CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 189/1995 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů § 2 - Podrobnosti třídění révového vína

§ 2 - Podrobnosti třídění révového vína

189/1995 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů

§ 2

Podrobnosti třídění révového vína

(1) Podle způsobu technologického zpracování révového vína se víno třídí a označuje jako

a) révové víno šumivé (sekt), vyrobené řízeným druhotným kvašením vína nebo moštu v lahvích nebo v tancích a vykazující přetlak nejméně 0,3 MPa v lahvích při teplotě 20 o C,

b) révové víno perlivé (nesmí být označeno jako sekt), vyrobené umělým sycením révového vína oxidem uhličitým a vykazující přetlak od 0,1 do 0, 29 MPa při teplotě 20 o C,

c) révové víno dezertní, vyrobené z révového vína přidáním rafinovaného cukru nebo zahuštěného moštu, jemného rafinovaného lihu nebo vinného destilátu,

d) révové víno dezertní kořeněné, vyrobené postupem podle písmene c) s přidáním koření nebo výluhů vyrobených z tohoto koření, odpovídajících zvláštním předpisům, 1)

e) révové víno nízkoalkoholické, vyrobené z révového vína, u něhož obsah alkoholu nepřesahuje 6 % objemových,

f) révové víno odalkoholizované, vyrobené z révového vína, u něhož byl vhodným způsobem snížen obsah alkoholu nejvýše na 0,5 % objemových.

(2) Podle barvy révového vína se víno třídí a označuje jako

a) révové víno bílé (vyrobené z bílých, růžových nebo červených hroznů révy vinné),

b) révové víno růžové (vyrobené z červených nebo modrých hroznů bez nakvašení, u stolních a jakostních révových vín známkových i směsi bílého a červeného révového vína),

c) révové víno červené (vyrobené z modrých hroznů nakvašením nebo jejich tepelným zpracováním).

(3) Podle obsahu cukru se révové víno, nejde-li o révové víno šumivé nebo perlivé, třídí a označuje jako

a) suché, obsahuje-li nejvýše 4 g cukru v litru,nebo nejvýše 9 g v litru, pokud kyselost vyjádřená v gramech titrovatelných kyselin v litru, je nejvýše o 2 g v litru nižší než obsah cukru,

b) polosuché, je-li obsah cukru v rozmezí od 4 do 12 g v litru, nebo od 9 do 18 g v litru, pokud kyselost vyhovuje podmínce podle písmene a),

c) polosladké, je-li obsah cukru vyšší než podle písmene b), ale nižší než 45 g v litru,

d) sladké, je-li obsah cukru nejméně 45 g v litru.

(4) Podle obsahu cukru se révové víno šumivé (sekt) a révové víno perlivé třídí a označuje jako

a) extrasuché, obsah cukru nejvýše 15 g v litru; šumivá vína je možno označit názvem "Brut",

b) suché, obsah cukru od 15 do 35 g v litru; šumivá vína je možno označit názvem "Sec",

c) polosuché, obsah cukru od 35 do 50 g v litru; šumivá vína je možno označit názvem "Demi sec",

d) polosladké, obsah cukru od 50 do 80 g v litru; šumivá vína je možno značit názvem "Demi doux",

e) sladké, obsah cukru více než 80 g v litru; šumivá vína je možno označit názvem "Doux".

------------------------------------------------------------------

1) Směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR č. 50/1978 sb. Hyg. př.,sv.43 o cizorodých látkách v poživatinách, ve znění směrnic č.63/1984 sb. Hyg. př., sv.55 a č. 69/1984 sb. Hyb. př., sv. 66 (reg. v částkách 21/1978 Sb., 19/1984 Sb., a 7/1986 Sb.). Výnos Ministerstva zdravotnictví ČR č. 75/1990 sb. Hyg. př., sv. 65 o mikrobiologických požadavcích na poživatiny a jejich obaly (vyhlášený pod č. 374/1991 Sb.).