Příloha č. 1
Základní složení potravin pro počáteční kojeneckou výživu
(hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| KRITÉRIUM | Minimum | Maximum | Poznámka |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 1. Energie | 250 kJ | 315 kJ | |
| | (60 kcal)/100 ml | (75 kcal)/100 ml | |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 2. Bílkoviny | Obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,38 pro bílkoviny |
| | kravského mléka |
| | Obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,25 pro izoláty |
| | sójové bílkoviny a bílkoviny částečně hydrolyzované. |
+------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------+
| | Chemický index těchto proteinů se musí rovnat |
| | alespoň 80 % vzhledem k referenční bílkovině |
| | mateřského mléka podle přílohy č. 6. |
+------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------+
| | "Chemickým indexem" se rozumí nejnižší poměr mezi |
| | množstvím každé esenciální aminokyseliny testované |
| | bílkoviny a množstvím příslušné aminokyseliny v |
| | referenční bílkovině mateřského mléka podle přílohy |
| | č. 6. |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 2.1. Počáteční | 0,45 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Při stejné energetické hodnotě musí hotová výživa |
| výživa vyráběná z | (1,8 g/100 kcal) | (3 g/100 kcal) | obsahovat každou esenciální a semiesenciální |
| bílkovin kravského | | | aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství |
| mléka | | | jako referenční bílkovina mateřského mléka podle |
| | | | přílohy č. 5. Při tomto přepočtu může být obsah |
| | | | metioninu a cystinu sčítán. |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 2.2. Výživa | 0,56 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Při stejné energetické hodnotě musí hotová výživa |
| vyráběná na bázi | (2,25 g/100 kcal) | (3 g/100 kcal) | obsahovat každou esenciální a semiesenciální |
| bílkovinových | | | aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství |
| hydrolyzátů | | | jako referenční bílkovina mateřského mléka podle |
| | | | přílohy č. 5, při tomto přepočtu může být obsah |
| | | | methioninu a cystinu počítán dohromady. Koeficient |
| | | | bílkovinné účinnosti (protein efficiency ratio, PER) |
| | | | a čistá využitelnost bílkoviny (net protein |
| | | | utilisation, NPU) musí být přinejmenším stejná jako |
| | | | u kaseinu. Obsah taurinu musí být nejméně |
| | | | 10 μmol/100 kJ (42 μmol/100 kcal) a obsah L - |
| | | | karnitinu nejméně 1,8 μmol/100 kJ (7,5 μmol/100 |
| | | | kcal). |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 2.3. Výživa | 0,56 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Při výrobě této výživy se mohou používat jen izoláty |
| vyráběná z | (2,56 g/100 kcal) | (3 g/100 kcal) | sójové bílkoviny. |
| izolátů sójové | | | Chemický index musí odpovídat nejméně 80 % vzhledem |
| bílkoviny nebo ve | | | k referenční bílkovině uvedené v příloze č. 6. |
| směsi s | | | Výživa musí obsahovat na stejnou energetickou hodnotu |
| bílkovinami | | | takové využitelné množství methioninu, jaké je v |
| kravského mléka | | | referenční bílkovině mateřského mléka podle přílohy |
| | | | č. 5. |
| | | | Obsah L-karnitinu musí být ekvivalentní alespoň |
| | | | 1,8 μmol/100 kJ (7,5 μmol/100 kcal). |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 2.4. Ve všech případech je přídavek aminokyselin dovolen výhradně za účelem zlepšení nutriční hodnoty bílkoviny a pouze |
| v rozsahu nezbytném pro tento účel. |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 3. Tuky | 1,05 g/100 kJ | 1,5 g/100 kJ | |
| | (4,4 g/100 kcal) | (6,5 g/100 kcal) | |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 3.1. Je zakázáno použití následujících substancí (látek): - sezamový olej (olej ze sezamových semen), |
| - bavlníkový olej (olej ze semen bavlníku). |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 3.2. Kyselina | --- | 15 % celkového | |
| laurová | | obsahu tuku | |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 3.3. Kyselina | --- | 15 % celkového | |
| myristová | | obsahu tuku | |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 3.4. Kyselina | 70 mg/100 kJ | 285 mg/100 kJ | |
| linolová (ve formě | (300 mg/100 kcal) | (1200 mg/100 kcal) | |
| glyceridů - | | | |
| linoleátů) | | | |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 3.5. Obsah kyseliny alfa-linolenové musí být nejméně 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal). Poměr obsahu kyseliny linolové a |
| alfa-linolenové musí být nejméně 5 a nejvýše 15. |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 3.6. Obsah trans - mastných kyselin nesmí být vyšší než 4 % celkového obsahu tuku. |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 3.7. Obsah kyseliny erukové nesmí být vyšší než 1 % celkového obsahu tuku. |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 3.8. Přidány mohou být vícenenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (20 a 22 atomů uhlíku). V tom případě může být |
| jejich podíl na celkovém obsahu tuku: |
| - u vícenenasycených n-3-mastných kyselin nejvýše 1 % |
| - u vícenenasycených n-6-mastných kyselin s dlouhým řetězcem nejvýše 2 % (u kyseliny arachidonové nejvýše 1 %). |
