Příloha č. 6
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost těstovin
+------------------------+----------------------------------------------+
| vzhled a tvar | Odpovídají tržnímu druhu, spotřebitelské |
| | balení neobsahuje příměs jiných tvarů |
| | těstovin nad 1 %. Povrch hladký, kompaktní, |
| | bez trhlin. U válcovaných těstovin |
| | a u těstovin, kde většina povrchu je tvořena |
| | řezem (např. u tzv. hvězdiček), může být |
| | povrch mírně drsný a moučný. Podíl zlomků |
| | může být maximálně 10 %. Těstoviny se při |
| | dodržení podmínek uvedených v návodu |
| | nerozvařují, nejsou lepkavé a zachovávají |
| | si svůj tvar i po uvaření. |
+------------------------+----------------------------------------------+
| barva | Světlá, rovnoměrná v různých odstínech |
| | žluté, u vaječných těstovin odpovídající |
| | počtu použitých vajec, u semolinových |
| | těstovin jantarová nebo v různých tmavších |
| | odstínech žluté, u ostatních druhů odpovídá |
| | použitým surovinám nebo přídatným látkám |
| | nebo látkám určeným k aromatizaci. |
+------------------------+----------------------------------------------+
| vůně a chuť po uvaření | Příjemná, odpovídá použitým složkám. |
+------------------------+----------------------------------------------+
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na těstoviny
+---------+----------------------+---------+---------+
| | těstoviny | nejméně | nejvýše |
+---------+----------------------+---------+---------+
| vlhkost | sušené | - | 13 % |
| | nesušené | 20 % | - |
| | zmrazené | 20 % | 38 % |
| | balené vakuově nebo | 20 % | 38 % |
| | v inertní atmosféře | | |
+---------+----------------------+---------+---------+
------------------------------------------------------------------