CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 23/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití Příloha č. 1 - Základní složení potravin pro počáteční kojeneckou výživu

Příloha č. 1 - Základní složení potravin pro počáteční kojeneckou výživu

23/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití

Příloha č. 1

Základní složení potravin pro počáteční kojeneckou výživu

(hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| KRITÉRIUM | Minimum | Maximum | Poznámka |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 1. Energie | 250 kJ | 315 kJ | |

| | (60 kcal)/100 ml | (75 kcal)/100 ml | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 2. Bílkoviny | Obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,38 pro bílkoviny |

| | kravského mléka |

| | Obsah bílkovin = obsah dusíku x 6,25 pro izoláty |

| | sójové bílkoviny a bílkoviny částečně hydrolyzované. |

+------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------+

| | Chemický index těchto proteinů se musí rovnat |

| | alespoň 80 % vzhledem k referenční bílkovině |

| | mateřského mléka podle přílohy č. 6. |

+------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------+

| | "Chemickým indexem" se rozumí nejnižší poměr mezi |

| | množstvím každé esenciální aminokyseliny testované |

| | bílkoviny a množstvím příslušné aminokyseliny v |

| | referenční bílkovině mateřského mléka podle přílohy |

| | č. 6. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 2.1. Počáteční | 0,45 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Při stejné energetické hodnotě musí hotová výživa |

| výživa vyráběná z | (1,8 g/100 kcal) | (3 g/100 kcal) | obsahovat každou esenciální a semiesenciální |

| bílkovin kravského | | | aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství |

| mléka | | | jako referenční bílkovina mateřského mléka podle |

| | | | přílohy č. 5. Při tomto přepočtu může být obsah |

| | | | metioninu a cystinu sčítán. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 2.2. Výživa | 0,56 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Při stejné energetické hodnotě musí hotová výživa |

| vyráběná na bázi | (2,25 g/100 kcal) | (3 g/100 kcal) | obsahovat každou esenciální a semiesenciální |

| bílkovinových | | | aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství |

| hydrolyzátů | | | jako referenční bílkovina mateřského mléka podle |

| | | | přílohy č. 5, při tomto přepočtu může být obsah |

| | | | methioninu a cystinu počítán dohromady. Koeficient |

| | | | bílkovinné účinnosti (protein efficiency ratio, PER) |

| | | | a čistá využitelnost bílkoviny (net protein |

| | | | utilisation, NPU) musí být přinejmenším stejná jako |

| | | | u kaseinu. Obsah taurinu musí být nejméně |

| | | | 10 μmol/100 kJ (42 μmol/100 kcal) a obsah L - |

| | | | karnitinu nejméně 1,8 μmol/100 kJ (7,5 μmol/100 |

| | | | kcal). |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 2.3. Výživa | 0,56 g/100 kJ | 0,7 g/100 kJ | Při výrobě této výživy se mohou používat jen izoláty |

| vyráběná z | (2,56 g/100 kcal) | (3 g/100 kcal) | sójové bílkoviny. |

| izolátů sójové | | | Chemický index musí odpovídat nejméně 80 % vzhledem |

| bílkoviny nebo ve | | | k referenční bílkovině uvedené v příloze č. 6. |

| směsi s | | | Výživa musí obsahovat na stejnou energetickou hodnotu |

| bílkovinami | | | takové využitelné množství methioninu, jaké je v |

| kravského mléka | | | referenční bílkovině mateřského mléka podle přílohy |

| | | | č. 5. |

| | | | Obsah L-karnitinu musí být ekvivalentní alespoň |

| | | | 1,8 μmol/100 kJ (7,5 μmol/100 kcal). |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 2.4. Ve všech případech je přídavek aminokyselin dovolen výhradně za účelem zlepšení nutriční hodnoty bílkoviny a pouze |

| v rozsahu nezbytném pro tento účel. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3. Tuky | 1,05 g/100 kJ | 1,5 g/100 kJ | |

