CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 211/2004 Sb. Vyhláška o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků Příloha č. 45 - Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení používané pro úřední kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu v potravinách

Příloha č. 45 - Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení používané pro úřední kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu v potravinách

211/2004 Sb. Vyhláška o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků

Příloha č. 45

Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení používané pro úřední kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu v potravinách

1. Předběžná opatření a všeobecné zásady pro úřední kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu v potravinách

Základním požadavkem je získat reprezentativní a homogenní laboratorní vzorek, aniž by došlo k sekundární kontaminaci.

Analytik musí zajistit, aby při přípravě vzorků nedošlo k jejich kontaminaci. Nádoby se před použitím vypláchnou acetonem nebo hexanem vysoké čistoty (p. a., třídy HPLC nebo rovnocenné), aby se minimalizovalo riziko kontaminace. Přístroje a pomůcky přicházející do styku se vzorkem by měly být vyrobeny z inertních materiálů, např. hliníku, skla nebo leštěné korozivzdorné oceli. Nepoužívají se plasty, jako například polypropylen, polytetrafluorethylen atd., protože mohou analytický vzorek pohlcovat.

Veškeré odebrané množství potraviny obdržené laboratoří se použije k přípravě zkušebního vzorku. Reprodukovatelné výsledky poskytují pouze důkladně zhomogenizované vzorky.

Lze použít i jiné metody pro přípravu vzorků podle § 1.

2. Zpracování vzorku obdrženého laboratoří

Celý souhrnný vzorek se jemně rozemele a důkladně promísí postupem, kterým se dosáhne úplné homogenizace.

3. Rozdělení vzorků pro zkoušení za účelem stvrzení a obhajoby

Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem stvrzení, obhajoby v obchodním sporu a pro rozhodčí zkoušení se odeberou ze zhomogenizovaného vzorku.

4. Metody zkoušení a požadavky na řízení laboratoře

4.1 Definice

Nejběžnější definice, které musí laboratoř použít:

r = opakovatelnost: hodnota, pod níž bude podle očekávání
s danou pravděpodobností (obvykle 95 %) ležet absolutní
hodnota rozdílu výsledků 2 samostatných stanovení za
podmínek opakovatelnosti (tj. stejný vzorek, tentýž
pracovník, tatáž aparatura, tatáž laboratoř, stanoveno
krátce po sobě); r = 2,8 x s .
r
s = směrodatná odchylka vypočtená z výsledků získaných za
r podmínek opakovatelnosti.
RSD = relativní směrodatná odchylka vypočtená z výsledků
r _
získaných za podmínek opakovatelnosti [(s /x) x 100],
_ r
kde x je průměr výsledků ze všech laboratoří a vzorků.
R = reprodukovatelnost: hodnota, pod níž bude podle
očekávání s danou pravděpodobností (obvykle 95 %) ležet
absolutní hodnota rozdílu výsledků dvou samostatných
stanovení za podmínek reprodukovatelnosti
(tj. u stejného materiálu získaného pracovníky různých
laboratoří, za použití standardizované zkušební
metody); R = 2,8 x s .
R
s = směrodatná odchylka vypočtená z výsledků získaných
R za podmínek reprodukovatelnosti.
RSD = relativní směrodatná odchylka vypočtená z výsledků
R získaných za podmínek reprodukovatelnosti
_ _
[(s /x) x 100], kde x je průměr výsledků ze všech
R
laboratoří a vzorků.
HORRAT = zjištěná hodnota RSD dělená hodnotou RSD vypočtenou
r r r
z Horwitzovy rovnice za předpokladu r = 0,66 R.
HORRAT = zjištěná hodnota RSD dělená hodnotou RSD vypočtenou
R R R
z Horwitzovy rovnice.
U = rozšířená nejistota měření, přičemž se použije faktor
pokrytí 2, který odpovídá hladině spolehlivosti
přibližně 95 %.

4.2 Obecné požadavky

Metody zkoušení použité pro účely kontroly potravin musí být v souladu s § 9.

4.3 Zvláštní požadavky

Nejsou-li přímo použitelným předpisem Evropských společenství stanoveny zvláštní metody pro stanovení benzo[a]pyrenu v potravinách, laboratoře zvolí validovanou metodu za předpokladu, že zvolená metoda splňuje kritéria uvedená v tabulce. Při validaci se použije certifikovaný referenční materiál.

Tabulka: Pracovní charakteristiky analytických metod pro
benzo[a]pyren

+------------------+-----------------------------------------------------+
| Parametr | Hodnota/komentář |
+------------------+-----------------------------------------------------+
| Použitelnost | Potraviny specifikované v nařízení (ES) č. 208/2005 |
+------------------+-----------------------------------------------------+
| Mez | Nižší nebo roven 0,3 μg/kg |
| detekovatelnosti | |
+------------------+-----------------------------------------------------+
| Mez | Nižší nebo roven 0,9 μg/kg |
| stanovitelnosti | |
+------------------+-----------------------------------------------------+
| Přesnost | Hodnoty HORRAT nebo HORRAT dosažené ve validační |
| | r R |
| | kolaborativní studii musí být menší než 1,5 |
+------------------+-----------------------------------------------------+
| Výtěžnost | 50 % až 120 % |
+------------------+-----------------------------------------------------+
| Specifičnost | Stanovení nesmí být rušeno matricovými |
| | a spektrálními jevy, ověření detekce |
+------------------+-----------------------------------------------------+

4.3.1 Pracovní charakteristiky-koncepce nejistoty

Vhodnost metody zkoušení, která má být použita v laboratoři, se posoudí také pomocí koncepce nejistoty. Laboratoř použije metodu, která poskytuje výsledky s maximální standardní nejistotou. Maximální standardní nejistota se vypočítá pomocí následující rovnice:

2 2
U = √(LOD/2) + (0,2C)
f
kde:
U je maximální standardní nejistota,
f
LOD je mez detekovatelnosti metody,
C je příslušná koncentrace.

Jestliže metoda zkoušení poskytuje výsledky s nejistotou měření menší než maximální standardní nejistota, bude metoda vhodná do stejné míry jako metoda, která splňuje pracovní charakteristiky uvedené v tabulce.

4.4 Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků

Výsledky analýzy se uvedou s korekcí nebo bez korekce na výtěžnost. Musí být uveden způsob uvedení výtěžnosti a její hodnota. Výsledek zkoušky s korekcí na výtěžnost se použije pro kontrolu dodržení limitu.

Přihlédne se ke zprávě Evropské komise o vztahu mezi analytickými výsledky, měřením nejistoty, faktory výtěžnosti a právními předpisy ES v oblasti potravinářství.

Analytický výsledek musí být uveden ve tvaru (x ± U), kde x je analytický výsledek a U je nejistota měření.

------------------------------------------------------------------