4.5. Stanovení obsahu vitaminu E
Účel, rozsah a princip
Postup specifikuje podmínky pro stanovení obsahu vitaminu E v krmivech a premixech.
Obsah vitaminu E se stanoví po alkalické hydrolýze hydroxidem draselným a následné extrakci hexanem a převedením do methylalkoholu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) na reverzní fázi s UV detekcí při 292 nm nebo fluorescenční detekcí (excitační vlnová délka 295 nm, emisní vlnová délka 330 nm).
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu vitaminu E (UV detekce):
od 0,8 do 55 mg/kg 10 % relat.
od 55 do 100 mg/kg 5,5 mg/kg
od 100 do 250 mg/kg 5,5 % relat.
od 500 do 1 000 mg/kg 45 mg/kg
od 1 000 do 5 000 mg/kg 4,5 % relat.
od 5 000 do 7 500 mg/kg 225 mg/kg
více než 7 500 mg/kg 3 % relat.
Reprodukovatelnost
Rozdíl mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku prováděnými ve dvou laboratořích nesmí překročit při obsahu vitaminu E (UV detekce):
od 0,8 do 25 mg/kg 40 % relat.
od 25 do 50 mg/kg 10 mg/kg
od 50 do 150 mg/kg 20 % relat.
od 150 do 200 mg/kg 30 mg/kg
od 200 do 500 mg/kg 15 % relat.
od 500 do 750 mg/kg 75 mg/kg
nad 750 mg/kg 10 % relat.
Mez stanovitelnosti
Mez stanovitelnosti je pro UV detekci 0,8 mg/kg, pro fluorescenční detekci 0,1 mg/kg.