| | (4,4 g/100 kcal) | (6,5 g/100 kcal) | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.1. Je zakázáno použití následujících substancí (látek): - sezamový olej (olej ze sezamových semen), |

| - bavlníkový olej (olej ze semen bavlníku). |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.2. Kyselina | --- | 15 % celkového | |

| laurová | | obsahu tuku | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.3. Kyselina | --- | 15 % celkového | |

| myristová | | obsahu tuku | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.4. Kyselina | 70 mg/100 kJ | 285 mg/100 kJ | |

| linolová (ve formě | (300 mg/100 kcal) | (1200 mg/100 kcal) | |

| glyceridů - | | | |

| linoleátů) | | | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 3.5. Obsah kyseliny alfa-linolenové musí být nejméně 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal). Poměr obsahu kyseliny linolové a |

| alfa-linolenové musí být nejméně 5 a nejvýše 15. |

+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

| 3.6. Obsah trans - mastných kyselin nesmí být vyšší než 4 % celkového obsahu tuku. |

+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

| 3.7. Obsah kyseliny erukové nesmí být vyšší než 1 % celkového obsahu tuku. |

+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

| 3.8. Přidány mohou být vícenenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (20 a 22 atomů uhlíku). V tom případě může být |

| jejich podíl na celkovém obsahu tuku: |

| - u vícenenasycených n-3-mastných kyselin nejvýše 1 % |

| - u vícenenasycených n-6-mastných kyselin s dlouhým řetězcem nejvýše 2 % (u kyseliny arachidonové nejvýše 1 %). |

| Obsah eikosapentaenové kyseliny (20:5 n-3) nesmí být vyšší než obsah dokosahexaenové kyseliny (22:6 n-3). |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 4. Sacharidy | 1,7 g/100 kJ | 3,4 g/100 kJ | Použity mohou být následující sacharidy: |

| | (7 g/100 kcal) | (14 g/100 kcal) | - laktóza |

| | | | - maltóza |

| | | | - sacharóza |

| | | | - maltodextriny |

| | | | - glukózový sirup nebo sušený glukózový sirup |

| | | | - předvařený škrob z přirozeně bezlepkových surovin |

| | | | - zeželatinovatělý škrob z přirozeně bezlepkových |

| | | | surovin. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 4.1. laktóza | 0,85 g/100 kJ | --- | Toto ustanovení se netýká výživy, ve které sójové |

| | (3,5 g/100 kcal) | --- | bílkoviny představují více než 50 % celkového obsahu |

| | | | bílkovin. |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 4.2. sacharóza | --- | 20 % celkového | |

| | | obsahu sacharidů | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

| 4.3. předvařený | --- | 2 g/100 ml a 30 % | |

| škrob a/nebo | | celkového obsahu | |

| želatinový škrob | | sacharidů | |

+--------------------+----------------------+----------------------+-------------------------------------------------------+

+-------------------------------------------------------------+-------------------+-------------------+-------------------------+

| KRITÉRIUM | na 100 kJ | na 100 kcal | |

+-------------------------------------------------------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+

| | Minimum | Maximum | Minimum | Maximum | Poznámka |

+-------------------------------------------------------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+

| 5. Minerální látky |

+------------------------+------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+

| 5.1. Výživa vyráběná z | Sodík | mg | 5 | 14 | 20 | 60 | * Limit použitelný pro |

| bílkovin kravského | Draslík | mg | 15 | 35 | 60 | 145 | výživu s přidaným |

| mléka | Chloridy | mg | 12 | 29 | 50 | 125 | železem |

| | Vápník | mg | 12 | - | 50 | - | Poměr Ca/P nesmí být |

| | Fosfor | mg | 6 | 22 | 25 | 90 | nižší než 1,2 ani |

| | Hořčík | mg | 1,2 | 3,6 | 5 | 15 | vyšší než 2,0 |

| | Železo * | mg | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 | ** platí pro výživu |

| | Zinek | mg | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 | s přídavkem selenu |

