CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 18/2020 Sb. Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta Příloha č. 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin

Příloha č. 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin

18/2020 Sb. Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta

Příloha č. 6

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin

Tabulka 1

Smyslové požadavky na jakost těstovin

+------------------------+----------------------------------------------+

| vzhled a tvar | Odpovídají tržnímu druhu, spotřebitelské |

| | balení neobsahuje příměs jiných tvarů |

| | těstovin nad 1 %. Povrch hladký, kompaktní, |

| | bez trhlin. U válcovaných těstovin |

| | a u těstovin, kde většina povrchu je tvořena |

| | řezem (např. u tzv. hvězdiček), může být |

| | povrch mírně drsný a moučný. Podíl zlomků |

| | může být maximálně 10 %. Těstoviny se při |

| | dodržení podmínek uvedených v návodu |

| | nerozvařují, nejsou lepkavé a zachovávají |

| | si svůj tvar i po uvaření. |

+------------------------+----------------------------------------------+

| barva | Světlá, rovnoměrná v různých odstínech |

| | žluté, u vaječných těstovin odpovídající |

| | počtu použitých vajec, u semolinových |

| | těstovin jantarová nebo v různých tmavších |

| | odstínech žluté, u ostatních druhů odpovídá |

| | použitým surovinám nebo přídatným látkám |

| | nebo látkám určeným k aromatizaci. |

+------------------------+----------------------------------------------+

| vůně a chuť po uvaření | Příjemná, odpovídá použitým složkám. |

+------------------------+----------------------------------------------+

Tabulka 2

Fyzikální a chemické požadavky na těstoviny

+---------+----------------------+---------+---------+

| | těstoviny | nejméně | nejvýše |

+---------+----------------------+---------+---------+

| vlhkost | sušené | - | 13 % |

| | nesušené | 20 % | - |

| | zmrazené | 20 % | 38 % |

| | balené vakuově nebo | 20 % | 38 % |

| | v inertní atmosféře | | |

+---------+----------------------+---------+---------+

------------------------------------------------------------------