§ 2
Podrobnosti třídění révového vína
(1) Podle způsobu technologického zpracování révového vína se víno třídí a označuje jako
a) révové víno šumivé (sekt), vyrobené řízeným druhotným kvašením vína nebo moštu v lahvích nebo v tancích a vykazující přetlak nejméně 0,3 MPa v lahvích při teplotě 20 o C,
b) révové víno perlivé (nesmí být označeno jako sekt), vyrobené umělým sycením révového vína oxidem uhličitým a vykazující přetlak od 0,1 do 0, 29 MPa při teplotě 20 o C,
c) révové víno dezertní, vyrobené z révového vína přidáním rafinovaného cukru nebo zahuštěného moštu, jemného rafinovaného lihu nebo vinného destilátu,
d) révové víno dezertní kořeněné, vyrobené postupem podle písmene c) s přidáním koření nebo výluhů vyrobených z tohoto koření, odpovídajících zvláštním předpisům, 1)
e) révové víno nízkoalkoholické, vyrobené z révového vína, u něhož obsah alkoholu nepřesahuje 6 % objemových,
f) révové víno odalkoholizované, vyrobené z révového vína, u něhož byl vhodným způsobem snížen obsah alkoholu nejvýše na 0,5 % objemových.
(2) Podle barvy révového vína se víno třídí a označuje jako
a) révové víno bílé (vyrobené z bílých, růžových nebo červených hroznů révy vinné),
b) révové víno růžové (vyrobené z červených nebo modrých hroznů bez nakvašení, u stolních a jakostních révových vín známkových i směsi bílého a červeného révového vína),
c) révové víno červené (vyrobené z modrých hroznů nakvašením nebo jejich tepelným zpracováním).
(3) Podle obsahu cukru se révové víno, nejde-li o révové víno šumivé nebo perlivé, třídí a označuje jako
a) suché, obsahuje-li nejvýše 4 g cukru v litru,nebo nejvýše 9 g v litru, pokud kyselost vyjádřená v gramech titrovatelných kyselin v litru, je nejvýše o 2 g v litru nižší než obsah cukru,
b) polosuché, je-li obsah cukru v rozmezí od 4 do 12 g v litru, nebo od 9 do 18 g v litru, pokud kyselost vyhovuje podmínce podle písmene a),
c) polosladké, je-li obsah cukru vyšší než podle písmene b), ale nižší než 45 g v litru,
d) sladké, je-li obsah cukru nejméně 45 g v litru.
(4) Podle obsahu cukru se révové víno šumivé (sekt) a révové víno perlivé třídí a označuje jako
a) extrasuché, obsah cukru nejvýše 15 g v litru; šumivá vína je možno označit názvem "Brut",
b) suché, obsah cukru od 15 do 35 g v litru; šumivá vína je možno označit názvem "Sec",
c) polosuché, obsah cukru od 35 do 50 g v litru; šumivá vína je možno označit názvem "Demi sec",
d) polosladké, obsah cukru od 50 do 80 g v litru; šumivá vína je možno značit názvem "Demi doux",
e) sladké, obsah cukru více než 80 g v litru; šumivá vína je možno označit názvem "Doux".
------------------------------------------------------------------
1) Směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR č. 50/1978 sb. Hyg. př.,sv.43 o cizorodých látkách v poživatinách, ve znění směrnic č.63/1984 sb. Hyg. př., sv.55 a č. 69/1984 sb. Hyb. př., sv. 66 (reg. v částkách 21/1978 Sb., 19/1984 Sb., a 7/1986 Sb.). Výnos Ministerstva zdravotnictví ČR č. 75/1990 sb. Hyg. př., sv. 65 o mikrobiologických požadavcích na poživatiny a jejich obaly (vyhlášený pod č. 374/1991 Sb.).