§ 4
(1) Pro organizace veřejného stravování všech systémů se stanoví normy nezaviněných mank procentem z dosaženého maloobchodního obratu (včetně procentní přirážky) bez obratu za ubytovací a ostatní služby. V organizacích veřejného stravování, kde se nerealizuje maloobchodní obrat anebo se realizuje jenom z části (např. v zotavovnách ROH, léčebných zařízeních) se stanoví normy nezaviněných mank z hodnoty spotřebovaných potravin v maloobchodních cenách. Norma nezaviněných mank pro podniky a organizace veřejného stravování nesmí překročit v průměru 0,2 % z dosaženého maloobchodního obratu a pro podniky a organizace, kde se nerealizuje maloobchodní obrat anebo se realizuje jen zčásti, nesmí překročit v průměru 0,2 % z hodnoty spotřebovaných potravin.
(2) Normu nezaviněných mank stanoví závodům restaurací a jídelen podnikový ředitel. Samostatným závodům, které zároveň vykonávají činnost podnikového ředitelství, závodním jídelnám a dalším organizacím s činností veřejného stravování stanoví normu nezaviněných mank jejich přímo nadřízená organizace. Jednotlivým střediskům stanoví normu nezaviněných mank vedoucí závodu.
(3) Všechny orgány a organizace nadřízené závodům veřejného stravování i závody samy musí vytvářet podmínky k tomu, aby stanovené provozní ztráty, které jsou zahrnuty v normě nezaviněných mank, se žádoucím způsobem snižovaly.