§ 5
(1) Ve velkoobchodě ovocem a zeleninou se stanoví základní norma ke krytí (úhradě) mank vzniklých při běžném skladování ve skladech a nákupnách a při přepravě vlastními dopravními prostředky a přídavná norma určená pro skladování zimních zásob. Základní norma se vypočte ze stanovených procent a skutečného obratu v nákupních cenách. Přídavná norma se vypočte z průměrných zásob v nákupních cenách platných ke dni provedení inventarizace.
(2) Pro velkoobchod ovocem a zeleninou se stanoví základní norma mank takto:
čerstvé ovoce 0,8 %
citrusové plody 0,7 %
zelenina 1, %
brambory 0,9 %
koření 0,3 %
(3) Přídavné normy určené pro skladování zimních zásob jsou uvedeny v příloze. Pro žňovou rezervu brambor činí přídavná norma 0,8 % vytvořené rezervy bez ohledu na délku skladování.
(4) Přídavné normy na skladování zimních zásob ve chlazených skladech jsou pevné, platné pro všechny okresní závody. Přídavné normy na skladování zimních zásob v nechlazených skladech jsou platné pro nechlazené sklady s větráním. Pro velkokrechty se zvyšují o 10 %, pro nechlazené sklady bez větrání a pro krechty o 20 %. Přídavných norem a zvýšených přídavných norem lze použít pouze na zásoby uložené do zimních skladů k zajištění odbytu v zimních a jarních měsících a na zásoby dlouhodobě skladované pro vývozní účely.