Příloha č. 5
Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin
Tabulka 1
Smyslové a fyzikální požadavky na luštěniny
+--------------------+---------------------------------------------------+--------------------------------+-----------+
| Skupina | Barva | Propad sítem | Vlhkost |
| nebo +----------------------------+----------------------+----------------+---------------+ % nejvýše |
| podskupina | jednotlivých zrn | hmotnost zrn | s kruhovými | % hmotnosti | |
| | | jiné barvy | otvory | | |
| | | nejvýše | o průměru mm | | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Hrách žlutý | hněděžlutá, oranžová, | 5 % hrachu zeleného | 4,5 | nejvýše 4,0 | 16,0 |
| | žlutá | | | | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Hrách zelený | světle zelená, olivová, | 5 % hrachu žlutého | 4,5 | nejvýše 4,0 | 16,0 |
| | zelená | | | | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Fazole bílé | bílá | 6 % barevných | 3,5 | nejvýše 4,0 | 16,0 |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Fazole barevné | jednotná podle odrůdy | 6 % jiné barvy | 3,5 | nejvýše 4,0 | 16,0 |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Sója | jednotná podle odrůdy | - | 3,5 | nejvýše 4,0 | 13,0 |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Cizrna | - | - | 5,0 | nejvýše 4,0 | 14,0 |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Bob | - | - | 6,0 | nejvýše 4,0 | 16,0 |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Čočka velkozrnná | jednotná podle odrůdy | - | 6,0 | nejvýše 20,0 | 15,0 |
| | | +----------------+---------------+-----------+
| | | | 2,5 | nejvýše 4,0 | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Čočka drobnozrnná | jednotná podle odrůdy | - | 6,0 | více než 20,0 | 15,0 |
| | | +----------------+---------------+-----------+
| | | | 2,5 | nejvýše 4,0 | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Luštěniny | jednotná podle suroviny | 10 % jiné barvy | 1,0 | nejvýše 0,5 | 10,0 |
| předvařené | | | | | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Luštěniny loupané | jednotná podle suroviny | 10 % jiné barvy | 1,0 | nejvýše 0,5 | 15,0 |
| celé | | | | | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Luštěniny loupané | jednotná podle suroviny | 10 % jiné barvy | 1,0 | nejvýše 0,5 | 15,0 |
| půlené | | | | | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
| Luštěniny | jednotná podle suroviny | 10 % jiné barvy | - | - | 16,0 |
| naklíčené | | | | | |
+--------------------+----------------------------+----------------------+----------------+---------------+-----------+
Tabulka 2
Požadavky na jakost luštěnin
+----------------------------------+------------------------+----------------+-----------------------+
| Jakostní znak | Luštěniny | Luštěniny | Luštěniny |
| | nezpracované | předvařené | loupané |
+----------------------------------+------------------------+----------------+-----------------------+
| Nečistoty % hmotnosti nejvýše | celkem 1,0 | organické 0,5 | celkem 1,0 |
| | z toho: minerální 0,5 | minerální 0,5 | z toho: minerální 0,2 |
+----------------------------------+------------------------+----------------+-----------------------+
| Závažně poškozená zrna nebo | 6,0 | - | 1,0 |
| jejich deklarované části | | | |
| celkem, % hmotnosti nejvýše | čočka: 0,1 | - | - |
| z toho: muškovitá zrna | ostatní: 0,5 | - | - |
+----------------------------------+------------------------+----------------+-----------------------+
| Lehce poškozená zrna nebo | 12,0 | - | 20,0 |
| jejich deklarované části | | | |
| celkem, % hmotnosti nejvýše | | | |
| z toho: a) požraných škůdci | 3,0 | - | 3,0 |
| b) zlomky | 3,0 | 3,0 | 3,0 |
+----------------------------------+------------------------+----------------+-----------------------+
| Vařivost provedená za stanovených| 90 | - | - |
| podmínek a v předepsané době, | | | |
| % početní nejméně | | | |
+----------------------------------+------------------------+----------------+-----------------------+
Vysvětlivky:
Minerální nečistoty jsou zemina, písek, prach nebo kamínky.
Organické nečistoty jsou lodyhy, listy, slupky, všechna cizí zrna a semena nebo jejich části.
Závažně poškozená zrna jsou zrna luštěnin poškozená chorobami, samozahříváním nebo sušením se zřejmě změněnou barvou slupky a současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě změněnou barvou děloh, dále zrna se zřejmými znaky klíčení a zrna muškovitá - celá zrna obsahující mrtvého zrnokaze (Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje.
Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky a neporušeným jádrem, zrna luštěnin s výrazně zvrásněnou slupkou a současně se zvrásněným jádrem, zrna nevyvinutá, mechanicky poškozená, pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny jádra a dělohy nejsou odděleny, zrna požraná škůdci a zlomky zrn nebo jejich deklarovaných částí menších než polovina deklarovaného celku.
------------------------------------------------------------------