Příloha č. 4
Krmné suroviny povolené pro výrobu a uvádění do oběhu
Výklad pojmů
0.11 jakostní znaky jsou znaky udávající obsah živin nebo doplňkových
látek v krmivech nebo určujících vlastnosti krmiv,
0.12 typové znaky jsou jakostní znaky doporučené pro výrobu krmiv,
doplňkových látek a premixů,
0.13 deklarace jsou výrobcem uvedené hodnoty jakostních znaků v
označení výrobku,
0.14 tolerance jakostních znaků jsou přípustné odchylky od hodnot
jakostních znaků,
0.15 doba použitelnosti je doba od data výroby, po kterou si krmiva,
doplňkové látky a premixy uchovávají za stanovených podmínek
skladování jakostní znaky; může být stanovena i konečným datem
použití,
0.16 živiny jsou látky s výjimkou doplňkových a nežádoucích látek,
které jsou obsaženy v krmivu a ovlivňují jeho výživnou hodnotu,
přičemž toto ovlivnění může být i nepatrné,
0.2 Technologické pojmy
0.21 loupání (dekortikace) jsou procesy odstraňující pluchu, slupku
nebo jiné obalové částice; produkt se označuje jako loupaný,
0.22 mletí krmiv je proces, při kterém se po odstranění pluchy a
slupky zmenšují částice na žádanou velikost; produkt se označuje
jako mouka,
0.23 drcení - šrotování krmiv je proces, při kterém jsou částice
zmenšovány na žádoucí velikost; produkt se označuje jako šrot,
0.24 tepelná úprava mlýnských krmiv (termická úprava) jsou procesy
inaktivující enzymy, při kterých současně dochází k částečnému
nebo úplnému zmazovatění škrobu; zpravidla se používá teploty 80°C;
produkt se označuje jako tepelně upravený,
0.25 tepelná úprava olejnin (toastace) je tepelný proces, kterým se
inaktivují enzymy při zachování nutriční hodnoty výchozí suroviny;
zpravidla se používá krátkodobého ohřevu při teplotě 105°C; produkt
se označuje jako tepelně upravený nebo toastovaný,
0.26 tepelná úprava surovin živočišného původu je proces, při kterém
za použití tlaku a teplot dochází k destrukci výchozí suroviny;
používá se po dobu nejméně 20 minut teplot vyšších než 133°C
a tlaku 3 barů. Tepelná úprava současně způsobuje sterilizaci
výchozí suroviny,
0.27 extrakce krmiv je proces, kterým se krmiva zbavují tuku pomocí vody
nebo povolených organických rozpouštědel; produkt se označuje jako
extrahovaný,
0.28 lisování krmiv je proces, kterým se krmiva zbavují tuku při vzniku
pokrutin nebo vodné fáze při vzniku výlisků; produkt u olejnatých
semen se označuje jako pokrutina, u ostatních plodin jako výlisek,
0.29 granulování je lisovací proces, při kterém se krmivo stává
kompaktním a zvyšuje svou měrnou hmotnost; produkt se označuje jako
granule,
0.30 extruze krmiv je proces, kdy se krmivo lisuje a protlačuje za
vysokého tlaku a teplot, které způsobují želatinizaci; produkt se
označuje jako extrudovaný,
0.31 expandování je fyzikální proces, při kterém se zvětšuje počet i
objem vzduchových prostor v částicích krmiv (zvyšuje se jejich
porezita); produkt se označuje jako expandovaný,
0.32 želatinizace (zmazovatění) je proces, při kterém zpravidla dochází
u škrobnatých krmiv k modifikaci škrobu a jeho převedení zčásti
nebo zcela do gelové formy nebo u krmiv živočišného původu
k modifikaci kolagenů a oseinu; produkt rostlinného původu se
označuje jako zmazovatělý, produkt živočišného původu jako
želatinizovaný,
0.33 zahušťování (koncentrace) je proces, při kterém se zpravidla
snižuje obsahu vody odpařováním, filtrací nebo odstřeďováním;
produkt se označuje jako koncentrát,
0.34 rafinace (afinace, čištění) je fyzikální nebo chemický proces, při
kterém se krmivo zbavuje balastních částic, např. sirupu
ze surového cukru; produkt se označuje jako rafinovaný,
0.35 sušení je fyzikální proces, při kterém se krmivo zbavuje vlhkosti
do bezpečného skladovatelného stavu; produkt se označuje jako uměle
sušený nebo přirozeně sušený,
0.36 hydrolýza je proces, při kterém vlivem působení vody, chemických
látek nebo enzymů dochází k částečné nebo úplné přeměně látek;
produkt se označuje jako hydrolyzovaný,
0.37 saponifikace (zmýdelňování) je alkalický způsob hydrolýzy esterů
na alkalickou sůl mastné kyseliny; produkt se označuje jako
saponifikovaný,
0.38 krystalizace je postupná změna kapalného, popř. plynného skupenství
na tuhé; produkt se označuje jako krystalizovaný,
0.39 delaktozování je fyzikální nebo chemický proces, při kterém se
částečně nebo zcela odstraňuje mléčný cukr (laktóza) ze syrovátky;
produkt se označuje jako delaktozovaný,
0.40 demineralizace je fyzikální nebo chemický proces, při kterém se
částečně nebo zcela odstraňují minerální látky z krmiv; produkt se
označuje jako demineralizovaný,
0.41 fermentace je kvasný proces, kdy při použití vhodných mikroorganismů
a jejich enzymů dochází k přeměně látek (chemické reakci) ve
fermentovaném substrátu; produkt se označuje jako fermentovaný,
0.42 substrátem je živná půda pro mikroorganismy zpravidla složená z cukrů
a anorganických solí,
0.43 destilace je fyzikální proces, při kterém dochází k rozdělování směsi
