Příloha č. 2
Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost škrobu a výrobků ze škrobu
Tabulka 1
Fyzikální a chemické požadavky na škrob/škrob nativní
+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+
| Ukazatel | Škrob | Škrob | Škrob |
| | bramborový | pšeničný | Kukuřičný |
+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+
| Obsah sušiny v % | nejméně 79,0 | nejméně 86,0 | nejméně 86,0 |
+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+
| Celkový obsah popela v sušině % | nejvýše 0,5 | nejvýše 0,4 | nejvýše 0,5 |
+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+
| Obsah N-látek v sušině % | nejvýše 0,15 | nejvýše 0,55 | nejvýše 1,0 |
+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+
| Množství stipů viditelných | nejvýše 200 | - | - |
| pouhým okem na 1 dm2 | | | |
+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+
Tabulka 2
Smyslové požadavky na škrob/škrob nativní
+----------+------------------+-------------------------+--------------------------+
| Ukazatel | Škrob bramborový | Škrob pšeničný | Škrob kukuřičný |
+----------+------------------+-------------------------+--------------------------+
| Vzhled | velmi jemný sypký prášek bez nežádoucích příměsí |
+----------+------------------+-------------------------+--------------------------+
| Barva | bílá | bílá s odstínem do šeda | bílá s odstínem do žluta |
+----------+------------------+-------------------------+--------------------------+
Vysvětlivka:
Nežádoucí příměsi jsou mechanické nečistoty, prach, písek, zemina, kaménky a skleněné nebo kovové částice.
Tabulka 3
Fyzikální a chemické požadavky na puding v prášku
+----------------------------+---------------+-----------------+-----------------+
| Výrobek | Obsah sušiny | Obsah popela | Obsah |
| | v % nejméně | v sušině | škrobové složky |
| | | v % nejvýše | v % nejméně |
+----------------------------+---------------+-----------------+-----------------+
| Puding v prášku na vaření | 82,0 | 4,0 | 65,0 |
+----------------------------+---------------+-----------------+-----------------+
| Puding v prášku za studena | 88,0 | 6,0 | 60,0 |
+----------------------------+---------------+-----------------+-----------------+
Tabulka 4
Fyzikální a chemické požadavky na škrob modifikovaný enzymy/maltodextrin a škrob modifikovaný fyzikálním způsobem
+----------------------+---------------+----------------+-----------------+
| Výrobek | Obsah sušiny | Obsah popela | Dextrózový |
| | v % nejméně | v sušině | ekvivalent (DE) |
| | | v % nejvýše | % nejvýše |
+----------------------+---------------+----------------+-----------------+
| Škrob modifikovaný | 89,0 | 1,0 | 20,0 |
| enzymy/maltodextrin | | | |
+----------------------+---------------+----------------+-----------------+
| Škrob modifikovaný | 79,0 | 1,0 | - |
| fyzikálním způsobem | | | |
+----------------------+---------------+----------------+-----------------+
Tabulka 5
Smyslové požadavky na škrob modifikovaný enzymy/maltodextrin, škrob modifikovaný fyzikálním způsobem a puding v prášku
+----------+-------------------------+-------------------------+-----------------------------------------+
| Ukazatel | Škrob modifikovaný | Škrob modifikovaný | Puding v prášku |
| | enzymy/maltodextrin | fyzikálním způsobem | |
+----------+-------------------------+-------------------------+-----------------------------------------+
| Vzhled | prášek bez nežádoucích | prášek bez nežádoucích | sypký prášek bez nežádoucích příměsí, |
| | příměsí | příměsí | s přísadami tvořícími rozpadavé hrudky |
| | | | s jemnými částicemi užitých přísad; |
| | | | po kulinární přípravě podle návodu |
| | | | je hmota pudingu pružná, nelepivá, |
| | | | případně pouze částečně lepivá |
+----------+-------------------------+-------------------------+-----------------------------------------+
| Barva | bílá s odstínem do šeda | bílá s odstínem do šeda | - |
| | nebo žluta | nebo do žluta | |
+----------+-------------------------+-------------------------+-----------------------------------------+
Vysvětlivka:
Nežádoucí příměsi jsou mechanické nečistoty, prach, písek, zemina, kamínky a skleněné nebo kovové částice.
------------------------------------------------------------------