účelem |

| | | | zlepšení nutriční hodnoty bílkovin a pouze v rozsahu |

| | | | nezbytném pro tento účel. |

| | | | Chemickým indexem se rozumí nejmenší poměr mezi |

| | | | množstvím každé esenciální aminokyseliny testované |

| | | | bílkoviny a množstvím příslušné aminokyseliny v |

| | | | referenční bílkovině. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| | | | Při stejné energetické hodnotě musí hotová výživa |

| | | | obsahovat methionin nejméně ve stejném využitelném |

| | | | množství jako mateřské mléko podle přílohy č. 5. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3. Tuky | 0,8 g/100 kJ | 1,5 g/100 kJ | |

| | (3,3 g/100 kcal) | (6,5 g/100 kcal) | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.1. Je zakázáno použití následujících substancí (látek): - sezamový olej (olej ze sezamových semen) |

| - bavlníkový olej (olej ze semen bavlníku) |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.2. Kyselina | --- | 15 % celkového | |

| laurová | | obsahu tuku | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.3. Kyselina | --- | 15 % celkového | |

| myristová | | obsahu tuku | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.4. Kyselina linolová (ve formě glyceridů - linoleátů) |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| | 70 mg/100 kJ | | |

| | (300 mg/100 kcal) | | |

| | limit se vztahuje | | |

| | pouze na pokračovací | --- | |

| | kojeneckou výživu | | |

| | obsahující rostlinný | | |

| | olej | | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.5. Obsah trans - mastných kyselin nesmí překročit 4 % celkového obsahu tuku. |

+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

| 3.6. Obsah kyseliny erukové nesmí překročit 1 % celkového obsahu tuku. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 4. Sacharidy | 1,7 g/100 kJ | 3,4 g/100 kJ | |

| | (7 g/100 kcal) | (14 g/100 kcal) | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 4.1. Použití složek obsahujících gluten je zakázáno |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 4.2. Laktóza | 0,45 g/100 kJ | --- | Toto ustanovení se nevztahuje na pokračovací |

| | (1,8 g/100 kcal) | | kojeneckou výživu, ve které isoláty sojových bílkovin |

| | | | představují více než 50 % celkového obsahu bílkovin. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 4.3. Sacharóza, | --- | odděleně nebo jako | |

| fruktóza, | | celek: | |

| med | | 20 % z celkového | |

| | | obsahu sacharidů | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

+-----------------------------------------------+-------------------+-------------------+---------------------------------------+

| KRITÉRIUM | na 100 kJ | na 100 kcal | |

+-----------------------------------------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

| | Minimum | Maximum | Minimum | Maximum | Poznámka |

+-----------------------------------------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

| 5. Minerální látky |

+-----------------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

| 5.1. Železo | mg | 0,25 | 0,5 | 1 | 2 | |

| Jod | μg | 1,2 | - | 5 | - | |

+-----------------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

| 5.2. Zinek |

+-----------------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

| 5.2.1. Pokračovací výživa | mg | 0,12 | - | 0,5 | - | |

| vyráběná pouze z | | | | | | |

| kravského mléka | | | | | | |

+-----------------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

| 5.2.2. Pokračovací výživa | mg | 0,18 | - | 0,75 | - | |

| obsahující izoláty | | | | | | |

| sojových bílkovin | | | | | | |

| nebo jejich směsi | | | | | | |

| s kravským mlékem | | | | | | |

+-----------------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

| 5.3. Jiné minerální látky |

| Množství nejméně odpovídající těm, které se normálně nalézají v kravském mléce; snížené, kde to je vhodné, ve stejném |

| poměru jako koncentrace bílkoviny v pokračovací výživě ke koncentraci bílkoviny v kravském mléce uvedené v příloze č. 7. |

+-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

| 5.4. Poměr Ca/P nesmí přesáhnout 2,0. |

+-----------------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

| 6. Vitaminy | μg RE* | 14 | 43 | 60 | 180 | * RE = trans retinol ekvivalent |

| Vitamin A | ug ** | 0,25 | 0,75 | 1 | 3 | ** ve formě cholekalciferolu, jehož |

| Vitamin D | mg | 1,9 | - | 8 | - | 10 ug = 400 m.j. vitaminu D |

| Vitamin C | mg alfa TE *** | x) | - | xx) | - | *** alfa TE = d - alfa |

| Vitamin E | | | | | | tokoferolekvivalent |

| | | | | | | x) 0,5 mg/g polynenasycených mastných |

| | | | | | | kyselin, vyjádřeno jako kyselina |

| | | | | | | linolová, ale ne méně než 0,1 mg |

| | | | | | | na 100 využitelných kJ |

| | | | | | | xx) 0,5 mg/g polynenasycených |

| | | | | | | mastných kyselin, vyjádřeno jako |

| | | | | | | kyselina linolová, ale ne méně |

| | | | | | | než 0,5 mg na 100 využitelných |

| | | | | | | kcal |

+-----------------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+---------------------------------------+

+--------------------------------------------------------+-------------------------+-----------------------------------+

| 7. Nukleotidy | Nejvyšší hodnota 1) | |

| +-----------+-------------+ |

| | mg/100 kJ | mg/100 kcal | |

+---------------------------+----------------------------+-----------+-------------+-----------------------------------+

| Mohou se přidat tyto | cytidin 5'- monofosfát | 0,60 | 2,50 | 1) celková koncentrace nukleotidů |

| nukleotidy: | uridin 5'- monofosfát | 0,42 | 1,75 | nesmí překročit 1,2 mg/100 kJ |

| | adenosin 5'- monofosfát | 0,36 | 1,50 | (5 mg/100 kcal) |

| | guanosin 5'- monofosfát | 0,12 | 0,50 | |

| | inosin 5'- monofosfát | 0,24 | 1,00 | |

+---------------------------+----------------------------+-----------+-------------+-----------------------------------+

------------------------------------------------------------------