| Obsah eikosapentaenové kyseliny (20:5 n-3) nesmí být vyšší než obsah dokosahexaenové kyseliny (22:6 n-3). |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 4. Sacharidy | 1,7 g/100 kJ | 3,4 g/100 kJ | Použity mohou být následující sacharidy: |
| | (7 g/100 kcal) | (14 g/100 kcal) | - laktóza |
| | | | - maltóza |
| | | | - sacharóza |
| | | | - maltodextriny |
| | | | - glukózový sirup nebo sušený glukózový sirup |
| | | | - předvařený škrob z přirozeně bezlepkových surovin |
| | | | - zeželatinovatělý škrob z přirozeně bezlepkových |
| | | | surovin. |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 4.1. laktóza | 0,85 g/100 kJ | --- | Toto ustanovení se netýká výživy, ve které sójové |
| | (3,5 g/100 kcal) | --- | bílkoviny představují více než 50 % celkového obsahu |
| | | | bílkovin. |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 4.2. sacharóza | --- | 20 % celkového | |
| | | obsahu sacharidů | |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
| 4.3. předvařený | --- | 2 g/100 ml a 30 % | |
| škrob a/nebo | | celkového obsahu | |
| želatinový škrob | | sacharidů | |
+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+
+-------------------------------------------------------------+-------------------+-------------------+-------------------------+
| KRITÉRIUM | na 100 kJ | na 100 kcal | |
+-------------------------------------------------------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+
| | Minimum | Maximum | Minimum | Maximum | Poznámka |
+-------------------------------------------------------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+
| 5. Minerální látky |
+------------------------+------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+
| 5.1. Výživa vyráběná z | Sodík | mg | 5 | 14 | 20 | 60 | * Limit použitelný pro |
| bílkovin kravského | Draslík | mg | 15 | 35 | 60 | 145 | výživu s přidaným |
| mléka | Chloridy | mg | 12 | 29 | 50 | 125 | železem |
| | Vápník | mg | 12 | - | 50 | - | Poměr Ca/P nesmí být |
| | Fosfor | mg | 6 | 22 | 25 | 90 | nižší než 1,2 ani |
| | Hořčík | mg | 1,2 | 3,6 | 5 | 15 | vyšší než 2,0 |
| | Železo * | mg | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 | ** platí pro výživu |
| | Zinek | mg | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 | s přídavkem selenu |
| | Měď | μg | 4,8 | 19 | 20 | 80 | |
| | Jod | μg | 1,2 | - | 5 | - | |
| | Selen ** | μg | - | 0,7 | - | 3 | |
+------------------------+------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+
| 5.2. Výživa vyráběná | Železo | mg | 0,25 | 0,5 | 1 | 2 | Požadavky na ostatní |
| výlučně ze sójových | Zinek | mg | 0,18 | 0,6 | 0,75 | 2,4 | minerální látky uvedené |
| bílkovin nebo ve směsi | | | | | | | v bodě 5.1 platí i |
| s bílkovinami | | | | | | | pro bod 5.2 |
| kravského mléka | | | | | | | |
+------------------------+------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+
| 6. Vitaminy | Vitamin A | μg RE * | 14 | 43 | 60 | 180 | * RE = trans retinol |
| | Vitamin D | μg ** | 0,25 | 0,65 | 1 | 2,5 | ekvivalent |
| | Thiamin | μg | 10 | - | 40 | - | ** ve formě |
| | Riboflavin | μg | 14 | - | 60 | - | cholekalciferolu, |
| | Niacin | mg NE *** | 0,2 | - | 0,8 | - | jehož 10 ug = 400 |
| | Kys.pantothenová | | | | | | m. j. (mezinárodních |
| | Vitamin B6 | μg | 70 | - | 300 | - | jednotek) vitaminu D |
| | Biotin | μg | 9 | - | 35 | - | *** NE = ekvivalent |
| | Kyselina listová | μg | 0,4 | - | 1,5 | - | niacinu: mg kys. |
| | Vitamin B12 | μg | 1 | - | 4 | - | nikotinové + mg |
| | Vitamin C | μg | 0,025 | - | 0,1 | - | tryptofanu / 60 |
| | Vitamin K | mg | 1,9 | - | 8 | - | x) alfa TE = d - alfa |
| | Vitamin E | μg | 1 | - | 4 | - | tokoferolekvivalent |
| | | mg alfa TE x) | xx) | - | xxx) | - | xx) 0,5 mg/g |
| | | | | | | | polynenasycených |
| | | | | | | | mastných kyselin, |
| | | | | | | | vyjádřeno jako |
| | | | | | | | kyselina linolová, |
| | | | | | | | ale v žádném |
| | | | | | | | případě ne méně než |
| | | | | | | | 0,1 mg na 100 |
| | | | | | | | využitelných kJ. |
| | | | | | | | xxx) 0,5 mg/g |
| | | | | | | | polynenasycených |
| | | | | | | | mastných kyselin, |
| | | | | | | | vyjádřeno jako |
| | | | | | | | kyselina linolová, |
| | | | | | | | ale v žádném |
| | | | | | | | případě ne méně |
| | | | | | | | než 0,5 mg na 100 |
| | | | | | | | využitelných kcal |
+------------------------+------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+
+--------------------------------------------------------+-------------------------+-----------------------------------+
| KRITÉRIUM | Nejvyšší hodnota *) | Poznámka |
| +-----------+-------------+ |
| | mg/100 kJ | mg/100 kcal | |
+---------------------------+----------------------------+-----------+-------------+-----------------------------------+
| 7. Nukleotidy - mohou být | Cytidin 5'- monofosfát | 0,60 | 2,50 | *) celkové množství nukleotidů |
| přidány následující | Uridin 5'- monofosfát | 0,42 | 1,75 | nesmí překročit 1,2 mg/100 kJ |
| nukleotidy | Adenosin 5'- monofosfát | 0,36 | 1,50 | (5 mg/100 kcal) |
| | Guanosin 5'- monofosfát | 0,12 | 0,50 | |
| | Inosin 5'- monofosfát | 0,24 | 1,00 | |
+---------------------------+----------------------------+-----------+-------------+-----------------------------------+
------------------------------------------------------------------