kapalin podle různého bodu varu, zejména alkoholů z vodné fáze
substrátu; produkt se označuje jako destilovaný,
0.44 hydroponické pěstování je pěstování rostlin bez použití půdy
s využitím roztoků minerálních solí; produkt se označuje jako
hydroponický,
0.45 konzervace je fyzikální nebo chemický proces, při kterém dochází k
prodloužení trvanlivosti krmiv; produkt se označuje jako konzervovaný,
0.46 hygroskopicita je vlastnost krmiv, doplňkové látky nebo premixů
přijímat z okolního prostředí ve zvýšené míře vlhkost; krmivo,
doplňková látka, premix se označují jako hygroskopické.
Skupina: obiloviny, luštěniny a olejniny
+----------+-------------+------------------+-------------------------------------+--------------------------+------------------+----------------+
| Pořadové | Druh krmné | Charakteristika | Limitní znaky | Deklarované jakostní | Typické jakostní | Jedná se o |
| číslo | suroviny | | | znaky | znaky | hygroskopické |
| Kód | | | | | | krmivo |
| EU | | | | | | (+) |
| | | | | | | |
+----------+-------------+------------------+-------------------------------------+--------------------------+------------------+----------------+
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
+----------+-------------+------------------+-------------------------------------+--------------------------+------------------+----------------+
| 1.001 | Bob obecný | Vicia faba L. | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | | druhová čistota nejméně 96,0% | druhová čistota | | |
| 3.11 | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše: | výskyt cizích pachů | | |
| | | | námel 0,1%,jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel ,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.002 | Čirok obecný| Sorghum bicolor | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | (zrnový) | L. Moench | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše: | přítomnost škůdců | | |
| 1.20 | | | námel 0,1%,jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2% svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.003 | Čočka jedlá | Lens culinaris | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | Medik. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 3.05 | | | 0,5%, z toho nejvýše: | přítomnost škůdců | | |
| | | | námel 0,1%,jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%,svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.004 | Fazol obecný| Phaseolus | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | vulgaris L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 3.07 | | | 0,5%, z toho nejvýše: | přítomnost škůdců | | |
| | | | námel 0,1%,jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%. svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.005 | Hrách setý | Pisum sativum L. | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 3.08 | | | 0,5%, z toho nejvýše: | přítomnost škůdců | | |
| | | | námel 0,1%,jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.006 | Ječmen setý | Hordeum vulgare | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 1.05 | | | 0,5%, z toho nejvýše: | přítomnost škůdců | | |
| | | | námel 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.007 | Konopí seté | Cannabis sativa | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše: | přítomnost škůdců | | |
| | | | námel 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%. koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.008 | Krambe | Crambe tataria | vlhkost nejvýše 12,0% | vlhkost | | |
| | (katrán | SEB. | druhová čistota nejméně 97,0% | druhová čistota | | |
| | tatarský) | | škodlivé nečistoty celkem | přítomnost škůdců | | |
| | | | nejvýše 0,5%, z toho nejvýše: | výskyt cizích pachů | | |
| | | | námel 0,1%. jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | | česneky 0,1%. koukol polní | | | |
| | | | 0,2% svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.009 | Kukuřice | Zea mays L. | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | setá | | druhová čistota nejméně 92,0% | druhová čistota | | |
| 1.31 | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | výskyt cizích pachů | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.010 | Len setý | Linum | vlhkost nejvýše 10,0% | vlhkost | | |
| | | Usitatissimum L. | druhová čistota nejméně 93,0% | druhová čistota | | |
| 2.27 | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše námel | výskyt cizích pachů | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.011 | Lesknice | Phalaris | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | kanárská | canariensis L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše | přítomnost škůdců | | |
| | | | námel 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.012 | Lupina bílá | Lupinus albus L. | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 3.06 | | | 0,5%, z toho nejvýše: | přítomnost škůdců | | |
