Příloha č. 2
Výživové normy pro školní stravování
Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin před zpracováním na žáka nebo studenta v gramech za den.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druh a množství vybraných potravin v g na žáka nebo studenta a den
Věková skupina ------------------------------------------------------------------------------------
žáků a studentů, Maso Ryby Mléko Mléčné Tuky Cukr Zelenina Ovoce Brambory Luštěniny
hlavní a doplňková tekuté výr. volné volný celkem celkem
jídla
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
15 - 18 roků, oběd 75 10 100 9 17 16 100 90 170 10
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
15 - 18 roků, 163 20 300 85 35 50 250 240 300 20
celodenní stravování
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druh a množství vybraných druhů potravin v g na strávníka a den pro laktoovovegetariánskou výživu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Druh a množství vybraných potravin v g na žáka nebo studenta a den
Věková skupina -----------------------------------------------------------------------------
žáků a studentů, Vejce Mléko Mléčné Tuky Cukr Zelenina Ovoce Brambory Luštěniny
hlavní a doplňková tekuté výr. volné volný celkem celkem
jídla
----------------------------------------------------------------------------------------------------
15 - 18 r. oběd 15 250 45 12 13 114 90 160 15
----------------------------------------------------------------------------------------------------
15 - 18 r. celodenní 25 400 210 35 40 370 290 250 30
stravování
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Při propočtu průměrné spotřeby sterilované a mražené zeleniny se hmotnost násobí koeficientem 1,42. U sušené zeleniny se hmotnost násobí koeficientem 10 (10 dkg = 1 kg). Skladba potravy se stanoví s ohledem na dosažení doporučené denní dávky vitaminu C.
------------------------------------------------------------------