CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 133/2025 Sb. Vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich Příloha č. 2 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost škrobu a výrobků ze škrobu

Příloha č. 2 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost škrobu a výrobků ze škrobu

133/2025 Sb. Vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Příloha č. 2

Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost škrobu a výrobků ze škrobu

Tabulka 1

Fyzikální a chemické požadavky na škrob/škrob nativní

+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+

| Ukazatel | Škrob | Škrob | Škrob |

| | bramborový | pšeničný | Kukuřičný |

+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+

| Obsah sušiny v % | nejméně 79,0 | nejméně 86,0 | nejméně 86,0 |

+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+

| Celkový obsah popela v sušině % | nejvýše 0,5 | nejvýše 0,4 | nejvýše 0,5 |

+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+

| Obsah N-látek v sušině % | nejvýše 0,15 | nejvýše 0,55 | nejvýše 1,0 |

+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+

| Množství stipů viditelných | nejvýše 200 | - | - |

| pouhým okem na 1 dm2 | | | |

+----------------------------------+---------------+---------------+---------------+

Tabulka 2

Smyslové požadavky na škrob/škrob nativní

+----------+------------------+-------------------------+--------------------------+

| Ukazatel | Škrob bramborový | Škrob pšeničný | Škrob kukuřičný |

+----------+------------------+-------------------------+--------------------------+

| Vzhled | velmi jemný sypký prášek bez nežádoucích příměsí |

+----------+------------------+-------------------------+--------------------------+

| Barva | bílá | bílá s odstínem do šeda | bílá s odstínem do žluta |

+----------+------------------+-------------------------+--------------------------+

Vysvětlivka:

Nežádoucí příměsi jsou mechanické nečistoty, prach, písek, zemina, kaménky a skleněné nebo kovové částice.

Tabulka 3

Fyzikální a chemické požadavky na puding v prášku

+----------------------------+---------------+-----------------+-----------------+

| Výrobek | Obsah sušiny | Obsah popela | Obsah |

| | v % nejméně | v sušině | škrobové složky |

| | | v % nejvýše | v % nejméně |

+----------------------------+---------------+-----------------+-----------------+

| Puding v prášku na vaření | 82,0 | 4,0 | 65,0 |

+----------------------------+---------------+-----------------+-----------------+

| Puding v prášku za studena | 88,0 | 6,0 | 60,0 |

+----------------------------+---------------+-----------------+-----------------+

Tabulka 4

Fyzikální a chemické požadavky na škrob modifikovaný enzymy/maltodextrin a škrob modifikovaný fyzikálním způsobem

+----------------------+---------------+----------------+-----------------+

| Výrobek | Obsah sušiny | Obsah popela | Dextrózový |

| | v % nejméně | v sušině | ekvivalent (DE) |

| | | v % nejvýše | % nejvýše |

+----------------------+---------------+----------------+-----------------+

| Škrob modifikovaný | 89,0 | 1,0 | 20,0 |

| enzymy/maltodextrin | | | |

+----------------------+---------------+----------------+-----------------+

| Škrob modifikovaný | 79,0 | 1,0 | - |

| fyzikálním způsobem | | | |

+----------------------+---------------+----------------+-----------------+

Tabulka 5

Smyslové požadavky na škrob modifikovaný enzymy/maltodextrin, škrob modifikovaný fyzikálním způsobem a puding v prášku

+----------+-------------------------+-------------------------+-----------------------------------------+

| Ukazatel | Škrob modifikovaný | Škrob modifikovaný | Puding v prášku |

| | enzymy/maltodextrin | fyzikálním způsobem | |

+----------+-------------------------+-------------------------+-----------------------------------------+

| Vzhled | prášek bez nežádoucích | prášek bez nežádoucích | sypký prášek bez nežádoucích příměsí, |

| | příměsí | příměsí | s přísadami tvořícími rozpadavé hrudky |

| | | | s jemnými částicemi užitých přísad; |

| | | | po kulinární přípravě podle návodu |

| | | | je hmota pudingu pružná, nelepivá, |

| | | | případně pouze částečně lepivá |

+----------+-------------------------+-------------------------+-----------------------------------------+

| Barva | bílá s odstínem do šeda | bílá s odstínem do šeda | - |

| | nebo žluta | nebo do žluta | |

+----------+-------------------------+-------------------------+-----------------------------------------+

Vysvětlivka:

Nežádoucí příměsi jsou mechanické nečistoty, prach, písek, zemina, kamínky a skleněné nebo kovové částice.

------------------------------------------------------------------