6.2. Stanovení obsahu popele v tucích
Účel, rozsah a princip
Postup specifikuje podmínky pro stanovení obsahu popele a je použitelný pro všechny živočišné a rostlinné tuky a oleje včetně kyselých tuků.
Obsah popele je anorganický zbytek po zpopelnění za stanovených podmínek. Vzorek tuku se spálí při určené teplotě a získaný zbytek se určí vážkově.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu popele v tucích:
do 1 g/kg 20 % relat.
nad 1 g/kg 15 % relat.
Reprodukovatelnost
Rozdíl mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku prováděnými ve dvou laboratořích nesmí překročit při obsahu popele v tucích:
do 1,6 g/kg 0,2 g/kg
od 1,6 do 80 g/kg 12,5 % relat.
nad 80 g/kg 10 g/kg