§ 10
Provoz závodních jídelen
(1) Na jídelním lístku se uvádí název závodní jídelny, doba platnosti, označení cenové skupiny závodního stravování, přesné názvy jídel podle spotřebních materiálových norem, váha masa a příloh, jméno vedoucího závodní jídelny, vedoucího kuchaře, dvou pověřených členů komise strávníků a lékaře (dietní instruktorky), kteří jídelní lístek schválili. Na jídelním lístku výběrových jídel se uvádějí též ceny.
(2) Jídelní lístek musí být vyvěšen na místě strávníkům přístupném. Závodní jídelna je povinna uschovávat originály jídelních lístků po dobu jednoho roku. Jídelní lístek je nutno sestavovat tak, aby změny byly vyloučeny nebo omezeny na nejnutnější míru. Případné změny se uvádějí na jídelním lístku nejpozději den předem a musí být schváleny komisí strávníků.
(3) Závodní jídelna podává jídla především na předplatné. Nejkratší doba předplatného je jeden týden a nejdelší jeden měsíc. Kromě toho přijímá závodní jídelna předplatné na jednotlivé obědy a večeře den předem. Závodní jídelna vrací předplatné, odhlásí-li strávník předplacené jídlo nejpozději den předem. Bližší podmínky v obou případech stanoví vedoucí závodní jídelny po dohodě s komisí strávníků. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na zaměstnance v působnosti ministerstva dopravy a spojů.
(4) Strávníkům z jiných organizací vrací závodní jídelna pouze cenu jídla, kterou strávník zaplatil. Příspěvek Kčs 1,10 vrátí příslušné organizaci přímo.
(5) Prodané obědy (večeře), na které organizace poskytuje příspěvek, musí být vykazovány odděleně od obědů (večeří), na které nebyl příspěvek poskytnut. Prodané i neprodané předplatní lístky musí být zúčtovány.
(6) Jídla jsou vydávána na předplatní lístky s datem a označením závodní jídelny. Kontrola počtu vydaných pokrmů se provádí denně; podkladem jsou předplatní lístky odevzdané strávníky.
(7) Vedoucí závodní jídelny je povinen zajistit, aby jídla byla včas připravena k výdeji a aby byla po celou dobu výdeje udržována v náležité teplotě. Výdej jídla je třeba organizovat tak, aby strávníci neztráceli čas čekáním.
(8) Závodní jídelna je povinna zabezpečit prodej příloh a doplňků k jídlům (rýže, brambor, knedlíků, ovoce, zeleniny, salátů apod.) navíc za ceny uvedené v příslušném ceníku maloobchodních cen. *)
------------------------------------------------------------------
*) Ceník maloobchodních cen č. 72 - Jídla a nápoje v závodních jídelnách.