§ 8
Normy ztrát při výrobě révového vína
(1) Ztráty při výrobě révového vína se vztahují k manipulovanému množství, přičemž základem je objem vína po zkvašení před 1. stáčením z kvasničních kalů. Jako jednotka množství při výrobě vína se používá hektolitr (hl).
(2) Normy ztrát při výrobě révového vína podle jednotlivých operací s přihlédnutím k technologii výroba jsou stanoveny takto:
1. stáčení - bez použití bentonitu ..................do 6,0 %
- s použitím bentonitu ..................do 8,0 %
2. stáčení - bez použití bentonitu ..................do 1,5 %
- s použitím bentonitu ..................do 2,0 %
školení vína - bez použití bentonitu ..................do 0,5 %
- s použitím bentonitu ..................do 1,0 %
filtrace ..................do 0,2 %
lahvování ..................do 1,0 %
plnění nádob při expedici ..................do 0,5 %
plnění cisteren při expedici ..................do 0,1 %
manipulační ztráty ..................do 0,2 %
skladovací ztráty (odpar) za každý měsíc ................do 0,4 %
(3) Souhrn ztrát z jednotlivých výrobních operací podle odstavce 2 nesmí překročit celkovou povolenou výši ztrát 12, 5 %.
(4) Pro samostatné hodnocení jednotlivých operací se při
a) 1. stáčení vína vyrobené množství vína před 1. stáčením násobí normou ztrát pro 1. stáčení,
b) 2. stáčení vína vyrobené množství vína před 2. stáčením násobí normou ztrát pro 2. stáčení,
c) školení vína množství školeného vína násobí normou ztrát pro školení,
d) filtraci násobí filtrované množství vína normou ztrát pro filtraci,
e) lahvování množství vína předaného k lahvování násobí normou ztrát pro lahvování,
f) plnění do nádob bere za základ odbyt vína (v sudech, demižonech apod.) a násobí normou ztrát,
g) plnění do cisteren odbyt vína v cisternách násobí příslušnou normou ztrát,
h) manipulaci bere pro výpočet normy ztrát za základ objem manipulace při přetáčení, scelování apod. provedené mimo 1. a 2 stáčení kalů,
i) skladování bere pro výpočet normy ztrát za základ součet počáteční a konečné zásoby dělený dvěma a násobený příslušnou normou ztrát. Skladovací ztráty se počítají z vína na kvasnicích, vína 1x stočeného, 2x stočeného, školeného vína a vína v lahvích.
(5) Ustanovení odstavců 1 až 4 se nevztahuje na révové víno vyrobené v rámci výzkumných a šlechtitelských úkolů a uložené do nádob s obsahem do 50 l.