| | | | námel 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.013 | Mák setý | Papaver somniferu| vlhkost nejvýše 10,0% | vlhkost | | |
| | | L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.014 | Bér vlašský | Setaria italica | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | (Mohár, | ssp.germanica | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| | Čumíza) | (Mill.) a ssp. | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | maxima (alef.) | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.015 | Nigerové | Guizotia | vlhkost nejvýše 12,0% | vlhkost | | |
| | semeno | abyssinica L. | druhová čistota nejméně 97,0% | druhová čistota | | |
| | (Ramtila | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | přítomnost škůdců | | |
| | habešská) | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | výskyt cizích pachů | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.016 | Oves setý | Avena sativa L. | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | (nahý) | var. chinensis | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 1.01 | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.017 | Oves setý | Avena sativa L. | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 1.01 | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.018 | Peluška | Pisum sativum | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | jarní | ssp. convar. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 3.13 | | speciosum | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | (Dierb.) | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.019 | Pohanka | Fagopyrum | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | obecná | esculentum | druhová čistota nejméně 97,0% | druhová čistota | | |
| | | Moench var.alata | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | přítomnost škůdců | | |
| | | Bat. | 0,5%, z toho nejvýše: námel | výskyt cizích pachů | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | | česneky 0,1%. koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.020 | Proso seté | Panicum | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | miliaceum L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 1.15 | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.021 | Pšenice | Triticum | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | obecná | aestivum L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová nečistota | | |
| 1.21 | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.022 | Řepka olejka| Brassica napus L.| vlhkost nejvýše 12,0% | vlhkost | | |
| | | var. napus | vinylthiooxazolidon: nejvýše | druhová čistota | | |
| 2.05 | | | 3,5 g/kg | přítomnost škůdců | | |
| | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | výskyt cizích pachů | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.023 | Slunečnice | Helianthus | vlhkost nejvýše 12,0% | vlhkost | | |
| | | annuus L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 2.24 | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%. koukol polní | | | |
| | | | 0,2, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.024 | Soja | Glycine max.(L.) | vlhkost nejvýše 12,0% | vlhkost | | |
| | luštinatá | Merr.toustovaná | aktivita ureázy nejvýše 0,4 | druhová čistota | | |
| 2.14 | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | výskyt cizích pachů | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.025 | Světlice | Carthamus | vlhkost nejvýše 12,0% | vlhkost | | |
| | barvířská | tinctorius L. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 2.09 | | | 0,5, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.026 | Tritikále | Triticosecale | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | Wittm. | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 1.30 | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý 0,1%. | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| 1.027 | Vikev | Vicia L. | vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | z toho: | druhová čistota nejméně 96,0% | druhová čistota | | |
| | | Vicia pannonica | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | přítomnost škůdců | | |
| | | Crantz, Vicia | O,5%, z toho nejvýše: námel | výskyt cizích pachů | | |
| | | villosa Roth., | 0,1%, jílek mámivý 0,1%, | | | |
| | | Vicia sativa L. | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | 0,2%, svízel 0,5%| | | | |
| | | | | | | |
| 1.028 | Žito seté | Secale cereale L.| vlhkost nejvýše 14,0% | vlhkost | | |
| | | | škodlivé nečistoty celkem nejvýše | druhová čistota | | |
| 1.16 | | | 0,5%, z toho nejvýše: námel | přítomnost škůdců | | |
| | | | 0,1%, jílek mámivý, 0,1%, | výskyt cizích pachů | | |
| | | | česneky 0,1%, koukol polní | | | |
| | | | 0,2%, svízel 0,5% | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
+----------+-------------+------------------+-------------------------------------+--------------------------+------------------+----------------+