| | Měď | μg | 4,8 | 19 | 20 | 80 | |

| | Jod | μg | 1,2 | - | 5 | - | |

| | Selen ** | μg | - | 0,7 | - | 3 | |

+------------------------+------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+

| 5.2. Výživa vyráběná | Železo | mg | 0,25 | 0,5 | 1 | 2 | Požadavky na ostatní |

| výlučně ze sójových | Zinek | mg | 0,18 | 0,6 | 0,75 | 2,4 | minerální látky uvedené |

| bílkovin nebo ve směsi | | | | | | | v bodě 5.1 platí i |

| s bílkovinami | | | | | | | pro bod 5.2 |

| kravského mléka | | | | | | | |

+------------------------+------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+

| 6. Vitaminy | Vitamin A | μg RE * | 14 | 43 | 60 | 180 | * RE = trans retinol |

| | Vitamin D | μg ** | 0,25 | 0,65 | 1 | 2,5 | ekvivalent |

| | Thiamin | μg | 10 | - | 40 | - | ** ve formě |

| | Riboflavin | μg | 14 | - | 60 | - | cholekalciferolu, |

| | Niacin | mg NE *** | 0,2 | - | 0,8 | - | jehož 10 ug = 400 |

| | Kys.pantothenová | | | | | | m. j. (mezinárodních |

| | Vitamin B6 | μg | 70 | - | 300 | - | jednotek) vitaminu D |

| | Biotin | μg | 9 | - | 35 | - | *** NE = ekvivalent |

| | Kyselina listová | μg | 0,4 | - | 1,5 | - | niacinu: mg kys. |

| | Vitamin B12 | μg | 1 | - | 4 | - | nikotinové + mg |

| | Vitamin C | μg | 0,025 | - | 0,1 | - | tryptofanu / 60 |

| | Vitamin K | mg | 1,9 | - | 8 | - | x) alfa TE = d - alfa |

| | Vitamin E | μg | 1 | - | 4 | - | tokoferolekvivalent |

| | | mg alfa TE x) | xx) | - | xxx) | - | xx) 0,5 mg/g |

| | | | | | | | polynenasycených |

| | | | | | | | mastných kyselin, |

| | | | | | | | vyjádřeno jako |

| | | | | | | | kyselina linolová, |

| | | | | | | | ale v žádném |

| | | | | | | | případě ne méně než |

| | | | | | | | 0,1 mg na 100 |

| | | | | | | | využitelných kJ. |

| | | | | | | | xxx) 0,5 mg/g |

| | | | | | | | polynenasycených |

| | | | | | | | mastných kyselin, |

| | | | | | | | vyjádřeno jako |

| | | | | | | | kyselina linolová, |

| | | | | | | | ale v žádném |

| | | | | | | | případě ne méně |

| | | | | | | | než 0,5 mg na 100 |

| | | | | | | | využitelných kcal |

+------------------------+------------------+-----------------+---------+---------+---------+---------+-------------------------+

+--------------------------------------------------------+-------------------------+-----------------------------------+

| KRITÉRIUM | Nejvyšší hodnota *) | Poznámka |

| +-----------+-------------+ |

| | mg/100 kJ | mg/100 kcal | |

+---------------------------+----------------------------+-----------+-------------+-----------------------------------+

| 7. Nukleotidy - mohou být | Cytidin 5'- monofosfát | 0,60 | 2,50 | *) celkové množství nukleotidů |

| přidány následující | Uridin 5'- monofosfát | 0,42 | 1,75 | nesmí překročit 1,2 mg/100 kJ |

| nukleotidy | Adenosin 5'- monofosfát | 0,36 | 1,50 | (5 mg/100 kcal) |

| | Guanosin 5'- monofosfát | 0,12 | 0,50 | |

| | Inosin 5'- monofosfát | 0,24 | 1,00 | |

+---------------------------+----------------------------+-----------+-------------+-----------------------------------+

------------------------------------------------------------------